Przycięcie rastra

Uwagi i problemy związane z programem (modułem) C-Raster
Jarek Bagnicki
__
__
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2014, 23:14

Przycięcie rastra

Post autor: Jarek Bagnicki »

Jak w C-Rastrze "fizycznie" przyciąć raster mapy zasadniczej (zresamplowany geotiff) równo do ramki sekcyjnej?
Link do rastra: https://www.dropbox.com/sh/8bwp2f1ad5td ... PvPYa?dl=0
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2536
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przycięcie rastra

Post autor: grzes »

Do przycięcia słuzy ta opcja:
cras.png
cras.png (34.17 KiB) Przejrzano 5398 razy
Tu uwaga ze dziala ona prawidlowo tylko dla rastrow nie skręconych tzn takich w ktorych w parametrach wpasowania nie ma skręcenia (2 i 3 linijka w pliku tfw to zera).
Tu jest nowy setup c-rastra w ktorym zmienilem trochę powiekszanie kólkiem myszki (teraz centruje do pozycji kursora). Ułatwia to precyzyjne ustawienie selekcji przed przycięciem
pozdrawiam
grzes
Jarek Bagnicki
__
__
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2014, 23:14

Re: Przycięcie rastra

Post autor: Jarek Bagnicki »

Znam tą opcję. Ale mnie się rozchodziło o przycinanie dokładnie do ramki na postawie godła mapy, które bardzo prosto przeliczyć na współrzędne ramki. Na razie korzystam z QGIS gdzie przycinam sobie rastry (geotiff) poligonem ramki, a później w C-Rastrze przez ponowny zapis dorabiam plik TWF.

Cały czas mam też problem z ustawienie palety kolorów dla rastra w skali szarości. Niezależne od ustawionej palety kolorów w Atrybutach rysunku ... i wybraniu Efekty -> Odcienie szarości oraz zapisaniu rastra nie jest on poprawnie wyświetlany w C-Geo (zrzut1). Dopiero po "przerobieniu" w IrfanView tj. Obraz -> Przekształć na Odcienie Szarości i zapisaniu tiff'a z kompresją LZW raster jest wyświetlany poprawnie (zrzut2). Niestety plik traci wtedy georeferencję i już nie można go podpiąć np. do QGIS'a :(
Załączniki
Zrzut2
Zrzut2
zrzut2.jpg (38.2 KiB) Przejrzano 5325 razy
Zrzut1
Zrzut1
zrzut1.jpg (50.09 KiB) Przejrzano 5325 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2805
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Przycięcie rastra

Post autor: FaFaL »

Jarek Bagnicki pisze:Cały czas mam też problem z ustawienie palety kolorów dla rastra w skali szarości. Niezależne od ustawionej palety kolorów w Atrybutach rysunku ... i wybraniu Efekty -> Odcienie szarości oraz zapisaniu rastra nie jest on poprawnie wyświetlany w C-Geo (zrzut1).
Tak tylko skomentuję, z tego co widać to raster jest poprawnie wyświetlany w C-GEO, jedyny problem jest taki, że mimo redukcji kolorów na odcienie szarości obraz jest zapisywany jako pełny kolor (dlatego białe tło jest białe itp...). Podobny efekt jest jeśli zapisuje się plik np. w Paint.NET.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2536
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przycięcie rastra

Post autor: grzes »

Jarek Bagnicki pisze:Znam tą opcję. Ale mnie się rozchodziło o przycinanie dokładnie do ramki na postawie godła mapy, które bardzo prosto przeliczyć na współrzędne ramki. Na razie korzystam z QGIS gdzie przycinam sobie rastry (geotiff) poligonem ramki, a później w C-Rastrze przez ponowny zapis dorabiam plik TWF.

Cały czas mam też problem z ustawienie palety kolorów dla rastra w skali szarości. Niezależne od ustawionej palety kolorów w Atrybutach rysunku ... i wybraniu Efekty -> Odcienie szarości oraz zapisaniu rastra nie jest on poprawnie wyświetlany w C-Geo (zrzut1). Dopiero po "przerobieniu" w IrfanView tj. Obraz -> Przekształć na Odcienie Szarości i zapisaniu tiff'a z kompresją LZW raster jest wyświetlany poprawnie (zrzut2). Niestety plik traci wtedy georeferencję i już nie można go podpiąć np. do QGIS'a :(
Przycinania z godla nie ma - jak bedzie jakis wolny czas to zerkne co sie da zrobic.
Co do palety to prosze sprawdzic jak zadziala opcja "Plik->Atrybuty rysunku".
pozdrawiam
grzes
ODPOWIEDZ