Import RTK z TopSurv

Pytania, problemy, propozycje rozwoju modułu
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Import RTK z TopSurv

Post autor: FaFaL »

Użytkownicy odbiorników GNSS firmy Topcon oraz Sokia posługujący się oprogramowaniem TopSurv (lub w odmianie dla Sokki) w wersji 7 będą mogli wczytywać pomiary RTK/RTN osnów pomiarowych bezpośrednio z pliku roboty o rozszerzeniu TSJ, czyli bez dodatkowych exportów.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 476
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: ariel0-0 »

To działa :D
Have a nice day
kristof
____
____
Posty: 183
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: kristof »

Czy już to działa ?
Czy też należy pobrać jakąś aktualizację i co dalej robić ?
PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: PrzemekN »

Zauważyłem dzisiaj błąd w imporcie wektorów GPS z Topsurv-a, polegający na zdublowaniu odjęcia od wysokości anteny punktu ARP. W trakcie pomiaru program odejmuje od zapisanych wektorów GPS wyżej wymienioną wartość, a w trakcie importu drugi raz wartość ta zostaje odjęta. Posiadam odbiornik Topcon GR-3 i zauważyłem że po wyrównaniu od wartości wysokości z pomiaru w terenie została odjęta wielkość właśnie tego punktu ( w odbiorniku GR-3 wynosi 168 mm i o podobną wartość odjęło mi od wysokości -dokładnie 167 mm).
PrzemekN
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: FaFaL »

Witam
Proszę załączyć dane abym mógł sprawdzić ponieważ na danych które posiadam mamy zgodność do 1mm.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: PrzemekN »

Gdzie wysłać pliki?
PrzemekN
PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: PrzemekN »

Zapomniałem że można dołączyć do postu.
Załączniki
Zawidowice_hala.txt
(4.33 KiB) Pobrany 168 razy
PrzemekN
PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: PrzemekN »

Można podłączyć więcej plików niż jeden do wątku?
PrzemekN
PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: PrzemekN »

Jeszcze projekt c-geo
PrzemekN
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: FaFaL »

Jeśli mamy zidentyfikować problem niezbędny jest plik programu TopSurv
Pozdrawiam Rafał Kocierz
PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: PrzemekN »

Wysłałem na priva , zbyt duży plik do wysłania przez forum
PrzemekN
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: FaFaL »

Witam
Niestety okazało się, że różne wersje TopSurv (7 vs 8 ) zapisują wyniki obserwacji w różny sposób. Aktualnie jesteśmy w trakcie dokładnej weryfikacji co się konkretnie zmieniło. Dla osób posiadających wersję oprogramowania TopSurv w wersji 8 lub wyżej najwygodniej będzie dokonać eksportu pomiarów do formatu Topcon XML.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import RTK z TopSurv

Post autor: FaFaL »

Właścicieli Topconów i Sokki z nowym oprogramowaniem zapraszamy do testowania i używania.
w module Wyrównanie ścisłe 3D/GNSS dodano import wektorów GNSS z programu MAGNET Topcona który jest dostępny w nowych GPS tego producenta. Jednocześnie wprowadzono do modułu kilka innych drobnych poprawek,
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ