wstawianie nr działek + opis użytków w zakresie

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
geo.system
__
__
Posty: 16
Rejestracja: środa, 1 czerwca 2011, 14:37

wstawianie nr działek + opis użytków w zakresie

Post autor: geo.system » wtorek, 12 grudnia 2017, 22:37

Witam
czy jest możliwość dociągania automatycznie (wstawiania)
tekstu z numerem działki ewidencyjnej lub opisu klasoużytku gruntowego
w obszar np. warstwy zakresu (lub innych warstw z zależności od
nadanej nazwy przez użytkownika) ?
Po zaimportowaniu danych, nr działki ewidencyjnej, opis klasoużytku
jest poza zakresem i trzeba (może czegoś nie potrafię zrobić) przesuwać
tekst ręcznie.
Pozdrawiam
Załączniki
cgeo.png
cgeo.png (80.07 KiB) Przejrzano 2600 razy

marioo
VIP
VIP
Posty: 1003
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: wstawianie nr działek + opis użytków w zakresie

Post autor: marioo » środa, 13 grudnia 2017, 15:27

Też czekam na taką opcję... :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6203
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: wstawianie nr działek + opis użytków w zakresie

Post autor: Jurek B. » środa, 13 grudnia 2017, 19:43

Można to zrobić samemu:
- na osobnej warstwie umieścić zakres opracowania
- założyć osobną warstwę o nazwie np. nowe_opisy
- wykonać przecięcie warstwy z zakresem opracowania ze wskazaną warstwą - np. warstwą użytków - funkcją z menu Mapa - Przecięcie warstw. Wynik przecięcia wstawić na warstwę "nowe_opisy".
- na tej warstwie pojawią się przecięte obiekty wraz z bazą danych zawierającą między innymi etykiety, które można z tej bazy umieścić na mapie już w środkach obiektów wynikowych, a same obiekty usunąć po wszystkim, lub je ukryć.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 136
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: wstawianie nr działek + opis użytków w zakresie

Post autor: kasprol » czwartek, 14 grudnia 2017, 19:23

Też jestem za tym żeby opisy użytków i numery działek można było wstawić z automatu w określony zakres.

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 136
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: wstawianie nr działek + opis użytków w zakresie

Post autor: kasprol » wtorek, 12 lutego 2019, 11:26

Ponowię prośbę o dodanie do programu opcji umożliwiającej wstawianie etykiet obiektów w zdefiniowany zakres.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6203
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: wstawianie nr działek + opis użytków w zakresie

Post autor: Jurek B. » piątek, 22 lutego 2019, 11:23

To może przedstawię jeszcze inny, dużo prostszy sposób wybierania obiektów zakresem przestrzennym w celu np. umieszczenia ich etykiet na mapie (rysowanie obszaru wybierania zakresu z wciśniętym lewym klawiszem Alt):

Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ