paski narzędzi

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1034
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

paski narzędzi

Post autor: maciekwu »

mam swój pasek narzędzi, na którym znajdują się przyciski przyciągania. Równocześnie włączony jest pasek przyciągana z programu. Stan pasków jest różny i reagują one jakby niezależnie. Powoduje to sytuację, że na swoim pasku narzędzi mam aktywne przyciąganie do linii i punktów, a na pasku programu aktywne jest przyciąganie do punktów. Występują różne kombinacje ale jest brak zgodności funkcji. W sytuacji gdy na swoim pasku mam ustawione przyciąganie do punktów program tworzy mi nowe punkty gdyż na pasku programu wciśnięte jest przyciąganie bez punktu. Bardzo to utrudnia pracę.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: paski narzędzi

Post autor: Jurek B. »

w takich indywidualnych problemach jak ten i tamten z oknem projektów, proszę się kontaktować bezpośrednio z serwisem - nie ma sensu pisać na forum bo nikt nie pomoże.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: paski narzędzi

Post autor: logis »

Potwierdzam zgłoszony problem, zajmiemy się tym. Coś się nie odświeża - jeśli klika się na nowym pasku, to nie włączają się odpowiednie przyciski na systemowym, natomiast odwrotnie działa - klikamy na systemowym i włączają się odpowiednie na nowym.
Jacek
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2644
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: paski narzędzi

Post autor: grzes »

To nie bedzie łatwe do zrobienia - dla niektorych ikon paska sterowanie ich stanem jest bezposrednio z kodu programu. Poki co dla tych problematycznych proponuje jednak pozostac z paskiem domyslnym.
pozdrawiam
grzes
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1034
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: paski narzędzi

Post autor: maciekwu »

jest jeszcze jeden problem. Indywidualne paski narzędzi nie są zapamiętywane. Trzeba tworzyć je od nowa po ponownym otwarciu programu.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: paski narzędzi

Post autor: Jurek B. »

maciekwu pisze:jest jeszcze jeden problem. Indywidualne paski narzędzi nie są zapamiętywane. Trzeba tworzyć je od nowa po ponownym otwarciu programu.
Sprawdziliśmy na kilku komputerach i na wszystkich po restarcie programu są pamiętane nowe paski - może to co zwykle czyli - uprawnienia?
Tradycyjnie zapraszam do kontaktu z serwisem...
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: paski narzędzi

Post autor: logis »

Kontakt z serwisem był :-) Być może chodzi o to, że ten nowy pasek nie był tak do końca nowy (modyfikowano istniejący Obiekty mapowe). Zobaczymy czy dalej będą zniknięcia, jeśli przygotuje się taki całkiem nowy nowy...

Jacek
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1034
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: paski narzędzi

Post autor: maciekwu »

całkiem nowy zachowuje się prawidłowo. Ale czy istniejący w programie powinien się tak zachowywać? Może należy go zlikwidować?
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: paski narzędzi

Post autor: logis »

Najważniejsze, że nowy działa prawidłowo.
Jacek
Jacek Małańczuk
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1326
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: paski narzędzi

Post autor: MarekOtt »

Coś nie tak jest z tymi paskami.

Do paska przyciąganie, mam dodaną wtyczkę kalibracja rastra. Po aktualizacji mam obok siebie dwa razy odwołanie do kalibracji rastra, po wejściu w opcja tego paska i usunięciu jednej ikony, a następnie zastosowaniu zmian wszystko jest OK, aż do ponownego uruchomienia programu. Nie ma możliwości dokonania modyfikacji ikon, gdyż po resecie i tak wszystko wraca do stanu przed zmianami.

Uprawnienia administratorskie są na full.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (17 KiB) Przejrzano 5944 razy
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1034
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: paski narzędzi

Post autor: maciekwu »

w jaki sposób dodaje się wtyczkę do paska zadań?
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1326
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: paski narzędzi

Post autor: MarekOtt »

W opcjach paska narzędzi, w okienku "dostępne ikony", zjedź na sam dół i tam masz praktycznie wszystkie moduły obliczeniowe. Są także wtyczki ;).
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1034
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: paski narzędzi

Post autor: maciekwu »

dzięki za informację
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: paski narzędzi

Post autor: logis »

Dzień dobry,
u nas nie udaje się uzyskać takiego efektu z dublowaniem wpisu o wtyczce w pasku narzędzi. Obawiam się, że skoro coś psuje aktualizacja to pozostaje przywrócić stan wtyczki sprzed zmian (wywalić tę kalibrację rastra), zapisać i wprowadzić tę wtyczkę do paska na nowo.
Niepokoi mnie to, że w obu opisywanych na forum wypadkach, użytkownicy próbowali modyfikować/dodawać pozycje w systemowych domyślnych paskach narzędzi. Nie mam pewności ale możliwe, że te akurat paski mają jakieś ograniczenia. Proponuję projektowanie własnych pasków zaczynać jednak od nowa, to jest użyć przycisku z plusem, nazwać ten pasek po swojemu i wtedy coś do niego dodać - np. różne warianty przyciągania i wtyczkę do kalibracji.

Jacek
Jacek Małańczuk
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 433
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: paski narzędzi

Post autor: piotr j. »

Dzień Dobry.
Nie mogę poprzestawiać w pasku narzędziowym obiekty mapowe ikon wg własnego upodobania. Po ponownym uruchomieniu programu ikony wracają do starego ułożenia, tj. zgodnego z kolejnością dodania do paska. Przestawianie ikon w innych paskach działa bez problemu.
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2644
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: paski narzędzi

Post autor: grzes »

Ten pasek jest zawsze tworzony dynamicznie przy starcie programu od zera. Na podstawie listy wybranych obiektów. Cieżko to będzie zapamiętać ale jutro popatrzę.
pozdrawiam
grzes
pomiar
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: paski narzędzi

Post autor: pomiar »

Witam, mam taki problem ,że po restarcie programu znika pasek odpowiedzialny za usługi sieciowe. Można to jakoś naprawić ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: paski narzędzi

Post autor: Jurek B. »

pomiar pisze: czwartek, 22 lipca 2021, 07:23 Witam, mam taki problem ,że po restarcie programu znika pasek odpowiedzialny za usługi sieciowe. Można to jakoś naprawić ?
Jeśli wszystkie ustawienia w Windows dla C-GEO przez nas zalecane są ustawione, proszę o kontakt z serwisem, pomożemy.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 853
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: paski narzędzi

Post autor: marcinn »

grzes pisze: środa, 4 marca 2020, 16:38 Ten pasek jest zawsze tworzony dynamicznie przy starcie programu od zera. Na podstawie listy wybranych obiektów. Cieżko to będzie zapamiętać ale jutro popatrzę.
A czy coś da się zrobić z tym zapamiętywaniem dla "obiektów mapowych" ? Nawet ostatnio wspominałem o tym Panu Jurkowi telefonicznie.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: paski narzędzi

Post autor: Jurek B. »

A czy coś da się zrobić z tym zapamiętywaniem dla "obiektów mapowych" ? Nawet ostatnio wspominałem o tym Panu Jurkowi telefonicznie.
Trzeba czekać, programista to ma na liście do zrobienia.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: paski narzędzi

Post autor: Jurek B. »

pomiar pisze: czwartek, 22 lipca 2021, 07:23 Witam, mam taki problem ,że po restarcie programu znika pasek odpowiedzialny za usługi sieciowe. Można to jakoś naprawić ?
Proszę pobrać wersję testową - powinno być już ok z tym paskiem usług sieciowych.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: paski narzędzi

Post autor: pomiar »

Teraz działa. Dziękuję
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1326
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: paski narzędzi

Post autor: MarekOtt »

Czy dało by się jakoś pomniejszyć ikonkę "Kolor rastra" bo powiększa cały pasek narzędzi. ?
obraz_2021-07-27_132212.png
obraz_2021-07-27_132212.png (13.31 KiB) Przejrzano 730 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7257
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: paski narzędzi

Post autor: Jurek B. »

Czy dało by się jakoś pomniejszyć ikonkę "Kolor rastra" bo powiększa cały pasek narzędzi. ?
Ok, poprawka dostępna w wersji testowej.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 853
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: paski narzędzi

Post autor: marcinn »

Można dodać ikonkę czerwonego krzyżyka do paska narzędzi, która zamykała by działanie edytora mapy obiektowej? Jak korzystam ze skrótów przypiętych do paska narzędzi, to potem muszę go włączyć i wyłączyć, bo w przeciwnym razie dalej są zachowane style linii z edytora.
ODPOWIEDZ