jak wyciąć fragment rastra i nie zepsuć kalibracji

Uwagi i problemy związane z programem (modułem) C-Raster
geo1213
_
_
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 17 lutego 2011, 16:13

jak wyciąć fragment rastra i nie zepsuć kalibracji

Post autor: geo1213 »

Mam skalibrowaną całą sekcję i potrzebuję do osobnej mapy skopiować tylko fragment rastra - pod jedną działką. Jak tego dokonać zachowując lokalizację skopiowanego fragmentu rastra?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2536
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: jak wyciąć fragment rastra i nie zepsuć kalibracji

Post autor: grzes »

Wymazac zbedną treść :)
W c-raster chyba da sie przyciac ale tylko wtedy jesli parametry kalibracji nie zawieraja skrecenia (chyba ze cos pokrecilem)
pozdrawiam
grzes
energeo
VIP
VIP
Posty: 962
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 01:14

Re: jak wyciąć fragment rastra i nie zepsuć kalibracji

Post autor: energeo »

Wyłączyć warstwy, zostawić raster.
Oknem mapy wykonać kadrowanie i wykonać eksport do pliku rastrowego z jakimś wariantem georeferencją czy plikiem parametryzującym.
:?:
pozdrawiam
wini
geo1213
_
_
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 17 lutego 2011, 16:13

Re: jak wyciąć fragment rastra i nie zepsuć kalibracji

Post autor: geo1213 »

no możliwe, że ja coś kręcę - wycięty fragment dostaje geolokalizację 0,0
zrobiłem sobie kopie rastra - dopóki nic nie wycinam to wczytuje się w odpowiednim miejscu - po wycięciu fragmentu na 0,0
energeo
VIP
VIP
Posty: 962
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 01:14

Re: jak wyciąć fragment rastra i nie zepsuć kalibracji

Post autor: energeo »

..
Załączniki
export_1.gif
export_1.gif (18.75 KiB) Przejrzano 5271 razy
pozdrawiam
wini
geo1213
_
_
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 17 lutego 2011, 16:13

Re: jak wyciąć fragment rastra i nie zepsuć kalibracji

Post autor: geo1213 »

dzięki - jakoś poszło
ODPOWIEDZ