WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Pytania, problemy, propozycje rozwoju modułu
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
moje spostrzeżenie dotyczące wyrównania:
Gdy w tachimetri mam zamienione kąty zenitalne na przewyższenia i (jak na przykładzie) ze stanowiska 1PS mam między innymi pomierzone nawiązania na punkty wysokie (tylko kąt poziomy) to przy imporcie do wyrównania pokazuje mi taki komunikat - ZAŁĄCZNIK 1. I dalej nie liczy tylko wywala komunikaty o błędzie - ZAŁĄCZNIK 4
Myśle, że jest to spowodowane niemożliwością prawidłowego przeliczenia, bądź nie wpisania kąta pionowego - brak długości na punkt wysoki.
Wczyta do wyrównania jak w ZAŁACZNIKU 2
Jak w tachimetri zamienię przewyższenia na kąty zenitalne i zaimportuję do wyrównania to wszystko dobrze - ZAŁĄCZNIK 3
Tylko mam pytanie, czy te przewyższenia nie bierze do wyrównania? Na mój gust nie powinien jak jest wpisane H celu 99,00.
Czy idzie to jakoś skorygować na przyszłość, namęczyłem się z tym 2 dni, żeby na to wpaść.
Chyba że było gdzieś opisane na forum, a jo zaś nie poczytoł :)
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Załączniki
ZAŁĄCZNIK 3
ZAŁĄCZNIK 3
TACH GNNS.jpg (52 KiB) Przejrzano 9668 razy
ZAŁĄCZNIK 2
ZAŁĄCZNIK 2
PO KOMUNIKACIE.jpg (23.65 KiB) Przejrzano 9668 razy
ZAŁACZNIK 1
ZAŁACZNIK 1
KOMUNIKAT.jpg (18.75 KiB) Przejrzano 9668 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Maciej_o2 »

ZAŁĄCZNIK 4
Załączniki
ZAŁĄCZNIK 4
ZAŁĄCZNIK 4
BLAD.jpg (21.01 KiB) Przejrzano 9667 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Maciej_o2 »

W instrukcji jest tylko napisane:
Jesli jako obserwacje tachimetrii transmitowano i obliczano odległosci zredukowane i przewyzszenia, to podczas importu do modułu sa one przeliczane na odległosci przestrzenne i kat zenitalny.
I te nawiązania na punkty wysokie bez długości źle przelicza, nie wiem jak to określić.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Maciej_o2 »

I jeszcze jedno zauważyłem, które współrzędne użyć do wyrównania - chodzi mi o punkty np. wirtualne nawiązania, podam przykład:
zaimportowane z GNSS Solutions są takie:

V395 5510830.410 6556754.248 360.426
V396 5510765.782 6556754.925 284.123

a z raportu kontrolnych obliczeń dokładności punktów z POZGEO takie:

V395
X: 5510830.397 Y: 6556754.239 360.483
V396
X: 5510765.769 Y: 6556754.916 284.180

Czy to nie ma żadnego znaczenia?
chyba, że coś źle liczę?

Pozdrawiam
AM
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: grzes »

Poprosze o przeslanie tego zadania ktore generuje bledy na grzes małpa xgeo.pl - bedzie latwiej pomóc
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Maciej_o2 »

ok, prześle przez weekend
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Maciej_o2 »

poszło :)
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: FaFaL »

Witam
Co do współrzędnych stacji referencyjnej to bierzemy te z importu - obliczenia asg są tylko dla kontroli, a drobna różnica wysokości jest pewnie wynikiem innych modeli geoidy.
Jeśli chodzi o błędy wyrównania to już znalazłem błąd i już nie będzie problemu z wyr przy braku V. Gdy hc=99 to program nie wyrównuje wysokościowo - co widać po braku wyrównanych wartości. wersja_testowa już poprawiona.
W Pana wyrównaniu punkty do wyrównania nie mogą mieć stałości - musi Pan to sobie zmienić.
2013-12-07_231633.png
2013-12-07_231633.png (15.24 KiB) Przejrzano 9525 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
Dzieki za odpowiedź i poprawkę.
A z punktami do obliczen to daję BRAK. Tu zapomniałem zaznaczyć przed zapisem.
Mam jeszcze jedną sugestię, czy można poprawić aby program pamietał zaznaczone punkty po wczytaniu zadania, bo wszystko inne pamięta, tylko tych punktów nie pamięta.
Pozdrawiam
AM
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: FaFaL »

Ale zaznaczanie punktów nie ma wpływu na wyrównanie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
możecie się przyjrzeć temu wyrównaniu?
przy wczytywaniu tachimetrii (1PS i 2PS) pojawia się dalej komunikat na stanowisku 1PS i 2PS POMIERZONE SĄ PRZEWYŻSZENIA. MOŻE TO DOPROWADZIĆ DO BŁĘDNEGO ROZPOZNANIA LUNETY.
kliknięcie ANALIZA PROJEKTU SIECI wywala błąd ZAŁĄCZNIK 2 (w projekcie w katalogu ROBOCZY plik BLAD - szczegóły)
przy kliknięciu WYRÓWNANIE SIECI dziwne odchyłki ZAŁĄCZNIK 3
przybliżony 2PS policzony jako wcięcie w oparciu o nie wyrównane GPS1, GPS2, a 1PS jako pikieta z 2PS.
plik z projektu wysłany na serwis@xgeo.pl
Załączniki
ZAŁĄCZNIK 3
ZAŁĄCZNIK 3
OBL.jpg (110.76 KiB) Przejrzano 9299 razy
KOMUNIKAT 2
KOMUNIKAT 2
blad.jpg (57.29 KiB) Przejrzano 9299 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: FaFaL »

Pewnie serwis się tym zajmie i coś podpowie, ale proszę mi wyjaśnić po co używa Pan funkcji Analiza projektu sieci ? I ewentualnie, jak Pan myśli do czego ona służy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Maciej_o2 »

Ciekawe pytanie :)
nie zastanawiałem się nad tym. Myślę, że ma mi to przeanalizować sieć i podać ewentualne grube błędy?
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: FaFaL »

Efektem ubocznym tej funkcji może być szukanie błędów grubych pod warunkiem wprowadzenia wszystkich współrzędnych przybliżonych (w odróżnieniu od wyrównania nie są tu automatycznie liczone współrzędne przybliżone). W Pana przypadku brakuje wysokości jednej ze stacji, jest ona potrzebna bo do tego punktu dochodzi obserwacja przestrzenna która wymaga aby punkt początkowy i końcowy posiadały współrzędne przestrzenne. W chwili wolnego zrobię odpowiednie zabezpieczenie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Maciej_o2 »

Właśnie chciałem to napisać, że jak wpiszę wysokość na punkcie CFRM (już tą dobrą 330,75) to wszystko jest ok
Czyli chyba ważne, aby wszystkie Stacje miały współrzędne z wysokościami?
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Manix1961
__
__
Posty: 25
Rejestracja: środa, 20 lutego 2013, 22:53

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Manix1961 »

Raczej nie błąd a niedogodność ;). Po wprowadzeniu współrzędnych przybliżonych i obserwacji zapisałem zadanie. Nie wykonałem wyrównania bo zauważyłem błąd w obliczeniach współrzędnych przybliżonych jednego z punktów wyrównywanych. Wyszedłem z modułu, policzyłem " nowe" współrzędne przybliżone i wróciłem do zapisanego zadania a tam nadal figurowały " stare" współrzędne przybliżone. Nie pomogło ponowne wpisanie numeru punktu , trzeba było punkt usnąć i wpisać ponownie. Czy tak miało być ? Bo w innych modułach zmiana współrzędnych jest " w locie " wychwytywana i niema potrzeby ponownego ręcznego wpisywania nr pkt.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: FaFaL »

Nowy problem, nowy wątek !

Budując nowy moduł wyrównania kierowaliśmy się tym aby jak najbardziej uprościć czynności które musi wykonać użytkownik. Jednym z zadań które sobie postawiliśmy było zbudowanie algorytmu wyznaczającego współrzędne przybliźone punktów. Dzięki temu proces wyrównania może wyglądać tak:
1. Do pustej tabeli użytkownik wpisuje współrzędne punktów nawiązania.
2. Uruchamia moduł wyrównania
3. Wprowadza obserwacje, przy wprowadzaniu obserwacji moduł sam sprawdza jakie punkty zostały wykorzystane i jeśli je znajdzie w tabeli to wpisuje je do zakładki punkty z ustawieniem ze są to punkty nawiązania (bo znalazły się w tabeli przed wyrównaniem). Widać z tego, że nie trzeba wpisywać samodzielnie punktów stałych bo zrobi to automat.
4. Wyrownujemy sieć. Nie wprowadzamy współrzędnych przybliżonych bo jeśli tylko użytkownik użyje funkcji wyrównania to program sam je sobie policzy i wyrówna obserwacje. Automat nie poradzi sobie w 100% przypadków, ale w typowych na pewno.

Czyli w tym przypadku, jak zauważymy błędne współrzędne przybliżone punktów wyrównywanych to po prostu można je skasować i pozwolić automatowi aby je wyznaczył.

Co do poprawiania współrzędnych to w innych modułach program samoczynnie nie odświeża współrzędnych (np. Stare wyrównanie). Dopiero wpisanie od nowa numeru i potwierdzenie enterem wpisuje aktualne współrzędne.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Manix1961
__
__
Posty: 25
Rejestracja: środa, 20 lutego 2013, 22:53

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: Manix1961 »

Dzięki. Dały znać o sobie stare przyzwyczajenia ;) Stałe, przyblizone i do roboty ;)
KunziteSan
___
___
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 18 marca 2014, 12:06

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: KunziteSan »

Podepnę się tylko pod temat - jeśli można to proszę przy okazji robienia poprawek do modułu poprawić drobną literówkę w raporcie

Liczebność obserwacji
Rodzaj obserwacji Ilość
Azymuty topograficzne 0
Kąty poziome 0
Odleglości poziome 0
Przewyższenia niwelacyjne 0
Wektory GNSS 8
Kierunki poziome 2
Kąty pionowe 0
Odległości skośne 2
Ilość obserwacji nadliczbowych 11
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: WYROWNANIE 3D/GNSS BŁĄD

Post autor: FaFaL »

Dziękuję za wypatrzenie
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ