Problem z transmisja do Nikon NPL-322+

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Kamil_KJM
_
_
Posty: 6
Rejestracja: środa, 28 grudnia 2011, 12:49

Problem z transmisja do Nikon NPL-322+

Post autor: Kamil_KJM » czwartek, 14 maja 2020, 22:14

Witam,

mam taki problem, nie działa mi eksport współrzędnych do nikona NPL-322+, zgrywanie z instrumentu działa bez zarzutu, tylko podczas eksportu nie działa.
Po wybraniu z widoku tabeli ikonki transmisja punktów, dalej PC -> Rejestrator, Nikon DTM 500, 330, 350, 500, 501, npl 350 i kliknięciu Start transmisji zamiast wysyłać kolejno punkty z tabeli to program przeskakuje na ostatni punkt z tabeli i na tym wszystko się kończy, do instrumentu nie dociera żaden punkt.
Wgrywa przez kabel USB, kiedyś działało bez problemu nagle przestało, na innym komputerze z starszą aktualizacja C-GEO wszystko działa.
Ustawienia portów i prędkości transmisji sprawdzone i wszystko wygląda dobrze, tym bardziej, że zgrywać można zarówno same współrzędne jak i obserwację tachimetrii.

W czym tkwi problem?

Pozdrawiam:
Kamil

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6708
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Problem z transmisja do Nikon NPL-322+

Post autor: Jurek B. » piątek, 15 maja 2020, 08:07

Witam, proszę też sprawdzić czy na obecnym komputerze, w starszej aktualizacji C-GEO, ta transmisja działa.
Proszę też porównać opcje transmisji na tych obu programach - zakładka Parametry transmisji, szczególnie "Opóźnienie przy transmisji współrzędnych..." - można próbować je zwiększać.
Jeśli to nie pomoże - proszę o telefon do mnie, ale w poniedziałek (tel. z Pomoc- O programie).
Pozdrawiam Jurek B.

Kamil_KJM
_
_
Posty: 6
Rejestracja: środa, 28 grudnia 2011, 12:49

Re: Problem z transmisja do Nikon NPL-322+

Post autor: Kamil_KJM » środa, 1 lipca 2020, 20:55

Po wielu nieudanych próbach zmiany w opcjach transmisji rozwiązaniem problemu okazała się aktualizacja sterownika kabla do transmisji. Nowe sterowniki pobrały się automatycznie przez windowsa po uprzednim wybraniu w opcjach menadżera urządzeń aktualizacji sterownika. Dziwne ale teraz działa poprawnie, teraz w C-GEO opcje transmisji standardowe.

Pozdrawiam :D

marcinn
VIP
VIP
Posty: 681
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Problem z transmisja do Nikon NPL-322+

Post autor: marcinn » czwartek, 2 lipca 2020, 09:07

Tak na przyszłość jest to bardzo częsty problem. W większości przypadków konwertery usb-rs232 opierają się na chińskich podróbkach Prolific. Dlatego często automatycznie pobierane sterowniki nie działają (pokazuje się często kod10 w menedżerze urządzeń).

ODPOWIEDZ