Edytor napisów

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marioo
VIP
VIP
Posty: 1042
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Edytor napisów

Post autor: marioo » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 15:39

Edytor napisów, zaznaczam napisy i usuwam znaki przed napisem. Pierwszy napis wykasowuje się całkowicie albo usuwana jest większa ilość znaków. Polecam dokładne sprawdzenie wszelkiego rodzaju usuwania i poprawienie błędu.
Załączniki
Przechwytywanie5.PNG
Przechwytywanie5.PNG (110.93 KiB) Przejrzano 2890 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6708
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor napisów

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 15:56

Usunąłem 2 znaki z dużej ilości tekstów na mapie, ale nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości - po usunięciu jest dokładnie to co powinno pozostać. Przydałaby się kopia Pana mapy sprzed usunięcia - sprawdziłbym wtedy na tych danych.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1261
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor napisów

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 16:04

Jurek B. pisze:
poniedziałek, 21 stycznia 2019, 15:56
Usunąłem 2 znaki z dużej ilości tekstów na mapie, ale nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości - po usunięciu jest dokładnie to co powinno pozostać. Przydałaby się kopia Pana mapy sprzed usunięcia - sprawdziłbym wtedy na tych danych.
To jest chyba ten sam błąd który zgłaszałem w serwisie jakiś czas temu. Problemem jest to, że program po wczytaniu DXF ustala czcionkę Arial Unicode. Najlepiej na starcie zaznaczyć wszystkie teksty i zmienić czcionkę na Arial CE i wtedy problem znika.

marioo
VIP
VIP
Posty: 1042
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Edytor napisów

Post autor: marioo » wtorek, 22 stycznia 2019, 09:00

Te napisy to nr działek z importu działek z ewmapy, więc czcionka może być inna chociaż różnicy okiem nie widać. Wyślę też kopię projektu na serwis.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1261
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor napisów

Post autor: MarekOtt » sobota, 4 lipca 2020, 19:39

Wstawiam opisy punktów poprzez opcję "wstaw opis do punktów zaznaczonych w tabeli" Po wykonaniu tej operacji opisy się wstawiają (co widać w edytorze napisów) nie widać ich jednak na mapie. Już po raz któryś mam taką sytuację i nie potrafię tego rozwiązać.
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (220.33 KiB) Przejrzano 1094 razy

KZibi
____
____
Posty: 191
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Edytor napisów

Post autor: KZibi » sobota, 4 lipca 2020, 21:20

MarekOtt pisze:
sobota, 4 lipca 2020, 19:39
Wstawiam opisy punktów poprzez opcję "wstaw opis do punktów zaznaczonych w tabeli" Po wykonaniu tej operacji opisy się wstawiają (co widać w edytorze napisów) nie widać ich jednak na mapie. Już po raz któryś mam taką sytuację i nie potrafię tego rozwiązać.

Przechwytywanie.JPG
Witam
Z rzutu widać że warstwa zerowa jest niewybieralna (wówczas nie oznaczy punktów w tabeli).
Warstwa M42_opisy jest edytowalna i dodatkowo ma kolega włączoną opcje "rysuj znaczniki na załamaniach"
widać znaki 'X" i opisy na mapie (są na tej samej warstwie, widać je na zrzucie bo mają ten sam kolor)
Proponuję wyłączyć tą opcje " rysuj znaczniki...." zaznaczyć jeszcze raz punkty od 165 do 228, wcześniej ustawić warstwę zerową na wybieralną i powinno być dobrze.
Pozdrawiam
KZibi

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1261
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor napisów

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 6 lipca 2020, 14:45

KZibi pisze:
sobota, 4 lipca 2020, 21:20
MarekOtt pisze:
sobota, 4 lipca 2020, 19:39
Wstawiam opisy punktów poprzez opcję "wstaw opis do punktów zaznaczonych w tabeli" Po wykonaniu tej operacji opisy się wstawiają (co widać w edytorze napisów) nie widać ich jednak na mapie. Już po raz któryś mam taką sytuację i nie potrafię tego rozwiązać.

Przechwytywanie.JPG
Witam
Z rzutu widać że warstwa zerowa jest niewybieralna (wówczas nie oznaczy punktów w tabeli).
Warstwa M42_opisy jest edytowalna i dodatkowo ma kolega włączoną opcje "rysuj znaczniki na załamaniach"
widać znaki 'X" i opisy na mapie (są na tej samej warstwie, widać je na zrzucie bo mają ten sam kolor)
Proponuję wyłączyć tą opcje " rysuj znaczniki...." zaznaczyć jeszcze raz punkty od 165 do 228, wcześniej ustawić warstwę zerową na wybieralną i powinno być dobrze.
Pozdrawiam
KZibi
Niestety nie pomaga - to nie to ;)

1.) warstwa zerowe nie jest tu potrzebna, bo punkty do których chcę wstawić opisy (1-64) są na warstwie m42_opisy)
2.) znaczniki są symbolem (stworzonym przeze mnie) - to nie są te znaczniki na załamaniach

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1261
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor napisów

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 6 lipca 2020, 14:52

Film Youtube z nagranym problemem


Damian
Team
Team
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 12 listopada 2019, 10:09

Re: Edytor napisów

Post autor: Damian » poniedziałek, 6 lipca 2020, 16:34

Witam
proszę sprawdzić czy ma Pan w opisie punktu zaznaczoną opcję wyświetlaj wszystkie teksty
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (144.6 KiB) Przejrzano 996 razy
Jeśli dalej będzie problem zapraszam do kontaktu telefonicznego. Postaram się zdalnie pomóc.
pozdrawiam
Damian M.

KZibi
____
____
Posty: 191
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Edytor napisów

Post autor: KZibi » poniedziałek, 6 lipca 2020, 19:24

MarekOtt pisze:
poniedziałek, 6 lipca 2020, 14:45
KZibi pisze:
sobota, 4 lipca 2020, 21:20
MarekOtt pisze:
sobota, 4 lipca 2020, 19:39
Wstawiam opisy punktów poprzez opcję "wstaw opis do punktów zaznaczonych w tabeli" Po wykonaniu tej operacji opisy się wstawiają (co widać w edytorze napisów) nie widać ich jednak na mapie. Już po raz któryś mam taką sytuację i nie potrafię tego rozwiązać.

Przechwytywanie.JPG
Witam
Z rzutu widać że warstwa zerowa jest niewybieralna (wówczas nie oznaczy punktów w tabeli).
Warstwa M42_opisy jest edytowalna i dodatkowo ma kolega włączoną opcje "rysuj znaczniki na załamaniach"
widać znaki 'X" i opisy na mapie (są na tej samej warstwie, widać je na zrzucie bo mają ten sam kolor)
Proponuję wyłączyć tą opcje " rysuj znaczniki...." zaznaczyć jeszcze raz punkty od 165 do 228, wcześniej ustawić warstwę zerową na wybieralną i powinno być dobrze.
Pozdrawiam
KZibi
Niestety nie pomaga - to nie to ;)

1.) warstwa zerowe nie jest tu potrzebna, bo punkty do których chcę wstawić opisy (1-64) są na warstwie m42_opisy)
2.) znaczniki są symbolem (stworzonym przeze mnie) - to nie są te znaczniki na załamaniach
logis pisze:
piątek, 21 września 2018, 14:32
Dzień dobry,
okazało się, że część obiektów miało ustawione kolor domyślny, a nie wprost czarny zgodny z rozporządzeniem, a to działało dobrze z tłem białym, czarnym już niestety nie. Przerobiłem plik definicji obiektów do mapy zasadniczej, można go póki co pobrać tutaj:
https://drive.google.com/open?id=1J6L5d ... 0uKuAcr7mE
Dołączymy go oczywiście do najbliższej aktualizacji. Plik proszę skopiować do podfolderu ..\bin nadpisując starszą wersję. W Edytorze mapy obiektowej proszę wybrać w Definicji obiektów pozycję Mapa_zasadnicza_2015 i powinno już działać prawidłowo.
Jacek
Witam
Teraz rozumiem w czym problem, podobny miałem w czerwcu po aktualizacji w 2018 (jest na forum).
Sprawdziłem dzisiaj i jest podobnie np. na warstwie punkt o określonej wys.... domyślnie kolor jest ustawiony na 10,9,9 (tak jest ustawione na wszystkich warstwach gdzie występuje kolor czarny) zmieniając na 0,0,0 problem znikł. W opcjach programu funkcja "kolor opisu punktu taki jak kolor punktu" musi być wyłączony ja miałem (w 2018) włączony i przez to też był problem. Chyba że problem wynika z innej przyczyny.
Pozdrawiam
KZibi

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1261
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor napisów

Post autor: MarekOtt » wtorek, 7 lipca 2020, 07:35

To także nie ten problem. Sprawdziłem i mam 0.0.0. Opis punktu taki jak kolor warstwy, to nie opcja odpowiedzialna za ten opis wstawiany za pomocą funkcji "wstaw opis do punktu"

Pozostaje zadzownić na wsparcie do P. Damiana, bo opcję "wyświetlaj wszystkie opisy", mam także włączoną.

Dziwne, bo np. jak kliknę ten wstawiony opis i zmienię mu kolor np. na czerwony, to także opis jest nie widoczny na mapie - bo tak jak widać na filmie, w edytorze napisów widnieje.

ODPOWIEDZ