Podział łuku

W tym dziale zamieszczamy informacje o nowych wtyczkach. Można tu uzyskać pomoc na temat działania wtyczek
kouczan
____
____
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Podział łuku

Post autor: kouczan » wtorek, 23 listopada 2010, 12:17

Witam!
Czy istnieje może wtyczka do CGEO umożliwiająca podział łuku (opisanego przez 3 punkty na nim, lub 2 + środek), na odcinki o zadanych odległościach. Posiadam coś takiego w Excelu, jednak kopiowanie współrzędnych jest dosyć kłopotliwe i czasochłonne.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: walklim » środa, 24 listopada 2010, 16:35

na pewno cos takiego i wiele ciekawszych wtyczek powstanie kiedy programiki bedą mogły pobierać z mapy obiekty "łuk" i "Okrąg"
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2735
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: FaFaL » piątek, 26 listopada 2010, 01:16

Coś spłodziłem http://home.agh.edu.pl/~kocierz/index.p ... down&id=64
nie jest to jeszcze wersja ostateczna, jeszcze dorobię zapis zadań zgodnie z zasadami zapisu zadań w C-GEO (pliki ini).
Do wtyczki należy wprowadzić :
  • trzy punkty okręgu albo
    środek i jeden punktu okręgu albo
    środek, promień i jeden punkt od którego liczony jest start (nie musi być na okręgu)
później można już wprowadzać długości po łuku oraz ewentualnie wartość rzutu (domiar) na okrąg i dzięki temu zostaną wyliczone współrzędne które można zapisać do C-GEO, albo można wprowadzić współrzędne i program wyliczy wartości rzutów na okrąg.

Proszę o testy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: walklim » piątek, 26 listopada 2010, 01:37

ha ! to się zabraliśmy za to samo ale myślę że moja wtyka robi to o co prosił kolega "kouczan". łuk definiujemy 3 punktami na nim leżącymi (dowolne byle w kolejności) program liczy punkty wzdłuż łuku w równych odstępach po długości i wysokości:

http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PodzielLuk.zip

na razie wersja testowa jak sie sprawdzi to dodałbym jeszcze mozliwiość zadania odległości i dh miedzy punktami posrednimi, wiecej to już chyba liczyć w module Projektowanie tras.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2735
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: FaFaL » piątek, 26 listopada 2010, 01:41

Ładne :) i zdecydowanie szybsze niż moje :) - ja troszkę za bardzo rozbudowuję swoje narzędzia
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: logis » piątek, 26 listopada 2010, 10:08

FaFaL pisze: ja troszkę za bardzo rozbudowuję swoje narzędzia
eeee tam... :lol:

Jacek
Jacek Małańczuk
71-788 92 87 wew. 6

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: walklim » piątek, 26 listopada 2010, 13:36

bogatsza wersja wtyczki:

Obrazek

tutaj: http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PodzielLuk.zip

dodane: to nie błąd na mapie są pikiety obliczone opcją "3 punkty na łuku", w oknie programu jest wybrana druga opcja.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: walklim » sobota, 27 listopada 2010, 18:51

jeszcze jedna funkcja do tej samej wtyczki:

Obrazek

do pobrania tutaj:
http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PodzielLuk.zip

jak dla mnie temat wyczerpany, nic tylko tyczyć łuki krawężników :D
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2735
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: FaFaL » sobota, 27 listopada 2010, 19:41

Ze tak zacytuję : no ładne cacko :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Podział łuku

Post autor: lfLF » niedziela, 28 listopada 2010, 14:59

Z wszystkich wtyczek, ta :shock: tak wspaniała.
Jedna uwaga. U mnie, pokazany tabelce wtyczki, obliczony R ma współrzędne zaokrąglone do 0.1m np 33.300 - a wspólrzędne zpisane w tabeli są do mm np 33.333. Proszę forumowiczów o sprawdzenie - może to tylko u mnie.
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: walklim » niedziela, 28 listopada 2010, 16:35

witam, nie zauważyłem takich objawów, przy jakich opcjach wystąpił problem (wpasowanie w proste czy 3 pkt na luku )?
pozdrawiam Waldek Klimek

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Podział łuku

Post autor: lfLF » poniedziałek, 29 listopada 2010, 11:28

U mnie we wszystkich obliczeniach. Dodatkowo w H pojawia się wartość z księżyca.
Załączniki
luk1.zip
(21.42 KiB) Pobrany 113 razy
Z poważaniem flFL

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Podział łuku

Post autor: lfLF » poniedziałek, 29 listopada 2010, 12:01

Drugi przykład.
Załączniki
luk2.zip
(19.77 KiB) Pobrany 106 razy
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: walklim » poniedziałek, 29 listopada 2010, 13:46

poprawione, dziękuję za pomoc i podrzucam do dalszych testów:

http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PodzielLuk.zip

-punkt środkowy okręgu ma teraz wykokośc "0".
-znalazłem tez błąd przy obliczaniu łuków o kącie większym niż 180 stopni - prowizorycznie załatane , używając opcji "3 punkty na łuku" należy podawać je zgodnie z ruchem wskazówek zegara , jak czas pozwoli znajdę i na to eleganckie rozwiązanie.
pozdrawiam Waldek Klimek

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Podział łuku

Post autor: lfLF » poniedziałek, 29 listopada 2010, 14:07

Jest OK! :D we wszystkich opcjach.
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: walklim » poniedziałek, 29 listopada 2010, 15:06

Licząc pikiety trzeba być czujnym czasem programik odwróci kierunek łuku i liczy pikiety po dopełnieniu do 360 stopni zamiast po zadanym kierunku - niech na razie będzie taki jego urok - w wolnej chwili poprawię.
pozdrawiam Waldek Klimek

Igor
____
____
Posty: 166
Rejestracja: wtorek, 24 listopada 2009, 15:17
Lokalizacja: Katowice

Re: Podział łuku

Post autor: Igor » wtorek, 30 listopada 2010, 13:28

Coś musiałem zrobić źle ;[ . Pobrałem wtyczke, rozpakowałem, plik wykonawczy wrzuciłem do folderu wtyczki.

Po uruchomieniu C-GEO i próbie obliczeniu jakiegoś łuku okazało się, że to niemożliwe. Przycisk "Obiekt" generował informację "is not proper walue a "Licz Łuk" Sprawdź dane. Co muszę zrobić żeby przetestować wtyczkę?
"Using no way as way to having no limitation as limitation" Bruce Lee

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: walklim » wtorek, 30 listopada 2010, 13:40

-uruchom c-geo, otwórz tabele i zaznacz ja jako roboczą,
-przełącz na mapę, narysuj na mapie linie przez 3 punkty, zaznacz ją i wtedy nacisnij "Obiekt"
powinno zadziałać.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2735
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: FaFaL » wtorek, 30 listopada 2010, 13:48

Problem może być inny, mianowicie możliwość wczytywania obiektów jest na razie w wersji testowej C-GEO i póki jej Pan nie wgra (albo poczeka chwilkę na nową oficjalną aktualizację) może Pan definiować łuk przez wpisanie numerów punktów.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Igor
____
____
Posty: 166
Rejestracja: wtorek, 24 listopada 2009, 15:17
Lokalizacja: Katowice

Re: Podział łuku

Post autor: Igor » wtorek, 30 listopada 2010, 15:06

O tym by mieć tabelę jako roboczą to pomyślałem jeszcze przed uruchomieniem wtyczki, co się zaś tyczy wprowadzania numerów ręcznie to również tego próbowałem. Jedyne wytłumaczenie jakie widzę w tej sytuacji to że wtyczka została zrobiona dla c-geo testowego, którego ja nie mam i to powoduje ów błąd. Poszukam później tego pliku pozwalającego wczytywać obiekt i zobaczymy.
"Using no way as way to having no limitation as limitation" Bruce Lee

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: walklim » wtorek, 30 listopada 2010, 19:16

pozdrawiam Waldek Klimek

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Podział łuku

Post autor: georodeo » środa, 1 grudnia 2010, 11:29

Witam serdecznie na forum i chylę czoła przed wiedzą autorów wtyczek.
Ale dość kadzenia :-)) Według mnie do wtyczki podziału łuku powinna być dodana możliwość liczenia zmiennego spadku na łuku.
Chodzi o to, że szczególnie przy długich łukach spadek nie jest jednostajny między początkiem a końcem łuku.
Propozycja: przy podziale łuku na trzy dowolne punkty - jeśli punkt środkowy ma wysokość - spadki powinny być liczone między sąsiednimi punktami.
Nie załatwia to problemu przy łukach kilkudziesięciometrowych lub nawet kilkusetmetrowych, gdzie przełamań jest kilka - ale póki co można to obejść dzieląc łuk na kilka krótszych.
Zapodaję wątek pod ogólną rozwagę.
Pozdrawiam.
R. "Nawrot" N.
Hej Śląsk

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2735
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: FaFaL » środa, 1 grudnia 2010, 11:43

Myślę że te uwagi nie dotyczą wtyczek, do tego ma Pan moduł projektowania tras. Uważam, że wtyczka miała służyć przede wszystkim szybkim obliczeniom wyokrąglenia krawężników czy tyczenia punktów pośrednich obiektów inżynierskich jak zbiorniki cylindryczne itp. Takie jest moje zdanie i moja wizja :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Podział łuku

Post autor: lfLF » środa, 1 grudnia 2010, 12:34

:oops:
Taka wypowiedź może zniechęcić do pracy.
Propozycja jest logiczna, ale forma :oops:
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2735
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Podział łuku

Post autor: FaFaL » środa, 1 grudnia 2010, 12:47

To napiszę to ładniej, aby Pan lfLF był zadowolony:
Nie załatwia to problemu przy łukach kilkudziesięciometrowych lub nawet kilkusetmetrowych, gdzie przełamań jest kilka - ale póki co można to obejść dzieląc łuk na kilka krótszych.
Przy bardziej skomplikowanych zagadnieniach, gdzie występują załamania wysokościowe proszę spróbować wykorzystać moduł Projektowania tras który zawiera rozbudowane narzędzie pozwalające na rozwiązanie Pana zagadnienia.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ