Rozgrupuj na odcinki

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Bartek
___
___
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 17 listopada 2011, 08:41

Rozgrupuj na odcinki

Post autor: Bartek » czwartek, 10 marca 2016, 11:34

Witam.
Mam pytanie czy można hurtem (automatycznie) rozgrupować na odcinki obiekty na mapie? Mam na wielu warstwach mnóstwo obiektów zamkniętych a muszę niektóre linie wykasować i potrzebuję je rozgrupować.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6245
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Rozgrupuj na odcinki

Post autor: Jurek B. » czwartek, 10 marca 2016, 12:17

Jest to możliwe, ale poprzez taką operację na mapie: wciśnięty klawisz Alt i obwiedzenie myszką obszaru, po zakończeniu wskazywania obszaru, wszystkie obiekty w tym zakresie będą wybrane - wtedy można je rozgrupować na odcinki. Problem może być gdy tych obiektów jest wiele tysięcy - jest jakieś ograniczenie na wielkość bufora pamięci na wybrane obiekty.
Pozdrawiam Jurek B.

Bartek
___
___
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 17 listopada 2011, 08:41

Re: Rozgrupuj na odcinki

Post autor: Bartek » czwartek, 10 marca 2016, 17:00

Dzięki, dziś wypróbuję.
Najczęściej właśnie mam problem z użytkami. Zrobiłem sobie w C-GEO linię konturu użytku poboczną. Granica użytku rysuje się równolegle wzdłuż granicy działki linią przerywaną.Z ODGiK dostaję plik z użytkami które są wykonane właśnie obiektami zamkniętymi. Użycie mojej linii powoduje że z obu stron linii granicznej mam linię przerywaną z użytkiem. Część linii użytku potrzebuję wykasować ale najpierw muszę je rozgrupować. Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6245
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Rozgrupuj na odcinki

Post autor: Jurek B. » czwartek, 10 marca 2016, 17:45

Bartek pisze:Dzięki, dziś wypróbuję.
Najczęściej właśnie mam problem z użytkami. Zrobiłem sobie w C-GEO linię konturu użytku poboczną. Granica użytku rysuje się równolegle wzdłuż granicy działki linią przerywaną.Z ODGiK dostaję plik z użytkami które są wykonane właśnie obiektami zamkniętymi. Użycie mojej linii powoduje że z obu stron linii granicznej mam linię przerywaną z użytkiem. Część linii użytku potrzebuję wykasować ale najpierw muszę je rozgrupować. Dzięki za pomoc.
Ok, ale w przypadku warstwy typu "użytki" nie potrzeba rozbijać obiektów by usuwać pojedyncze czołówki - to można robić od razu.
Pozdrawiam Jurek B.

bartek1122
____
____
Posty: 236
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Rozgrupuj na odcinki

Post autor: bartek1122 » poniedziałek, 4 lipca 2016, 12:27

Czy można gdzieś uzyskać długość skośną linii składającej się z kilku odcinków?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6245
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Rozgrupuj na odcinki

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 4 lipca 2016, 12:30

bartek1122 pisze:Czy można gdzieś uzyskać długość skośną linii składającej się z kilku odcinków?
Tylko poprzez zsumowanie umieszczonych na mapie czołówek skośnych (np. Mapa-Wstaw opis - dla czołówek).
Pozdrawiam Jurek B.

bartek1122
____
____
Posty: 236
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Rozgrupuj na odcinki

Post autor: bartek1122 » poniedziałek, 4 lipca 2016, 12:41

No tak sobie poradziłem ale myślałem, że jest coś szybszego :D :D :D

ODPOWIEDZ