łączenie linii w całość

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marcinn
VIP
VIP
Posty: 717
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

łączenie linii w całość

Post autor: marcinn »

Od długiego czasu występuje problem łączenia linii. Często dzieje się tak, że jeżeli chcę połączyć obiekty liniowe, to po połączeniu jakby gubią się wierzchołki (nie wyświetlają się po kliknięciu w linie te czarne kwadraciki). W efekcie jest niepoprawna linia i nie można jej np. edytować czy zrobić bufora
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6860
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: łączenie linii w całość

Post autor: Jurek B. »

Proszę zrobić najpierw kontrolę spójności mapy - być może miał Pan mapę po imporcie z DXF i nie zrobił Pan kontroli spójności mapy przy imporcie.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 717
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: łączenie linii w całość

Post autor: marcinn »

Też tak myślałem, ale dzieje się tak nawet przy tworzeniu nowych linii. Kontrola spójności nie pomaga.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6860
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: łączenie linii w całość

Post autor: Jurek B. »

U mnie działa to poprawnie, z wyjątkiem importu z DXF, jeśli nie zrobię kontroli spójności mapy. Proszę może podesłać mi taką kopię mapy gdzie są jeszcze nie połączone odcinki w całość, żebym sprawdził u siebie.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 717
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: łączenie linii w całość

Post autor: marcinn »

wysłałem na adres softline @
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6860
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: łączenie linii w całość

Post autor: Jurek B. »

Nie wiem jak to odpowiednio nazwać, ale nie są to łamane "proste" ale raczej "multiłamane" - czyli obiekty które w punkcie wspólnym mają trzy kierunki

połączenie czegoś takiego nie będzie skuteczne dla operacji np. bufora. Nic tu się nie da zrobić od strony programu. Musi Pan rozdzielić te obiekty na elementy, które będą miały geometrię taką jak np. ta z następnego posta.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (8.24 KiB) Przejrzano 4456 razy
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 marca 2019, 14:19 przez Jurek B., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6860
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: łączenie linii w całość

Post autor: Jurek B. »

Coś nie udaje się wstawić dwóch rysunków do jednego posta więc wstawiam w następnym - ten zrzut który przedstawia geometrię łamanej prawidłowej:
Załączniki
Przechwytywanie1.PNG
Przechwytywanie1.PNG (6.42 KiB) Przejrzano 4454 razy
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 717
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: łączenie linii w całość

Post autor: marcinn »

Też tak pomyślałem, ale kiedyś chyba takie łączenie działało. Generalnie potrzebuję to do opcji bufora. Robię zakresy pod sieci i przyłącza. Najprościej narysować linie- połączyć w całość i zrobić bufor. Dałoby się jakoś wprowadzić łączenie takich linii? A najlepiej gdyby się dało zaznaczyć obszarem linię i potem połączyć w całość- żeby nie przeklikiwać każdej linii z osobna. Myślałem też żeby zrobić bufor dla danej warstwy, ale też się chyba nie da
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6860
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: łączenie linii w całość

Post autor: Jurek B. »

Połączenie w całość takich multilinii działa także przez wybranie obszarem. Natomiast bufor na takich obiektach nie zadziała bo nie taka jest jego obecna funkcjonalność. Być może programista będzie mógł rozszerzyć funkcjonowanie bufora na takie obiekty, ale tego nie wiem w tej chwili.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 717
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: łączenie linii w całość

Post autor: marcinn »

Byłoby świetnie gdyby udało się zrobić bufor dla multii linii- znacznie ułatwiłoby to pracę. Byłoby też rewelacyjnie, gdyby bufor dało się robić także na warstwie- klikając w legendzie PPM na wybranej warstwie
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2582
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: łączenie linii w całość

Post autor: grzes »

W wersji testowej jest już rozszerzone działanie opcji bufor. Teraz bufor tworzony jest z wszystkich zaznaczonych na mapie obiektów.
bufor.png
bufor.png (22.31 KiB) Przejrzano 4436 razy
pozdrawiam
grzes
marcinn
VIP
VIP
Posty: 717
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: łączenie linii w całość

Post autor: marcinn »

Jeszcze nie testowałem ale wygląda super! A idąc krok do przodu- czy dałoby się łączyć podobnie obiekty powierzchniowe? Ostatnio powstała taka funkcja w cgeo. Może dałoby się w identyczny sposób zaznaczyć wiele obiektów powierzchniowych i potem użyć tej funkcji, aby powstał jeden obiekt?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2582
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: łączenie linii w całość

Post autor: grzes »

Jeśli dalej mowimy o buforze to mozna wybrac kilka powierzchniowych i też zrobić bufor.
Do łączenia kilku obiektów zamkniętych (sąsiadujących) w ostatniej aktualizacji została dodana nowa funkcja.
pozdrawiam
grzes
pomiar
____
____
Posty: 189
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: łączenie linii w całość

Post autor: pomiar »

Odświeżę temat. Istniej możliwość zrobienia "prostokątnego bufora ? Dostaje np. projektowaną sieć jako obiekt liniowy i odsunięcie obiektu działa ale dla obiektu powierzchniowego a nie da liniowego
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6860
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: łączenie linii w całość

Post autor: Jurek B. »

pomiar pisze: wtorek, 8 grudnia 2020, 06:55 Odświeżę temat. Istniej możliwość zrobienia "prostokątnego bufora ? Dostaje np. projektowaną sieć jako obiekt liniowy i odsunięcie obiektu działa ale dla obiektu powierzchniowego a nie da liniowego
Działa - grześ kilka postów wyżej, w 2019 r. opisywał jak to funkcjonuje, także dla większej ilości wybranych obiektów liniowych.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ