Import Trimble DC

Pytania, problemy, propozycje rozwoju modułu
rodi
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 4 kwietnia 2013, 17:48

Import Trimble DC

Post autor: rodi »

Witam,
Posiadam oprogramowanie polowe Trimble Access, do modułu wyrównania 3D importuje obserwacje za pomocą formatu Trimble DC10.7 i problem polega na tym, że importują się wszystkie obserwacje (osnowa, pikiety), przy dużych tematach jest to trochę uciążliwe bo muszę kasować niepotrzebne obserwacje (pikiety). W Trimble Access są opcje: "pomiar punktu", "pomiar punktu osnowy". Czy istnieje możliwość dodania do importu okna dialogowego z opcją wyboru importu tylko obserwacji dla punktów osnowy?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import Trimble DC

Post autor: FaFaL »

Witam
Proszę załączyć przykładowy plik i proszę w wątku napisać który punkt jest jakie, zobaczę czy są one w tym formacie rozróżniane. Jeśli wszystko będzie ok, to pomyślimy nad taką zmianą.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
rodi
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 4 kwietnia 2013, 17:48

Re: Import Trimble DC

Post autor: rodi »

Przepraszam umknął mi temat, trochę to trwało ale zamieszczam przykładowe pliki DC10.7, w pliku: "27.11.13 RADLIN.dc" są punkty mierzone tylko jako "pomiar punktu" zaś w pliku: "60_13 BEDZIN.dc" punkty mierzone jako "pomiar punktu osnowy".
Pozdrawiam
Załączniki
pliki DC.rar
(23.28 KiB) Pobrany 120 razy
rodi
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 4 kwietnia 2013, 17:48

Re: Import Trimble DC

Post autor: rodi »

Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia, może trochę odbiegająca od tematu Pana modułu, ale może będzie Pan wstanie mi wyjaśnić tą kwestię. Otóż robiąc pomiary z ASG korzystam z podsieci VRS ŚLĄSK, jak sama nazwa wskazuje wykorzystuje do pomiarów metodę wirtualnej stacji referencyjnej, więc odbiornik pracuje podobnie jak przy wykorzystaniu pojedynczej stacji bazowej. Natomiast w raportach z pomiaru (cały czas mówimy o oprogramowaniu Trimble Access) dostaję wektory do najbliższej stacji fizycznej, w pliku DC10.7 również są to wektory do najbliższej stacji fizycznej. Bardzo mnie to zastanawia dlaczego akurat Trimble stosuję taką politykę, czemu w raportach stosuję się takie przeliczenie, wiem, że raporty z odbiorników innych producentów wykazują wektory do VRS. Czy dobrze rozumiem, że w metodach RTK/RTN odwrotnie niż ma to miejsce w metodzie pomiarów statycznych, wektor jest niejako produktem pochodnym? Tzn. odbiornik na podstawie sygnałów z satelitów oraz poprawek z stacji referencyjnych oblicza swoją pozycję, a wektor powstaje jako różnica współrzędnych odbiornika ref. i rov. ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import Trimble DC

Post autor: FaFaL »

Dzień dobry
Dziękuję za dane, będę patrzyć i przedyskutujemy czy i jak to wprowadzić. Jeśli chodzi o VRS to jest Pan pewien, że jako strumien danych (source table/mount point) ma Pan wybrane ....VRS_3_1 a nie ....MAC_3_1 ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import Trimble DC

Post autor: FaFaL »

rodi pisze:Czy dobrze rozumiem, że w metodach RTK/RTN odwrotnie niż ma to miejsce w metodzie pomiarów statycznych, wektor jest niejako produktem pochodnym? Tzn. odbiornik na podstawie sygnałów z satelitów oraz poprawek z stacji referencyjnych oblicza swoją pozycję, a wektor powstaje jako różnica współrzędnych odbiornika ref. i rov. ?
Nie jest to prawda. Centrum na podstawie Pana przybliżonego położenia oraz odczytów sygnałów na stacjach referencyjnych modeluje zaburzenia sygnału i na ich podstawie generuje sygnały jakie by odebrał odbiornik gdyby stał w punkcie stacji wirtualnej. Te sygnały przesyłane są do kontrolera i kontroler wyznacza wektor na podstawie między innymi pomiarów fazy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
rodi
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 4 kwietnia 2013, 17:48

Re: Import Trimble DC

Post autor: rodi »

FaFaL pisze:Dzień dobry
Dziękuję za dane, będę patrzyć i przedyskutujemy czy i jak to wprowadzić. Jeśli chodzi o VRS to jest Pan pewien, że jako strumien danych (source table/mount point) ma Pan wybrane ....VRS_3_1 a nie ....MAC_3_1 ?
Odbieram poprawki VRS w formacie CMR. Z resztą podsieć śląska ASG EUPOS nie udostępnia innego rodzaju poprawek.
rodi
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 4 kwietnia 2013, 17:48

Re: Import Trimble DC

Post autor: rodi »

FaFaL pisze:
rodi pisze:Czy dobrze rozumiem, że w metodach RTK/RTN odwrotnie niż ma to miejsce w metodzie pomiarów statycznych, wektor jest niejako produktem pochodnym? Tzn. odbiornik na podstawie sygnałów z satelitów oraz poprawek z stacji referencyjnych oblicza swoją pozycję, a wektor powstaje jako różnica współrzędnych odbiornika ref. i rov. ?
Nie jest to prawda. Centrum na podstawie Pana przybliżonego położenia oraz odczytów sygnałów na stacjach referencyjnych modeluje zaburzenia sygnału i na ich podstawie generuje sygnały jakie by odebrał odbiornik gdyby stał w punkcie stacji wirtualnej. Te sygnały przesyłane są do kontrolera i kontroler wyznacza wektor na podstawie między innymi pomiarów fazy.
Dziękuję. A czy posiada Pan może jakieś namiary na jakieś wyczerpujące temat publikacje, np. polskie albo angielskie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import Trimble DC

Post autor: FaFaL »

Powinien mieć Pan dwa strumienie :
Przypominamy jednocześnie, że korekty z tej podsieci dostępne są pod adresem system.asgeupos.pl na porcie 2103, strumienie:

SLASK_VRS_3_1 – poprawki sieciowe w formacie RTCM 10403.1
SLASK_VRS_CMRx – poprawki sieciowe w formacie CMRx
a jeśli pracuje Pan na pełnej sieci ASG i strumieniu NAWGEO_VRS_3_1 to wektory liczy też do najbliższej stacji ?

Co do literatury to proponuje zacząć od White Papers na stronie Trimbla. Np. TO
Pozdrawiam Rafał Kocierz
rodi
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 4 kwietnia 2013, 17:48

Re: Import Trimble DC

Post autor: rodi »

FaFaL pisze:Powinien mieć Pan dwa strumienie :
Przypominamy jednocześnie, że korekty z tej podsieci dostępne są pod adresem system.asgeupos.pl na porcie 2103, strumienie:

SLASK_VRS_3_1 – poprawki sieciowe w formacie RTCM 10403.1
SLASK_VRS_CMRx – poprawki sieciowe w formacie CMRx
a jeśli pracuje Pan na pełnej sieci ASG i strumieniu NAWGEO_VRS_3_1 to wektory liczy też do najbliższej stacji ?

Tak. Na potwierdzenie zamieszczam pliki z TSC z jednej z naszych robót. Przez pierwsze dwa dni korzystaliśmy z strumienia NAWGEO_VRS_CMRx, póżniej z SLASK_VRS_CMRx (zmianę łatwo zauważyć w raporcie po liczbie satelitów). Dodam jeszcze, że format poprawek RTCM/CMRx też nie ma znaczenia, zawsze wektory pokazuje do najbliższej stacji fizycznej.
Załączniki
!pliki z TSC.rar
(230.68 KiB) Pobrany 110 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import Trimble DC

Post autor: FaFaL »

a to ciekawostka :/ jak będę miał chwilę to poszukam coś w tej tematyce.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ