D-Geo v2

Dyskusje dotyczące programu D-Geo (lub innych) na Androida
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

D-Geo v2

Post autor: grzes »

Udało się zwalczyć problem z publikowaniem aplikacji w Google Play. Okazało się, że ikonka programu w sklepie z jakichś powodów nie podobała się algorytmom Googla. Aktualna wersja (z nową ikonką) dostępna jest tu: https://play.google.com/store/apps/deta ... geo2&hl=pl
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

W Google Play jest aktualizacja która naprawia problem z uruchomieniem programu na urządzeniach z Androidem w wersji 10+
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

Kolejna aktualizacja w Google Play. Tym razem poprawione pobieranie projektów z serwera D-Geo na urządzeniach z Androidem w wersji 10+
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

Aktualizacja:
UWAGA! W związku z nowymi ograniczeniami w systemie Android (dostęp do karty pamięci) ta wersja nie wymaga już uprawnień do całego dysku. Niestety skutkiem jest BRAK dostępu do projektów, które do tej pory były w głównym katalogu o nazwie "D-GEO". Oznacza to, że po aktualizacji lista projektów będzie PUSTA. W celu zaimportowania projektu ze starego katalogu D-GEO można użyć nowej opcji o nazwie "Wczytaj projekt z dysku".
Od tej wersji deinstalacja programu usuwa również projekty.
pozdrawiam
grzes
exceptio
__
__
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 10 lutego 2017, 09:22

Re: D-Geo v2

Post autor: exceptio »

"W celu zaimportowania projektu ze starego katalogu D-GEO można użyć nowej opcji o nazwie "Wczytaj projekt z dysku"." - niestety nie działa ta opcja...
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

Jakie są objawy? Mam teraz tylko dostęp do androida 11 i po wybraniu opcji otwiera sie standardowe okno systemowe tzw content chooser i po wskazaniu pliku projektu (nalezy wskazac plik o rozszerzeniu dgeo) pojawia sie on na liscie. Z tego okna mozna importować również z dysku google, dropboxa itp
pozdrawiam
grzes
exceptio
__
__
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 10 lutego 2017, 09:22

Re: D-Geo v2

Post autor: exceptio »

Pusta lista z projektami, nawet jak odświeżę to nadal ich nie ma. - Android 11
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

W "starym" katalogu D-GEO każdy projekt to 2 pliki: nazwa.dgeo i nazwa.dgeo-journal. Kopiowanie zadziała tylko wtedy jeśli wskażemy plik nazwa.dgeo.
Proszę sprawdzić czy czasem nie jest wskazywany plik nazwa.dgeo-journal.
pozdrawiam
grzes
pomiar
_____
_____
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: D-Geo v2

Post autor: pomiar »

Mam pytanie czy istnieje możliwość zrobienia szablonu? Np. tworze sobie 5 warstw z obiektami które najczesciej w terenie mierze np. ogrodzenie itp. okreslam im kolor i linie a pozniej moge rysowac sobie w nowym projekcie ?
exceptio
__
__
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 10 lutego 2017, 09:22

Re: D-Geo v2

Post autor: exceptio »

grzes pisze: wtorek, 20 lipca 2021, 09:07 W "starym" katalogu D-GEO każdy projekt to 2 pliki: nazwa.dgeo i nazwa.dgeo-journal. Kopiowanie zadziała tylko wtedy jeśli wskażemy plik nazwa.dgeo.
Proszę sprawdzić czy czasem nie jest wskazywany plik nazwa.dgeo-journal.
Tylko nazwa.dgeo mam do wyboru i żaden projekt nie chce się załadować. A gdzie teraz znajdują się nowo założone projekty?
I odpowiadając na przyszłe pytanie to robiłem już ponowną instalację aplikacji.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

pomiar pisze: wtorek, 20 lipca 2021, 11:23 Mam pytanie czy istnieje możliwość zrobienia szablonu? Np. tworze sobie 5 warstw z obiektami które najczesciej w terenie mierze np. ogrodzenie itp. okreslam im kolor i linie a pozniej moge rysowac sobie w nowym projekcie ?
Na ten moment nie ma takiej opcji - pomyślę ale na szybko nic nie obiecam
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

exceptio pisze: wtorek, 20 lipca 2021, 17:54
grzes pisze: wtorek, 20 lipca 2021, 09:07 W "starym" katalogu D-GEO każdy projekt to 2 pliki: nazwa.dgeo i nazwa.dgeo-journal. Kopiowanie zadziała tylko wtedy jeśli wskażemy plik nazwa.dgeo.
Proszę sprawdzić czy czasem nie jest wskazywany plik nazwa.dgeo-journal.
Tylko nazwa.dgeo mam do wyboru i żaden projekt nie chce się załadować. A gdzie teraz znajdują się nowo założone projekty?
I odpowiadając na przyszłe pytanie to robiłem już ponowną instalację aplikacji.
trudna sprawa. Na razie brak pomysłu. Projekty są w katalogu aplikacji - w tej chwili to jedyne miejsce w systemie do ktorego aplikacja nie musi miec uprawnien: Android/data/com.m6.droidgeo2/files/D-GEO
pozdrawiam
grzes
exceptio
__
__
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 10 lutego 2017, 09:22

Re: D-Geo v2

Post autor: exceptio »

Kolejna rzecz która przestała działać to przekierowanie do Google Maps. Przy wyborze opcji "google mapsowych (pinezka lub trasa)" wyskakuje "Google Maps is not installed or is disabled".
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7334
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: D-Geo v2

Post autor: Jurek B. »

Projekty są w katalogu aplikacji - w tej chwili to jedyne miejsce w systemie do ktorego aplikacja nie musi miec uprawnien: Android/data/com.m6.droidgeo2/files/D-GEO
To rozwiązanie pomaga w sytuacjach gdy nie można z programu D-GEO v2 pobrać projektów ze starej lokalizacji. Najlepiej wtedy połączyć urządzenie z PC kablem USB i w eksploratorze Windows wejść w ścieżkę z dotychczasowymi projektami i skopiować je w nowe miejsce:
Czyli z: D-GEO w głównym katalogu urządzenia
Do: Android/data/com.m6.droidgeo2/files/D-GEO
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

exceptio pisze: piątek, 23 lipca 2021, 07:42 Kolejna rzecz która przestała działać to przekierowanie do Google Maps. Przy wyborze opcji "google mapsowych (pinezka lub trasa)" wyskakuje "Google Maps is not installed or is disabled".
Mówimy o udostepnianiu punktu z tabeli? Jeśli tak to przetestowałem i działa ok. Jakiego urządzenia Pan używa?
pozdrawiam
grzes
exceptio
__
__
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 10 lutego 2017, 09:22

Re: D-Geo v2

Post autor: exceptio »

grzes pisze: piątek, 23 lipca 2021, 14:13
exceptio pisze: piątek, 23 lipca 2021, 07:42 Kolejna rzecz która przestała działać to przekierowanie do Google Maps. Przy wyborze opcji "google mapsowych (pinezka lub trasa)" wyskakuje "Google Maps is not installed or is disabled".
Mówimy o udostepnianiu punktu z tabeli? Jeśli tak to przetestowałem i działa ok. Jakiego urządzenia Pan używa?
Z poziomu tabeli faktycznie działa, ale z poziomu mapy jak kliknie się na punkt i w prawym dolnym rogu pokazują się opcje "trasa" lub "pinezka" to wtedy wyskakuje w/w komunikat.
pomiar
_____
_____
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: D-Geo v2

Post autor: pomiar »

Niektóre teksty (np. Funkcja budynku ) po imporcie z c geo są białe i nie pomaga zmiana lini z białych na czarne
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

exceptio pisze: środa, 28 lipca 2021, 15:02
grzes pisze: piątek, 23 lipca 2021, 14:13
exceptio pisze: piątek, 23 lipca 2021, 07:42 Kolejna rzecz która przestała działać to przekierowanie do Google Maps. Przy wyborze opcji "google mapsowych (pinezka lub trasa)" wyskakuje "Google Maps is not installed or is disabled".
Mówimy o udostepnianiu punktu z tabeli? Jeśli tak to przetestowałem i działa ok. Jakiego urządzenia Pan używa?
Z poziomu tabeli faktycznie działa, ale z poziomu mapy jak kliknie się na punkt i w prawym dolnym rogu pokazują się opcje "trasa" lub "pinezka" to wtedy wyskakuje w/w komunikat.
Znalazłem problem - na dniach wrzucę update
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

pomiar pisze: środa, 28 lipca 2021, 17:40 Niektóre teksty (np. Funkcja budynku ) po imporcie z c geo są białe i nie pomaga zmiana lini z białych na czarne
To jest problem eksportu z c-geo. Probowałem powtórzyć taki objaw na kilku moich projektach ale teksty przechodzą ok. Czy może mi Pan podesłać taki projekt c-geo z ktorego te teksty wychodzą białe w d-geo (grzes małpa geo.pl)?
pozdrawiam
grzes
pomiar
_____
_____
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: D-Geo v2

Post autor: pomiar »

Poszło na maila
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

pomiar pisze: czwartek, 29 lipca 2021, 06:52 Poszło na maila
W wersji testowej c-geo wszystkie linie i teksty w kolorze białym eksportowane są do d-geo jako czarne.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2651
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: D-Geo v2

Post autor: grzes »

grzes pisze: środa, 28 lipca 2021, 21:09
exceptio pisze: środa, 28 lipca 2021, 15:02
grzes pisze: piątek, 23 lipca 2021, 14:13
Mówimy o udostepnianiu punktu z tabeli? Jeśli tak to przetestowałem i działa ok. Jakiego urządzenia Pan używa?
Z poziomu tabeli faktycznie działa, ale z poziomu mapy jak kliknie się na punkt i w prawym dolnym rogu pokazują się opcje "trasa" lub "pinezka" to wtedy wyskakuje w/w komunikat.
Znalazłem problem - na dniach wrzucę update
W Google Play powinna już być aktualizacja
pozdrawiam
grzes
ODPOWIEDZ