Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Pytania, problemy, propozycje rozwoju modułu
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: FaFaL »

Aby móc importować pomierzone punkty osnowy metodą RTK w celu wyrównania np. z obserwacjami klasycznymi stworzyliśmy plik importu który należy sobie wgrać do odbiornika albo wykorzystać go przez darmowy program Leica GeoOffice Tools. W programie C-GEO będzie widoczna odpowiednia opcja importu tak powstałego pliku tekstowego.
Załączniki
LeicaRTKBaselineCGEO.zip
(441 Bajtów) Pobrany 505 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: PUG »

A czy będzie można prosić jeszcze o jakąś instrukcję, w którym katalogu odbiornika należy wgrać ten plik importu i w jaki sposób później eksportować z niego już poprawne pliki? Ewentualnie, jak to zrobić za pomocą GeoOffice Tools?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: FaFaL »

Co do odbiornika to plik wgrywało się na kartę, a następnie funkcją w oprogramowaniu wczytywało się ten formularz. Teraz nie pamiętam, a nie mam przy sobie kontrolera. Najprościej sprawdzić w instrukcji obsługi odbiornika.
Co do Leica Geo Office Tools
1. Włączamy program
2. Wybieramy funkcję Tools->Export from Job
Export from job.JPG
Export from job.JPG (33.68 KiB) Przejrzano 9777 razy
3. Wskazujemy plik z karty pamięci lub skopiowany na dysk
wybieramy plik z odbiornika.JPG
wybieramy plik z odbiornika.JPG (43.42 KiB) Przejrzano 9777 razy
4. W oknie wybieramy plik formularza oraz wskazujemy gdzie i pod jaką nazwą ma się zapisać plik który importujemy do C-GEO
wynik.JPG
wynik.JPG (57.87 KiB) Przejrzano 9777 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: PUG »

Witam.
Jestem na poważnie zainteresowany kupnem modułu 3D/GNSS, jednak w dalszym ciągu nie potrafię sobie poradzić z importem plików z Leica do C-Geo. Nie jestem specjalistą od GPS-ów i prosiłbym o dokładną instrukcję, w które miejsce w odbiorniku należy wgrać plik przesłany przez Pana Rafała. Jak z tego korzystać krok po kroku. Druga sprawa, to sam odbiornik. Mamy go na stanie od połowy 2011, lecz nie był nigdy updrade-`owany itp . Czy należy coś dodatkowo zmienić w ustawieniach odbiornika?
Proszę o możliwie szybką odpowiedź, gdyż chciałbym do 20-tego zdążyć z podjęciem decyzji o zakupie w/w modułu.
Posiadam GPS CS10 - Leica Viva z oprogramowaniem GPS Survey 3.03. Dane pozyskiwane przez ASG EUPOS.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: FaFaL »

W okolicach środy powinienem przygotować cosik pomocnego.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: PUG »

Dzięki z góry...
Pozdrawiam.
PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: PUG »

Chyba się u mnie wszystko wyjaśniło... nie da się włączyć zapisu surowych obserwacji - prawdopodobnie trzeba wykupić dodatkową opcję u producenta, więc puki co d... blada.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: FaFaL »

Tu nie chodzi o zapis surowych danych - to zupełnie inna para kaloszy. Proszę poczekać na opis i sprawdzić u siebie. Surowe dane wiążą się z pomiarem statycznym lub ponownym postprocessingiem danych RTK.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: FaFaL »

Na razie musi być bez obrazków ale :
1. Proszę skopiować plik na kartę SD którą wykorzystuje Pan w odbiorniku do katalogu "[s]system[/s]covert" lub w przydapdku pamięci USB to katalog "DATA".
2. Włożyć kartę do odbiornika
3. W kontrolerze następnie wybrać Użytkownik/Narzędzia/Kopiowanie plików i tam wybrać Plik "Formatu" z "SD" do [s]Systemu[/s] katalogu konwersji (convert)
Teraz wewnątrz funkcji exportu będzie dodatkowy format którym generujemy pliki które wczytujemy do C-GEO
Ostatnio zmieniony sobota, 19 stycznia 2013, 13:53 przez FaFaL, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: PUG »

Coś chyba namieszałem z tym plikiem i nie eksportuje mi teraz pliku html-a z Raport ASG-EUPOS. Z pomiaru mam tylko same współrzędne w pliku txt, natomiast w raporcie mam samą opisówkę bez danych liczbowych. W ustawieniach nic nie mieszałem - robiłem wszystko zgodnie z powyższym opisem od Pana Rafała, jednak nic nie pomogło. Wkleiłem wówczas plik bezpośrednio do katalogu Convert i zadziałało (import z Leica do C-Geo). Jednak od tej chwili nie działa export do raportu.
Czy jest mi w stanie ktoś pomóc, jak przywrócić export do raportu ASG-Eupos?
Z góry dziękuję
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: FaFaL »

Chyba najprościej będzie jeśli zgłosi się Pan do firmy w której kupił Pan odbiornik, aby mogli sprawdzić co się stało i ewentualnie to naprawić. Opis procedury wgrywania pliku został podany przez firmę Nadowski, więc nie powinien nic popsuć.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
PRIORA
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 2 października 2012, 09:54

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: PRIORA »

Kontroler CS 10/15 i SmartWorx VIVA
W przypadku używania tego oprogramowania należy kopiować udostępniony plik do docelowego katalogu Convert (czy to na SD czy do pamięci kontrolera).
Korzystając ze SmartWorx przy transferze do pamięci przechodzimy kolejno: Użytkownik/Narzędzia/Transferplików/Format/plik formatu i wybieramy nasz "LeicaRTKBase...".

Ja używam pamięci USB do przenoszenia danych - najprościej korzystać ze standardowego katalogu "Data".

Eksport do modułu 3D/GNNS:
Dane/Eksportikopiowanie/EksportASCII-FRT/PlikFormatu-"LeicaRTKBase..."

PS
Aplikacja - Raport do ASG rzeczywiście umiejscowiona jest w "system/plugin" więc w przypadku trudności z raportowaniem tam należy sprawdzić czy pliki nadal istnieją.
PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: PUG »

PRIORA pisze: PS
Aplikacja - Raport do ASG rzeczywiście umiejscowiona jest w "system/plugin" więc w przypadku trudności z raportowaniem tam należy sprawdzić czy pliki nadal istnieją.
Pliki istnieją w tym katalogu. Powiem więcej, bez problemu jestem w stanie wyeksportować html robót utworzonych przed wgraniem w/w pliku. Problem pojawia się od momentu wgrania pliku i wówczas zostaje utworzony raport z samą opisówką. Prawdopodobnie jest jakaś opcja przez przypadek odznaczona i przez to nie mogę wyeksportować pełnego raportu.
Pozdrawiam.
PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: PUG »

Ma ktoś może aplikację lub kopie katalogów do ASG_Export w wersji 3 do Leica CS10 (SmartWorx Viva 3,03). Dla pewności przydałby się też katalog CONVERT (mam w nim pliki: XY; XYZ; XYH+H2; XYH+Wszystkie - nie wiem czy jakiś plik nie zginął przez przypadek)
Niestety rozwaliło mi tę opcję po wgrywaniu "LeicaRTKBase...". Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
PRIORA
__
__
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 2 października 2012, 09:54

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: PRIORA »

Podesłałem na pw spakowany katalog, chociaż pochodzi z wersji wyższej to do porównania powinien wystarczyć.
PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: PUG »

Dziękuję bardzo za plik, niestety potrzebuję w wersji 3. Wczoraj wgrywałem od znajomego w wersji 4.1 i teraz wywala mi komunikat, że mam export w wersji nowszej niż 3.0 i nie pójdzie dalej... W każdym razie serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: FaFaL »

PUG pisze:Dziękuję bardzo za plik, niestety potrzebuję w wersji 3. Wczoraj wgrywałem od znajomego w wersji 4.1 i teraz wywala mi komunikat, że mam export w wersji nowszej niż 3.0 i nie pójdzie dalej... W każdym razie serdecznie dziękuję za pomoc.
Rozmawiałem właśnie z przedstawicielem firmy Nadowski, Panem Adamem Domagałą i powiedział, że najprościej skontaktować się z dystrybutorem u którego Pan kupował sprzęt i problem zostanie szybko rozwiązany.
Można też spróbować czegoś takiego: jeśli jednak wgra sobie Pan pliki aplikacji ASG Exporter katalogu (we właściwej wersji, bo Pan zmieniał - trzeba wrócić do poprzednich plików) to należy uruchomić aplikację i wcisnać z klawiatury zielony klawisz funkcyjny fnc. Pojawi sie menu konfiguracji dot. Aplikacji asg. Tam zaznaczamy format html.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: Import RTK z Leica 1200 i wyżej

Post autor: WueM »

Witam

Mam, a raczej mój szef ma, kontroler [Leica CS15] (Viva). Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją (plik formularza jest w kontrolerze, w katalogu CONVERTER), ale kontroler go nie widzi. Wyłączałem i włączałem kilka razy, to samo z wczytywaniem pliku i nic. Nie wykluczam, że robię coś nie tak jak powinienem... Jeśli jest ktoś, kto byłby w stanie mi pomóc, to bardzo proszę.

Życzę szczęśliwego Nowego Roku
Witek M.

P.S.
Wyjaśniło się, jak przeczytałem bardzo dokładnie powyższe wpisy. Na razie udało mi się wyeksportować na pendriv raport. Resztę zrobię, ale chyba już nie dzisiaj. :oops: :roll:
ODPOWIEDZ