GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Daro
____
____
Posty: 126
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » piątek, 10 stycznia 2020, 12:28

przesuwam w GMLu symbol Punktu o określonej wysokości na urządzeniu. w jaki sposób najszybciej poprawić odnośnik rzędnej, tak aby zaczepił się w nowe miejsce?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6198
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 stycznia 2020, 13:29

Musimy to poprawić, żeby się aktualizował automatycznie w takim przypadku.
Do tego czasu, proszę usunąć tekst (usunie się też odnośnik), potem dla wybranego punktu wcisnąć prawy klawisz myszki i wybrać "Aktualizuj etykietę".
Pozdrawiam Jurek B.

szneqz
__
__
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 15 listopada 2011, 09:17

Re: GML

Post autor: szneqz » środa, 22 stycznia 2020, 15:12

czy po błędnym wstawieniu punkt o określonej wysokości np przy sieci wodociągowej jako rodzaj 1 - punkty na urządzeniu mogę zmieniać ten rodzaj na punkt na przewodzie lub punkt wykryty na przewodzie?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6198
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » środa, 22 stycznia 2020, 16:12

szneqz pisze:
środa, 22 stycznia 2020, 15:12
czy po błędnym wstawieniu punkt o określonej wysokości np przy sieci wodociągowej jako rodzaj 1 - punkty na urządzeniu mogę zmieniać ten rodzaj na punkt na przewodzie lub punkt wykryty na przewodzie?
Tak, ale trzeba wtedy w oknie bazy danych punktów wysokościowych wyświetlić ukryte pole "Typ punktu" i zmienić tam wpisaną wartość na właściwą - poniżej obrazek - normalnie to pole jest na końcu listy:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (67.83 KiB) Przejrzano 1162 razy
Pozdrawiam Jurek B.

bartek1122
____
____
Posty: 236
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: GML

Post autor: bartek1122 » wtorek, 11 lutego 2020, 15:58

Czy baza władających dla powiatu gdańskiego zostanie w jakimś najbliższym czasie zaktualizowana?

trazja
Team
Team
Posty: 451
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » środa, 12 lutego 2020, 10:30

bartek1122 pisze:
wtorek, 11 lutego 2020, 15:58
Czy baza władających dla powiatu gdańskiego zostanie w jakimś najbliższym czasie zaktualizowana?
Dzień dobry,
w C-GEO nie ma bazy władających dla konkretnych powiatów - jest ona zasilana wraz z kolejnymi importami plików GML w danym programie.

latajacekolano
__
__
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » czwartek, 13 lutego 2020, 11:18

Witam.
Mam takie pytanie odnośnie GML-u tworzonego do ośrodka, w którym import następuje w programie EWMAP.
Czy jeżeli ustawię jako skalę bazową w c-geo 1:1000, gdyż tak jest łatwiej przygotować mi mapę która będzie wykonywana w takiej oto skali i ułatwiając sobie tworzę gmla w skali 1:1000 - wszystkie teksty redaguje i przesuwam, dopasowuję w tej skali- czy nastąpi prawidłowy import GMLa w ośrodku czy będzie z tym problem ?

trazja
Team
Team
Posty: 451
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » czwartek, 13 lutego 2020, 15:28

latajacekolano pisze:
czwartek, 13 lutego 2020, 11:18
Witam.
Mam takie pytanie odnośnie GML-u tworzonego do ośrodka, w którym import następuje w programie EWMAP.
Czy jeżeli ustawię jako skalę bazową w c-geo 1:1000, gdyż tak jest łatwiej przygotować mi mapę która będzie wykonywana w takiej oto skali i ułatwiając sobie tworzę gmla w skali 1:1000 - wszystkie teksty redaguje i przesuwam, dopasowuję w tej skali- czy nastąpi prawidłowy import GMLa w ośrodku czy będzie z tym problem ?
Dzień dobry,
teksty są eksportowane zawsze w skali bazowej, zatem zostaną wyeksportowane z mianownikiem skali 1000. Tutaj najlepiej byłoby dopytać w ośrodku, jakie funkcje posiada program Ewmapa - czy mają możliwość importu w skali 1:1000 (jeśli nie to mogą nie wyświetlić się wcale etykiety przy imporcie na skalę 1:500) lub czy może zupełnie ignorują mianownik skali (pytanie, czy wtedy redakcja mapy przygotowana pod skalę 1:1000 nie "rozjedzie się" jeśli ośrodek będzie wyświetlał ją w skali 1:500).

latajacekolano
__
__
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » czwartek, 13 lutego 2020, 16:10

Sprawdziłem na przykładzie importu gmla utworzonego w C-GEO w skali 1:500 do programu MM ustawiając skalę 1:1000 i tak logicznie w sumie podejrzewałem, że to nie przejdzie po prostu i wszystko się zleje, wydaje mi się że w każdym programie będzie ten problem bo zmienia sie obraz 2krotnie, a teksty i tak utrzymują czcionkę 1,5.

latajacekolano
__
__
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » czwartek, 13 lutego 2020, 20:00

Mam jeszcze taki problem: Wybieram 20 punktów- które stanowią właz, zaznaczam, nadaje atrybuty jednym klikiem, również że jest to sieć kanalizacyjna, ale nie wstawia wtedy etykiety "k", w czym może być problem ?

Mam też drugie pytanie : Mam XX studni, nadaje atrybuty jednej, wszystkie mam promień 0,6 metra, czy mogę jednym klikiem zaznaczając punkty od studni nadać im atrybut komory podziemnej o danej średnicy? czy przy komorze podziemnej muszę każda klikać osobno ?

Edit. Z pierwszym problemem sobie poradziłem poprzez klik danej warstwy a następnie " wstaw etykiety"

k95n
__
__
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 19 marca 2018, 17:07

Re: GML

Post autor: k95n » czwartek, 13 lutego 2020, 23:24

Witam,
Jak sobie radzicie z narysowaniem takich prostych schodów jak te ze szkicu?
Jeżeli obrysować by te schody po pikietach 3,4,9,10,5,6,7,8,3 to środek tych schodów pozostaje pusty (przykład na drugim zdjęciu) a to przecież jest jeden obiekt i chyba powinien być cały wypełniony?
Załączniki
schody2.jpg
schody2.jpg (37.43 KiB) Przejrzano 552 razy
schody.jpeg
schody.jpeg (29.58 KiB) Przejrzano 552 razy

trazja
Team
Team
Posty: 451
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » piątek, 14 lutego 2020, 09:59

latajacekolano pisze:
czwartek, 13 lutego 2020, 20:00
Mam jeszcze taki problem: Wybieram 20 punktów- które stanowią właz, zaznaczam, nadaje atrybuty jednym klikiem, również że jest to sieć kanalizacyjna, ale nie wstawia wtedy etykiety "k", w czym może być problem ?

Mam też drugie pytanie : Mam XX studni, nadaje atrybuty jednej, wszystkie mam promień 0,6 metra, czy mogę jednym klikiem zaznaczając punkty od studni nadać im atrybut komory podziemnej o danej średnicy? czy przy komorze podziemnej muszę każda klikać osobno ?

Edit. Z pierwszym problemem sobie poradziłem poprzez klik danej warstwy a następnie " wstaw etykiety"
Odnośnie drugiego pytania - nie da rady dla obiektów powierzchniowych narysować ich hurtem, trzeba każdą wyrysować osobno - może Pan ewentualnie potem im hurtem uzupełnić atrybuty po narysowaniu w bazie: (od około 2 minuty - wcześniej ma Pan inne metody przyspieszenia wypełnienia atrybutów).

trazja
Team
Team
Posty: 451
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » piątek, 14 lutego 2020, 10:22

k95n pisze:
czwartek, 13 lutego 2020, 23:24
Witam,
Jak sobie radzicie z narysowaniem takich prostych schodów jak te ze szkicu?
Jeżeli obrysować by te schody po pikietach 3,4,9,10,5,6,7,8,3 to środek tych schodów pozostaje pusty (przykład na drugim zdjęciu) a to przecież jest jeden obiekt i chyba powinien być cały wypełniony?
Pytanie, czym jest ten środek - jeśli to spocznik to powinien być cały wypełniony i można wtedy kombinować w tym kierunku z polilinią kierunkową (oczywiście zdjęcie tylko poglądowe, schody u mnie trochę falują, bo nie mam kątów prostych :wink: )
schody.PNG
schody.PNG (34.54 KiB) Przejrzano 456 razy
Jeśli jednak jest to jakiś istotny element to zawsze można skorzystać z obiektu EGBI17 (inny obiekt trwale związany z budynkiem), wyrysować nim tą część, a schody zrobić tak, jak Pan narysował, z tym, ze tutaj ciężko będzie wykonstruować sensowną polilinię kierunkową.

bartek1122
____
____
Posty: 236
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: GML

Post autor: bartek1122 » piątek, 14 lutego 2020, 13:08

Czy jest opcja dodania okna "najczęściej używane obiekty" coś podobnego jak jest teraz" ostatnio użyte obiekty" tylko nie mogłoby to dotyczyć tylko danego projektu? Myślę, że ok 80 procent wszystkich obiektów jest używane raz na jakiś czas a szukanie danego obiektu jest często czasochłonne-chodzi mi o jakiś sprytny skrót:)

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2718
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: GML

Post autor: FaFaL » piątek, 14 lutego 2020, 13:11

Można dodawać ulubione obiekty do dodatkowego paska ikon ...
Pozdrawiam Rafał Kocierz

trazja
Team
Team
Posty: 451
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » piątek, 14 lutego 2020, 13:24

bartek1122 pisze:
piątek, 14 lutego 2020, 13:08
Czy jest opcja dodania okna "najczęściej używane obiekty" coś podobnego jak jest teraz" ostatnio użyte obiekty" tylko nie mogłoby to dotyczyć tylko danego projektu? Myślę, że ok 80 procent wszystkich obiektów jest używane raz na jakiś czas a szukanie danego obiektu jest często czasochłonne-chodzi mi o jakiś sprytny skrót:)
Edytor mapy obiektowej -> ikona [...] -> Przypnij/odepnij obiekt do paska narzędziowego

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6198
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » piątek, 14 lutego 2020, 20:58

Mam też drugie pytanie : Mam XX studni, nadaje atrybuty jednej, wszystkie mam promień 0,6 metra, czy mogę jednym klikiem zaznaczając punkty od studni nadać im atrybut komory podziemnej o danej średnicy? czy przy komorze podziemnej muszę każda klikać osobno ?
Jeżeli są to studnie okrągłe, których geometria to punkt środkowy i informacja o wartości promienia, to zalecałbym takie postępowanie:
- wybrać i zaznaczyć punkty środków studzienek w tabeli,
- w menu Tabela-Zaznaczone punkty wybrać opcję "Rysuj obiekty wokół punktów", zdefiniować obiekt - okrąg o promieniu 0.6m, umieścić te obiekty na warstwie np. zerowej, albo nowej, specjalnie do tego założonej
- przenieść te obiekty na docelową warstwę - dla studzienek - GES_UrzadzenieTechniczneZwiazanezSiecia
Ostatnie dwa punkty trzeba tak zrobić jak napisałem, bo bezpośrednie umieszczenie obiektów na warstwie docelowej, niestety nie poskutkuje założeniem dla nich bazy danych. Będzie to możliwe, po przeniesieniu na warstwę docelową.
Pozdrawiam Jurek B.

latajacekolano
__
__
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: GML

Post autor: latajacekolano » poniedziałek, 17 lutego 2020, 11:22

Jurek B. pisze:
piątek, 14 lutego 2020, 20:58
Mam też drugie pytanie : Mam XX studni, nadaje atrybuty jednej, wszystkie mam promień 0,6 metra, czy mogę jednym klikiem zaznaczając punkty od studni nadać im atrybut komory podziemnej o danej średnicy? czy przy komorze podziemnej muszę każda klikać osobno ?
Jeżeli są to studnie okrągłe, których geometria to punkt środkowy i informacja o wartości promienia, to zalecałbym takie postępowanie:
- wybrać i zaznaczyć punkty środków studzienek w tabeli,
- w menu Tabela-Zaznaczone punkty wybrać opcję "Rysuj obiekty wokół punktów", zdefiniować obiekt - okrąg o promieniu 0.6m, umieścić te obiekty na warstwie np. zerowej, albo nowej, specjalnie do tego założonej
- przenieść te obiekty na docelową warstwę - dla studzienek - GES_UrzadzenieTechniczneZwiazanezSiecia
Ostatnie dwa punkty trzeba tak zrobić jak napisałem, bo bezpośrednie umieszczenie obiektów na warstwie docelowej, niestety nie poskutkuje założeniem dla nich bazy danych. Będzie to możliwe, po przeniesieniu na warstwę docelową.

Też dobry sposób, dziękuje za pomoc, mniej więcej oto chodziło:)

ODPOWIEDZ