Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Pytania, problemy, propozycje rozwoju modułu
ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: ox303 »

Witam

potrzebuję wyrównać osnowę złożoną z czterech punktów, trzy założone po przez pomiar dwukrotny RTK i do tego jeden bagnet wyznaczony ze środkowego punktu.
Załącznik wyr.jpg nie jest już dostępny
Jeszcze zanim dojdę do dodawania obserwacji klasycznych to już mam problem z wektorami gnss.
Albo coś robię źle w programie albo przy eksporcie (Trimble DC v10.7 w kontrolerze wczytuję przez funkcję Trimble Data Collector DC w C-geo).
Wychodzą mi jakieś kosmiczne wyniki współrzędnej H.
Załącznik wyr3d1.jpg nie jest już dostępny
Załącznik wyr3d2.jpg nie jest już dostępny
mam zerowe doświadczenie z wyrównywaniem osnów (przez tyle lat jakoś poza liczeniem wcięcia z wyrównaniem nie było potrzeby).

--
pozdrawiam
michał
Załączniki
wyr3d2.jpg
wyr3d2.jpg (206.93 KiB) Przejrzano 9229 razy
wyr3d1.jpg
wyr3d1.jpg (108.79 KiB) Przejrzano 9229 razy
wyr.jpg
wyr.jpg (10.04 KiB) Przejrzano 9229 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

Witam
Proszę pobrać sobie plik nowy plik cgeo i będzie wszystko ok (oczywiście trzeba nim zastąpić stary plik). Powinno być już ok.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: ox303 »

jest dużo lepiej :) ale nadal coś nie tak. H powinno wynosić około 119,40.
wyr3d3.jpg
wyr3d3.jpg (198.84 KiB) Przejrzano 9214 razy
--
pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

Hmmmm, proszę załączyć plik DC to sprawdzę. Przed załączeniem proszę go przerobić na zip i wtedy da się go załączyć na forum (bodaj :) )
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

Ewentualnie jeśli ma Pan możliwość proszę sobie wygenerować plik w formacie JobXML ale ten DC też działał prawidło - bez pliku nic nie poradzę.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: ox303 »

Dziękuję za pomoc,
przesyłam skompresowany plik DC.

--
Pozdrawiam
Michał
Załączniki
Graniczna EL2.zip
(24.47 KiB) Pobrany 129 razy
ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: ox303 »

Ewentualnie jeśli ma Pan możliwość proszę sobie wygenerować plik w formacie JobXML ale ten DC też działał prawidło - bez pliku nic nie poradzę.
z JobXML jest tak samo.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

Jeśli Pan może to proszę załączyć jeszcze tego JobXML - tam są zaszyte współrzędne które obliczył odbiornik i chiałbym sprawdzić co mu wyszło.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: ox303 »

Przepraszam za zamieszanie, chyba już z nerwów nie dowidzę albo się u mnie w tabeli rzędne pozmieniały. Te 117 wyglądają na dobre.
Mam jeszcze tylko wątpliwość czy to normalne, że nie policzone zostało mx, my, mp. Nie wszystko jest dla mnie w tym module jasne tak na pierwszy szybki raz.
Może w tam należy wpisać znane mx, my, mh?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

To dobrze, bo sprawdzałem i wszystko jest ok. Co do błędów to są liczone ale parę kolumn dalej (te kolumny na szaro). Proszę sobie nacisnąć ikonkę drukarki i na spokojnie przeglądnąć raport.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: ox303 »

a może Pan zerknąć czy to wyrównanie jest OK ?

--
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wielką pomoc
Michał
Załączniki
cgeo_wyr1.zip
(40.77 KiB) Pobrany 144 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

Hmmmm
Proszę powiedzieć z jakich obserwacji powstały w wyrównaniu kąty oraz odległości zredukowane ? Jeśli zostały one policzone z obserwacji tachimetrycznych (które uczestniczą w wyrównaniu) to całe wyrównanie jest źle zrobione. Nie można wyrównywać czegoś dwa razy (nawet jeśli w innej postaci).
Coś sknocono z pomiarem np. wysokości instrumentu lub lustra mierząc ps4 bo są duże odchyłki dla kątów pionowych - ale nie wiele teraz można chyba na to poradzić.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: ox303 »

Proszę powiedzieć z jakich obserwacji powstały w wyrównaniu kąty oraz odległości zredukowane ? Jeśli zostały one policzone z obserwacji tachimetrycznych (które uczestniczą w wyrównaniu) to całe wyrównanie jest źle zrobione. Nie można wyrównywać czegoś dwa razy (nawet jeśli w innej postaci).
kąty i odległości pobrane z bazy obserwacji do której zostały dodane z dziennika kątów i boków.
Tak mi coś nie pasowało dodawać jeszcze stanowiska tachimetryczne ale inaczej nie była wyliczana wysokość Ps4.

--
pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

To może trzeba skasować kąty i odległości, a zostawić stanowiska tachimetryczne (ja bym tak zrobił) ? można również z dziennika boków zaimportować przewyższenia ...
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: ox303 »

To może trzeba skasować kąty i odległości, a zostawić stanowiska tachimetryczne (ja bym tak zrobił) ?
tak właśnie zrobiłem w dalszych próbach.
można również z dziennika boków zaimportować przewyższenia ...
jak na razie nie znalazłem jak to zrobić, pewnie jakoś prosto ale jak zawsze najciemniej pod latarnią :)

zastanawia mnie jeszcze dlaczego program wylicz inne m0 zależnie czy zaimportuję plik Trimble Data Collector DC (m0=0,277)
czy JobXML (m0=0,503)

Trimble Data Collector DC:
(tu jeszcze inaczej wyliczył)
wyr3d1.jpg
wyr3d1.jpg (108.79 KiB) Przejrzano 9128 razy
JobXML:
wyrJOBXML.jpg
wyrJOBXML.jpg (206.1 KiB) Przejrzano 9128 razy
--
pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

Pierwszy zrzut pochodzi z niepoprawionej wersji, a drugi z poprawionej. Nie wiem też jakie były tam dane, wiec nie jestem w stanie ocenić tego co Pan tam zrobił.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: ox303 »

FaFaL pisze:Pierwszy zrzut pochodzi z niepoprawionej wersji, a drugi z poprawionej. Nie wiem też jakie były tam dane, wiec nie jestem w stanie ocenić tego co Pan tam zrobił.
Wracając do sprawy, zamieszczam jako załączniki spakowane pliki DC i JobXML wraz z raportami z C-Geo z dwóch innych robót gdzie również inne jest m0 zależnie który plik się wczyta.

--
pozdrawiam
Michał
Załączniki
Bogunow.zip
(102.81 KiB) Pobrany 125 razy
dz_123_7.zip
(89.74 KiB) Pobrany 130 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

Chwilowo prosze używać DC - w tym formacie jest wszystko OK.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: ox303 »

FaFaL pisze:Chwilowo prosze używać DC - w tym formacie jest wszystko OK.
miałem nadzieję, że jest akurat odwrotnie. Z czego wynika w takim razie tak niskie m0?
Może trzeba inaczej zdefiniować błędy pomiaru GNSS?
Ale skąd je wziąć?

--
pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

m0 mówi nam jak pasują do siebie pomiary. Odbiornik wyznaczył swoje błędy i podał mp, mh. Punkty pomierzył Pan dwukrotnie i okazało się, że lepiej pasują do siebie niż wynika to z błędów pomiarów... należy się cieszyć a nie smucić. Może trzeba ustawić mniejsze błędy centrowania ? można też w oknie błędów wpisać m0 dla GNSS np. 0.5 .. a może skasować błędy przy obserwacjach, a użyć możliwości własnego ich zdefiniowania (okno ustalania błędów)... ...
Punkty pomierzył Pan w tej samej inicjalizacji, dlatego wyniki pomiarów będą lepiej pasować do siebie niż to wynika z dokładności. Proponuję stosować się do zaleceń i punkty osnowy mierzyć przy dwóch niezależnych inicjalizacjach:
2013-09-18_111312.jpg
2013-09-18_111312.jpg (87.69 KiB) Przejrzano 8735 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

W ramach podsumowania jak można zmieniać błędy pomiaru RTK nie wnikając mocno w terię:
2013-09-18_121755.png
2013-09-18_121755.png (119.64 KiB) Przejrzano 8721 razy
U użytkownika Michała trzeba błędy zmniejszyć, czyli zerujemy błędy centrowania, a m0 a'priori dajemy równe np. 0.5.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: ox303 »

FaFaL pisze:można też w oknie błędów wpisać m0 dla GNSS np. 0.5
to faktycznie się sprawdza, tylko skąd ta wartość 0,5 ?
FaFaL pisze: Punkty pomierzył Pan w tej samej inicjalizacji, dlatego wyniki pomiarów będą lepiej pasować do siebie niż to wynika z dokładności. Proponuję stosować się do zaleceń i punkty osnowy mierzyć przy dwóch niezależnych inicjalizacjach:
Nie jestem teraz już na sto procent pewien ale wydaje mi się, że w robocie "Bogunów" robiłem drugą inicjalizację, przynajmniej tak jak ja to rozumiem, czyli np. zakrycie anteny odbiornika po pierwszym pomiarze odczekanie chwilę i potem ponowna inicjalizacja na tym samym punkcie. A może jednak nie to autor miał na myśli?

--
pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Michał
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Założenie punktów osnowy - co robię nie tak?

Post autor: FaFaL »

ox303 pisze: to faktycznie się sprawdza, tylko skąd ta wartość 0,5 ?
Najprawdopodobniej dzięki szklanej kuli i mojej nadprzyrodzonej mocy ....... proszę zobaczyć w swoje pierwsze wyniki wyrównania (bez zmian) i poszukać czegoś co jest między 0.4 a 0.5.

ox303 pisze: Nie jestem teraz już na sto procent pewien ale wydaje mi się, że w robocie "Bogunów" robiłem drugą inicjalizację, przynajmniej tak jak ja to rozumiem, czyli np. zakrycie anteny odbiornika po pierwszym pomiarze odczekanie chwilę i potem ponowna inicjalizacja na tym samym punkcie. A może jednak nie to autor miał na myśli?
To w takim razie ok, po prostu odbiornik nie zarejestrował tego jako osobny pomiar i stąd moja sugestia.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ