Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Pytania, problemy, propozycje rozwoju modułu
Zmetra
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 27 października 2015, 19:18

Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Post autor: Zmetra »

Cześć,
w jaki układzie wprowadzać obserwacje do zakładki wektory GNSS?
Mam do wyrównania sieć osnowy szczegółowej składającej się z obserwacji klasycznych i wektorów GNSS.
Układ nawiązania to punkty osnowy szczegółowej w układzie 2000 i stacje referencyjne.
Obserwacje klasyczne to kąty i odległości.
Wektory z postprocesingu są w układzie Kartezjańskim WGS84.
Pytanie jest takie: czy wektory wprowadzać w tym układzie (WGS84) i program sam to przetransformuje czy konieczne jest wykonanie transformacji wektorów do układu 2000?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Post autor: FaFaL »

Wektory proszę wprowadzić w układzie XYZ WGS84.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zmetra
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 27 października 2015, 19:18

Re: Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Post autor: Zmetra »

Jest jeszcze jedna wątpliwość odnośnie układu nawiązania.
W zadaniu wyrównawczym mam nawiązanie w postaci punktów szczegółowej 3 klasy i punktów stacji referencyjnej.
Punkty osnowy szczegółowej są w układzie xy 2000 i h kron86. Stacje referencyjne mają współrzędne w układzie XYZ Kartezjańskim WGS84.
W jakim układzie wprowadzić współrzędne nawiązania aby były zgodne z obserwacjami klasycznymi (katy, odległości) i wektorami w układzie Kartezjańskim WGS84?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Post autor: FaFaL »

Współrzędne muszą być w takim układzie w jaki jest ustawiony w programie C-GEO, czyli np. w układzie 2000. W tym konkretnym przykładzie trzeba przeliczyć współrzędne geocentryczne na układ 2000.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Post autor: FaFaL »

Może do tej transformacji współrzędnych stacji referencyjnych warto skorzystać z tej wtyczki: http://www.softline.geo.pl/forum/viewto ... 12&t=11388
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zmetra
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 27 października 2015, 19:18

Re: Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Post autor: Zmetra »

Dzięki za odpowiedzi.
Jeśli układ odniesienia stacji referencyjnych jest w współrzędnych kartezjańskich WGS84 a układ odniesienia wysokości w którym mam wyrównać sieć to Kronsztadt 86 to z jakich opcji programu c-geo skorzystać aby wykonać transformację WGS84 XYZ do układu 2000 i Kronsztadt 86?
Korzystać z tych opcji z modułu transformacje? (przykład na zrzucie).
Załączniki
02.jpg
02.jpg (84.84 KiB) Przejrzano 7295 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Post autor: FaFaL »

Z tego co kojarzę to w ten sposób może się to nie udać. Na pewno wszystko przelicza się ok w dwóch krokach:
1. Zmiana XYZ na BLh
2. BLh na XY2000 i Kronsztadt86 - wtedy należy ustawić po lewej wysokości elipsoidalne, a w drugim właśnie Kronsztadt86
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zmetra
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 27 października 2015, 19:18

Re: Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Post autor: Zmetra »

Jest jeszcze jedna kwestia. Skoro obserwacje (wektory GNSS) są w innym układzie (WGS84) niż punkty nawiązania stacje referencyjne (układ 2000).
To czy transformację współrzędnych stacji referencyjnych trzeba wykonać do jednej strefy układu nawet jeśli naturalnie znajdują się w innej strefie? Układ 2000 składa się z oddzielnych stref. Czy moduł 3D GNSS uwzględnia położenie stacji w strefę i nie trzeba wykonywać transformacji do jednej strefy?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Post autor: FaFaL »

Współrzędne muszą być w takiej strefie w jakiej chcemy współrzędne wynikowe.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zmetra
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 27 października 2015, 19:18

Re: Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Post autor: Zmetra »

Chodzi o współrzędne nawiązania stacji referencyjnych. Czy trzeba wszystkie przetransformować do jednej strefy układu 2000?
Przykład 4 stacje referencyjne 2 w strefie 7 i 2 w strefie 8. Współrzędne wyrównane (wynikowe) są w strefie 8. Trzeba wykonać transformację do jednej strefy 2000 (przed wyrównanie) czy program sam to przeliczy i uwzględni?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Układ odniesienia w module 3D/GNSS

Post autor: FaFaL »

Cały czas rozmawiamy o wsp. punktów nawiązania. Współrzędne mają być w jednej strefie.
FaFaL pisze: środa, 15 maja 2019, 14:06 Współrzędne muszą być w takiej strefie w jakiej chcemy współrzędne wynikowe.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ