Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Pytania, problemy, propozycje rozwoju modułu
Zmetra
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 27 października 2015, 19:18

Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Post autor: Zmetra »

Korzystam z wersji c-geo z 2012 roku. W module wyrównanie ścisłe w zakładce przewyższenia są kolumny: Dług., Ilość st., mDh. Wszystko na to wskazuje że w tych kolumnach należy wprowadzić wielkości na podstawie których program policzy wagi. Wprowadzając tylko ilość stanowisk (kolumna mDh nie ma wartości) dla każdego przewyższenia program po naciśnięciu przycisku wyrównanie sieci niwelacyjnej wymaga wprowadzenia mDh.
1. Dlaczego nie ma możliwości wagowania tylko ilością stanowisk?
2. Dlaczego program nie ma możliwości wprowadzenia gotowych przeliczonych przez użytkownika wartości wag?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Post autor: FaFaL »

Ponieważ pisze Pan w dziale modułu wyrównania 3D to rozumiem, że uwagi dotyczą tego modułu:
1. Wystarczy wpisać liczbę stanowisk oraz błąd średni na jedno stanowisko (np. 1mm) i to wystarczy aby obliczenia zostały zrealizowane
2. Można wykorzystać własne wagi, może Pan skorzystać z prostej zależności wiążącej błąd pomiaru i wagę czyli waga=1/sqr(blad) i tak obliczony błąd wpisać do programu. Choc prościej wykorzystac kolumnę odległości lub liczby stanowisk ponieważ w najprostszym ujęciu waga=1/n lub 1/L (n-liczba stanowisk, L- długość ciągu).
2016-06-21_144849.jpg
2016-06-21_144849.jpg (133.81 KiB) Przejrzano 7220 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Post autor: logis »

Dzień dobry,
jeśli pytanie dotyczy ,,starego'' modułu wyrównania ścisłego, to proszę użyć przycisku trzeciego od prawej Wpisz błędy. Jeśli w zakładce Przewyż. wprowadzi się wartość błędu przewyższenia mdH oraz użyje przycisku Oblicz na podstawie kolumny ilość st. to błąd mDh zostanie obliczony dla każdego ciągu. Pokazuje to rysunek.
Jacek
Wagi.png
Wagi.png (21.76 KiB) Przejrzano 7219 razy
Zmetra
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 27 października 2015, 19:18

Re: Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Post autor: Zmetra »

Korzystam ze "starej" wersji modułu wyrównania ścisłego. Chcę wyrównać sieć niwelacyjną, posiadam sumę przewyższeń w odcinku niwelacyjnym i znam ilość stanowisk niwelatora w odcinku niwelacyjnym, nie znam natomiast błędu średniego na jedno stanowisko. W książkowych przykładach da się wyrównać wagując tylko za pomocą ilości stanowisk pi=1/ni. Z jakiego powodu nie można wykonać takiego wyrównania w c-geo?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Post autor: FaFaL »

Da sie :-) przykłady książkowe po prostu przyjmują że błąd jednostkowy jest równy 1. Wystarczy taką wartość wpisać, najlepiej 1mm, wtedy m0 będzie w mm/st
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zmetra
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 27 października 2015, 19:18

Re: Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Post autor: Zmetra »

Dzięki Panowie,
Podsumowując, posiadam sumę przewyższeń w odcinku niwelacyjnym i znam ilość stanowisk niwelatora w odcinku niwelacyjnym, nie znam natomiast błędu średniego na jedno stanowisko.
W programie c-geo wpisuję w kolumnie do tego przeznaczonej ilość stanowisk dla każdego odcinka niwelacyjnego. W okienku "Wpisanie błędów obserwacji" wprowadzam błąd przewyższenia który jest błędem jednostkowym o wartości 0.001m. Tak jak na załączonym obrazku.
Program wylicza błędy mdH na podstawie których zostaną wyliczone wagi.
Domyślam się że program liczy te wagi potem wg. wzoru 1/mDh2.

Proszę jeszcze o wyjaśnienie jak w takim przypadku interpretować wartość m0.
Czy jest ona niemianowana czy w jednostkach mm/stanowisko?
FaFaL pisze:Da sie :-) przykłady książkowe po prostu przyjmują że błąd jednostkowy jest równy 1. Wystarczy taką wartość wpisać, najlepiej 1mm, wtedy m0 będzie w mm/st
Z powyższego wynika że to co opisałem da w wyniku wartość m0 w mm/st.
Jednak wagując ilością stanowisk uzyskujemy m0 w jednostkach mm/st
pi = 1/ni => m0=[mm/st]
wagując błędem odcinka niwelacyjnego uzyskujemy m0 niemianowane
pi = 1/mDh2 => m0=[niemianowane] - to wagowanie jest ostatecznie wykorzystane w programie czyli m0 jest niemianowane?
Załączniki
Niw.jpg
Niw.jpg (79.61 KiB) Przejrzano 7141 razy
Zmetra
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 27 października 2015, 19:18

Re: Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Post autor: Zmetra »

Znów pomarudzę. Jak na razie z wyrównaniem osnowy wysokościowej wszystko ok, tylko jest mały problem jeżeli by ktoś potrzebował wyrównać osnowę wysokościową i potrzebował niemianowanego m0 a dysponował:
- suma przewyższeń w ciągu niwelacyjnym
- ilością stanowisk niwelacyjnych w ciągu
- nie znał błędu niwelacji na stanowisko.
Nie widzę jakoś podejścia do uzyskania takiego wyniku w programie C-geo.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Post autor: FaFaL »

Zgodnie z tym co wytłumaczył logis (serwis C-GEO), to może Pan wykorzystać błąd na 1km niwelacji i długości ciągów.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zmetra
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 27 października 2015, 19:18

Re: Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Post autor: Zmetra »

Wytłumaczę na przykładzie książkowym (skrypcie) w czym problem.
Dane do wyrównania to: obserwowane przewyższenia, ilość stanowisk w odcinku niwelacyjnym, znane rzędne reperów nawiązania (nie znamy błędu niwelacji na stanowisko).
Wyrównanie 1
W programie w zakładce "Wpisz błędy" wprowadzam błąd przewyższenia 0.001 aby uzyskać m0 w jednostkach mm/st. Wyniki wyrównania zgadzają się z wynikami ze skryptu. m0= 3.77572 [mm/stanowisko]
Chcę jeszcze poznać m0 niemianowane.
Wyrównanie 2
Skoro znam już błąd na stanowisko to wprowadzam go do programu i wykonuję ponownie wyrównanie na tych samych danych. W takim przypadku zawsze uzyska się m0=1 bez względu na dane. Czyli to m0 nie można traktować jako informację o dokładności wyrównania.
Wyrównanie 3
W trzeciej wersji wprowadzam błędy przewyższeń takie jakie wyrównane błędy przewyższeń z pierwszego wyrównania. M0=1.5 i taka wartość wydaje się realna aby to potwierdzić wykonałem kilka iteracji. Wykonałem 8 iteracji wprowadzając błędy przewyższeń takie jak błędy wyrównane z poprzedniego wyrównania (zestawienie na końcu jednostki mm). M0 nie zmienia się znaczne i oscyluje wokół wartości 1.5 również błędy wyrównanych przewyższeń zachowują widoczną stabilność.

Z jakiego powodu nie można w C-geo uzyskać dwóch m0, w jednostkach mm/stanowisko i m0 niemianowane?
Załączniki
Wyrównanie 1 i wyrównanie 2
Wyrównanie 1 i wyrównanie 2
1.jpg (207.49 KiB) Przejrzano 6806 razy
Wyrównanie 3
Wyrównanie 3
3.jpg (113.68 KiB) Przejrzano 6806 razy
Zestawienie wyników kolejnych wyrównań.
Zestawienie wyników kolejnych wyrównań.
m0.jpg (84.8 KiB) Przejrzano 6806 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2855
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Post autor: FaFaL »

W wariancie 2 i 3 m0 jest niemianowane, a przy tym 3 wariant jest całkowicie błędny.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zmetra
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 27 października 2015, 19:18

Re: Wagi w wyr. sieci niwelacyjnej

Post autor: Zmetra »

Skoro wariant 3 jest niepoprawny to nie ma innej możliwości aby obliczyć niemianowane m0.
ODPOWIEDZ