Owieranie rastra w C-Raster

Uwagi i problemy związane z programem (modułem) C-Raster
bartan
__
__
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 19 lutego 2009, 11:23

Owieranie rastra w C-Raster

Post autor: bartan »

Witam
Zaznaczają w programie C-GEO raster i chcąc go otworzyć w programie C-Raser otwiera się tylko program ale bez wczytania tego rastra. Czym to może być spowodowane?
janek60
__
__
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 18 września 2006, 08:41
Kontakt:

Post autor: janek60 »

U mnie jest podobnie:( Pewnie jakiś błąd w programie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6786
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. »

Witam
Proszę poczytać na ten temat w informacji o ostatniej aktualizacji C-GEO:

"w legendzie, w menu dostępnym po naciśnięciu prawego klawisza na scieżce do rastra, dodana opcja wywołania programu c-raster z automatycznym wczytaniem wybranego rastra (gdyby opcja nie działała prawidłowo proszę zaktualizować program c-raster lub pobrać sam plik exe i wgrac go do katalogu programu c-geo)."

Jest tam link do pliku c-raster.exe - to zapewni najprostszą aktualizację tego programu.
Pozdrawiam Jurek B.
bartan
__
__
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 19 lutego 2009, 11:23

Post autor: bartan »

I wszystko jasne.
Dzięki za pomoc.
geobiuro
______
______
Posty: 548
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:26

Post autor: geobiuro »

Witam

Nie wszystko, nadal niedziała!?
Mimo zastosowanych zaleceń.

Z poważaniem
AM
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6786
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. »

W przypadku problemów proszę o telefon do nas - pomożemy
Pozdrawiam Jurek B.
janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Post autor: janek »

Pobrałem aktualizację C-Raster z 9.03.2009 i po wywołaniu programu wyświetla mi się, że mam wersję demo... :roll:
Jenek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6786
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. »

Proszę sprawdzić gdzie zainstalował Pan program po pobraniu z sieci - na pewno w innym katalogu niż dotychczasowy - powinno być w katalogu C-GEO8 - wtedy będzie działać poprawnie
Pozdrawiam Jurek B.
Zibi123
______
______
Posty: 548
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Post autor: Zibi123 »

A u mnie po ściągnięciu aktualizacji C-RASTER z marca 2009 po wybraniu opcji innej niż "Wybieranie" nie mogę wrócić do tej opcji (ikonka ze strzałką). Owszem jest ona podświtlona, ale działa poprzednio użyta. Program pozostaje w tej samej opcji co statnio tj. gumka, tekst itp. Tym samym nie mogę wybierać obiektów umieszczonych na rastrze (tekst, linia itd.) Co może być tego przyczyną?
Rzecz druga to proszę o podpowiedź w kwestii opcji "Zaznaczania". Czy w opcji "Zaznaczanie" po wprowadzeniu obszaru innego niż "Zaznaczanie prostokątem" można dokonać "Wytnij to co poza sekcją" w obszarze innym niż prostokąt? Opcja zaznaczania np. elipsą działa w przypadku przesunięcia obszaru zaznaczonego, ale wycinanie odbywa się zawsze do obszaru prostokąta. Czy dało by się wprowadzić opcję wycinania w kształcie np. elipsy lub koła o zadanym promieniu? Chodzi mi o możliwość wstawiania orientacji w kształcie koła (rastra - może być w prostokącie ale w oknie pozostaje rysunek tego co nie wychodzi poza elipsę lub koło o zadanym promieniu, tak jak działa opcja kopiowania i przesunięcia skopiowanego rastra).
A i jeszcze jedno. Czy można by dodać opcję "pamiętania" ścieżki dostępu do wczytanego pliku rastra? Obecnie podczas zaspsywania wczytanego już rastra program domyślenie wyświetla za każdym razem katalog ustawiony w parametrach programu. A często zdarza się, że obrabiany plik w C-RASTER jest już wpasowany i znajduje się w katalogu danego projektu.

Jeszcze jedno pytanko. Czy można by tak zrobić, alby wstawianie rysunku odbywało się na zasandzie późniejszej opcji "Wektor -> połącz wszystkie elementy z rysunkiem". Obecnie dodanie rysunku odbywać się dosyć "precyzyjnie" bez możliwości późniejszego przesunięcia lub obrotu wstawianego rysunku.

Pozdrawiam :lol:

Zibi
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 847
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Post autor: Wojtek P. »

1. Problem wyboru "strzałeczki" został usunięty
2. "Wytnij to co poza sekcją" niestety zawsze przycina do prostokątu.
3. Program zapamiętuje juz ścieżkę dostępu do ostatnio otwieranego pliku.
4. Opcja wstaw rysunek jest wklejeniem obrazu rastrowego więc zostaje od razu "wtawiona" na istniejący rysunek bez możliwości modyfikacji

aktualizacja C-raster
-To serve and protect-
ODPOWIEDZ