Wektory do CFRM

Pytania, problemy, propozycje rozwoju modułu
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Wektory do CFRM

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
Importuję punkty i wektory (fizyczne) z GNSS Solutions i z tymi naszymi nie ma problemu. Problem jest przy wektorach (może współrzędnej) z Frydka Mistka (CFRM). Jak je wyłącze to wyrówna dobrze, jak włączone do wyrównania to wychodzą herezje. Czy to jest związane z układem 2000/6, czy z czymś innym?
Przy tworzeniu punktów wirtualnych z POZGEO D widzę, że bierze tę stacje i jeszcze jedną ze Słowacji do obliczeń.
Załączam wyeksportowane punkty i wektory.
Załączniki
GNSS.rar
(1.79 KiB) Pobrany 100 razy
CFRM.jpg
CFRM.jpg (165.8 KiB) Przejrzano 7584 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wektory do CFRM

Post autor: FaFaL »

A wyrównanie z tym wektorem w GNSS Solution daje dobre rezultaty?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wektory do CFRM

Post autor: FaFaL »

Na oko błędnie wprowadzono współrzędne stacji CFRM - nie uwzględniono undulacji geoidy, czyli wprowadzono wysokość elipsoidalną a nie normalną.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Wektory do CFRM

Post autor: Maciej_o2 »

FaFaL pisze:A wyrównanie z tym wektorem w GNSS Solution daje dobre rezultaty?
no właśnie wychodzi zawsze dobrze.
Na oko błędnie wprowadzono współrzędne stacji CFRM - nie uwzględniono undulacji geoidy, czyli wprowadzono wysokość elipsoidalną a nie normalną.
tu to musze sprawdzić, a jak to najprościej zrobić?
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wektory do CFRM

Post autor: FaFaL »

Proszę zamieścić 10 pierwszych linijek pliku Rinex o rozszerzeniu "o" felernej stacji.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Wektory do CFRM

Post autor: Maciej_o2 »

1.0 COMPACT RINEX FORMAT CRINEX VERS / TYPE
RNX2CRX ver.4.0.5 20-Nov-13 00:02 CRINEX PROG / DATE
2.11 OBSERVATION DATA M RINEX VERSION / TYPE
SPIDER V4,3,0,4633 ZU 2013 11 20 00:02 PGM / RUN BY / DATE
CFRM MARKER NAME
11525M001 MARKER NUMBER
CZEPOS Zememericky urad OBSERVER / AGENCY
460017 LEICA GRX1200+GNSS 8.51/6.110 REC # / TYPE / VERS
725340 LEIAR25.R4 LEIT ANT # / TYPE
3924573.1728 1301971.0083 4840464.4916 APPROX POSITION XYZ
0.0662 0.0000 0.0000 ANTENNA: DELTA H/E/N
1 1 WAVELENGTH FACT L1/2
8 C1 L1 D1 S1 P2 L2 D2 S2 # / TYPES OF OBSERV
30.000 INTERVAL
2013 11 19 00 00 0.0000000 GPS TIME OF FIRST OBS
2013 11 19 23 59 30.0000000 GPS TIME OF LAST OBS


akurat dla Frydka Mistka plik z obserwacjami ma rozszerzenie d cfrm3230.13d
załaczyłem plik okrojony, bo to na gorze mniej czytelne
Załączniki
cfrm3230.13d.txt
(1.38 KiB) Pobrany 122 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wektory do CFRM

Post autor: FaFaL »

Maciej_o2 pisze: 3924573.1728 1301971.0083 4840464.4916
Te współrzędne proszę sobie przeliczyć na BLh
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Wektory do CFRM

Post autor: Maciej_o2 »

FaFaL pisze:Te współrzędne proszę sobie przeliczyć na BLh
A jakim programem Pan przelicza te wsółrzędne?
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wektory do CFRM

Post autor: FaFaL »

No oczywiście ze w C-GEO :-)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Wektory do CFRM

Post autor: Maciej_o2 »

dopiero teraz miałem czas to posprawdzać.
Na zapomniołech, o transformacji między układami. :)
takie dałem ustawienia, a taka mi wyszła transformacja:
CFRM - punkt importowany z GNSS Solutions
CFRM_1 - punkt z pliku obserwacyjnego
CFRM_T - punkt transformowany
czyli myślę, że ze współrzędną wszystko dobre?
Załączniki
ustawienia.jpg
ustawienia.jpg (102.8 KiB) Przejrzano 7328 razy
wsp.jpg
wsp.jpg (22.86 KiB) Przejrzano 7328 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Wektory do CFRM

Post autor: Maciej_o2 »

sprawdziłem to również w układzie 92 i tak samo wyszło, licząc w w tym układzie w GNSS Solutions i w CGEO
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wektory do CFRM

Post autor: FaFaL »

No i super, ale czy jest to wartość z uwzględnieniem Geoidy ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Wektory do CFRM

Post autor: Maciej_o2 »

FaFaL pisze:No i super, ale czy jest to wartość z uwzględnieniem Geoidy ?
a jakby to najprościej sprawdzić?
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Wektory do CFRM

Post autor: Maciej_o2 »

znalazłem coś takiego:
http://www.epncb.oma.be/_productsservic ... ation=CFRM
bede szukoł
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Wektory do CFRM

Post autor: Maciej_o2 »

Doszedłem do tego
jak wykasuję wysokość CFRM to wszystko wychodzi. Tylko czy tak można liczyć?
współrzędne X,Y są dobre, tylko jest zła faktycznie wysokość stacji CFRM.
To tu jest błąd przy eksporcie z GNSS Solutions
Załączniki
DOBRE2.jpg
DOBRE2.jpg (67.39 KiB) Przejrzano 7287 razy
DOBRE.jpg
DOBRE.jpg (42.85 KiB) Przejrzano 7287 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wektory do CFRM

Post autor: FaFaL »

Pewnie w transformacji trzeba przełączyć wys elipsoidalne na wys. normalne.
Usunąć wysokość też można, albo wystarczyło chyba wyłączyć status nawiązania 3D na 2D -> ale jest to tylko ominięcie problemu a nie jego rozwiązanie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Wektory do CFRM

Post autor: Maciej_o2 »

FaFaL pisze:Usunąć wysokość też można, albo wystarczyło chyba wyłączyć status nawiązania 3D na 2D -> ale jest to tylko ominięcie problemu a nie jego rozwiązanie.
no właśnie nie do końca, bo jak wyłączę status 3D na 2D, a wysokość jest wpisana na CFRM to m0 wychodzi duże i inne współrzędne wyrównane.
Załączniki
nie do konca.jpg
nie do konca.jpg (43.44 KiB) Przejrzano 7279 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Wektory do CFRM

Post autor: Maciej_o2 »

Porównanie
z zostawioną wysokością wychodzi o wiele gorzej
Załączniki
bez.jpg
bez.jpg (82.25 KiB) Przejrzano 7279 razy
z.jpg
z.jpg (95.3 KiB) Przejrzano 7279 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wektory do CFRM

Post autor: FaFaL »

Fakt, te 30 metrów zbyt mocno deformuje wektor. Pozostaje jednak nauczyć się przeliczać wysokości elipsoidalne na normalne, albo kasować wysokość.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ