Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Pytania, problemy, propozycje rozwoju modułu
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2858
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Post autor: FaFaL »

Witam
Stanowisko Głównego Geodety Kraju
To może pomóc w rozmowach z ODGiK. Tylko niestety GGK się myli na temat tego, że w trybie VRS niby odbiornik dostaje dane z kilku stacji i je sobie wyrównuje. Odbiornik dostaje tylko dane z VRS i względem niego liczy wektor (jeden względem jednego punktu). Czyli po prostu trzeba wykonać pomiar przy dwóch różnych inicjacjach - wtedy mamy dwie bazy, czyli wielopunktowe nawiązanie. Należy nadmienić, że jeśli użytkownik pomierzy wektory względem VRS lub fizycznych stacji może je później wczytać do modułu wyrównania 3D i wyrównać zgodnie z obowiązującymi przepisami (dodając dodatkowo dla kontroli np. odległość między punktami pomierzoną tachimetrem).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 476
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Post autor: ariel0-0 »

FaFaL pisze:Czyli po prostu trzeba wykonać pomiar przy dwóch różnych inicjacjach - wtedy mamy dwie bazy, czyli wielopunktowe nawiązanie.
wydaje mi się, że nie zawsze przy ponownej inicjalizacji generowana jest nowa baza VRS. Z tego co zrozumiałem, wirtualna baza jest nawiązana wielopunktowo do stacji fizycznych. Dwukrotny pomiar ma na celu niezależne wyznaczenie wektorów, także to tej samej stacji VRS
Have a nice day
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2858
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Post autor: FaFaL »

Zerwanie połączenia z asg-eupos i ponowne połączenie powinno generować nową bazę.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 476
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Post autor: ariel0-0 »

FaFaL pisze:Zerwanie połączenia z asg-eupos i ponowne połączenie powinno generować nową bazę.
Z doświadczenia wiem, że tak nie jest. Wymuszenie ponownej inicjalizacji np. poprzez zasłonięcie anteny albo przechylenie odbiornika nie powoduje zmiany stacji VRS. Widać to w raportach. Poza tym nie byłby spełniony warunek ponownego pomiaru wektora, bo to zupełnie inny wektor. Ale to już czepialstwo :)
Have a nice day
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2858
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Post autor: FaFaL »

Zerwanie połączenia a zerwanie kontaktu z satelitami to dwie różne sprawy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1311
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Post autor: MarekOtt »

FaFaL pisze:Zerwanie połączenia z asg-eupos i ponowne połączenie powinno generować nową bazę.

U mnie, nie zależnie kiedy wykonuje pomiar, jeśli pomiar wykonywany jest w tej samej okolicy, to mam zawsze generowanego tego samego VRS'a.

Czasami zdarza mi się być na granicy okolicy, gdy przechodzę z odbiornikiem przez tą granicę, to generuje mi się nowa baza, odbiornik mnie o tym informuje.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2858
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Post autor: FaFaL »

Bo Pan ma trimbla, który zawsze daje wektor względem najbliższego punktu osnowy (tak by Pasowało)- nawet jeśli liczy przez vrs.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 476
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Post autor: ariel0-0 »

FaFaL pisze:Zerwanie połączenia a zerwanie kontaktu z satelitami to dwie różne sprawy.
W obu przypadkach odbiornik wykonuje ponowną inicjalizację, a o to przecież chodzi. W Topconie jest funkcja "Reset RTK", która również wymusza ponowną inicjalizację, bez zrywania połączenia.
Have a nice day
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2858
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Post autor: FaFaL »

Tak, ale bez zerwania połączenia z asg faktycznie serwis wysyła obserwacje wygenerowana dla tej samej stacji. Dyskusja tylko po to aby było faktycznie to wielopunktowe nawiązanie. Jakoś to że stacja jest generowania na podstawie kilku najbliższych stacji do mnie nie przemawia jako nawiązanie wielopunktowe - ale to tylko moje subiektywne zdanie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Post autor: Jakub Kwinta »

FaFaL pisze: Czyli po prostu trzeba wykonać pomiar przy dwóch różnych inicjacjach - wtedy mamy dwie bazy, czyli wielopunktowe nawiązanie.
Zakładając osnowę GPSem i tak mamy dodatkowo informację z Tachimetru. Czasem się zdarzy , że istnieje możliwość wykonania nawiązania tachimetrem na punkt osnowy państwowej( choćby z jednego stanowiska). Wrzucając wektory z GPSa i obserwacje tachimetryczne z nawiązaniem do punktu osnowy państwowej mamy spełniony warunek wielopunktowego nawiązania.
MariuszW
__
__
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 8 lipca 2008, 13:52
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Zakładanie osnowy pomiarowej metodą RTK/RTN

Post autor: MariuszW »

To w takim razie wątek nie został wyjaśniony, bo po co, czy i na jakiej podstawie, w jaki sposób, ostatecznie można wyrównać osnowę z RTN? np ps1-ps3 bez dowiązania kontrolnego do osnowy geodezyjnej klasycznej.

Ośrodki wymagają nawiązania wielopunktowego - wniosek, RTN musi się odbyć oprócz reinicjalizacji odbiornika (Rozporządzenie) poprzez otrzymanie nowej stacji i nowego wektora do tego samego punktu. Sama reinicjaliacja nic nie da, bo to system ASG musi wygenerować nową stację, a żeby tak było należy się rozłączyć i połączyć z serwisem. I to się musi znaleźć w raporcie. W leica jest to w osobnych tabelach, a w trimblu wszystko jak leci wiersz po wierszu i wg naszego ośrodka przed numerem 2x mierzonego punktu ma być nowy numer stacji... Ośrodek wymaga jeszcze uśrednienie aby mieć współrzędne uśrednione z 2 niezależnych pomiarów.

Przykład, ps1 ps2 ps3 pomierzone RTN:
mając 3 punkty mamy 6 stacji (po wygenerowaniu nowych stacji), 6 wektorów + obserwacje kątowo-liniowe pomiędzy punktami osnowy
i to rozumiem razem wyrównujemy?
Czyli traktując to jako 6 punktów stałych (VRS) osnowy (??? VRS traktujemy jako osnowę??? wirtualną tymczasową stację?), współrzędne przybliżone RTN (jakie? rozumiem, że z uśrednionych 2 pomiarów) + obserwacje kątowo-liniowe + wektor obliczony do wirtualnej stacji??? ... :/ Przy RTK można by przyjąć bo wektor jest do fizycznej stacji ref, ale przy RTN, gdzie vrs jest tylko etapem pośrednim...

Sztuka dla sztuki, na zachodzie taki pomysł z wyrównaniem RTK/RTN koledzy wyśmiali i nam współczują.
ODPOWIEDZ