skala mapy

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1181
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

skala mapy

Post autor: MarekOtt » piątek, 6 listopada 2015, 09:14

Pytanie
gdzie w programie, znajdę ustawienie skali mapy przy zakładaniu nowego projektu, standardowo mam 1:500 a chciałbym 1:1000 ?
nie znam odpowiedz :(

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 804
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Mapa - porady

Post autor: Wojtek P. » piątek, 6 listopada 2015, 09:45

Opcje- parametry programu - Zakładka MAPA- Wygląd mapy
Standardowa skala podczas zakładania mapy/tabeli
-To serve and protect-

trazja
Team
Team
Posty: 452
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Mapa - porady

Post autor: trazja » piątek, 6 listopada 2015, 10:14

I jeszcze w Mapa->Zmiana standardowej skali ;)

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1181
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Mapa - porady

Post autor: MarekOtt » piątek, 6 listopada 2015, 10:21

spider pisze:Opcje- parametry programu - Zakładka MAPA- Wygląd mapy
Standardowa skala podczas zakładania mapy/tabeli
No to jednak dobrze przypuszczałem.mm .. mam tam oznaczoną skalę 1:1000, a za kazdym razem kiedy zakłądam nowy projekt/tabelę, mapa otwiera się w skali 1:500.

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Mapa - porady

Post autor: marcinn » piątek, 6 listopada 2015, 10:31

Może zakładasz z szablonu? Wydaje mi się, że szablony otwierają się w tej skali w której były zapisane

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2719
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Mapa - porady

Post autor: FaFaL » piątek, 6 listopada 2015, 10:34

MarekOtt pisze:
spider pisze:Opcje- parametry programu - Zakładka MAPA- Wygląd mapy
Standardowa skala podczas zakładania mapy/tabeli
No to jednak dobrze przypuszczałem.mm .. mam tam oznaczoną skalę 1:1000, a za kazdym razem kiedy zakłądam nowy projekt/tabelę, mapa otwiera się w skali 1:500.
Można spróbować powyższą zmianę wykonać przy zamkniętych wszystkich tabelach (mapach) :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1181
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Mapa - porady

Post autor: MarekOtt » piątek, 6 listopada 2015, 11:01

marcinn pisze:Może zakładasz z szablonu? Wydaje mi się, że szablony otwierają się w tej skali w której były zapisane
To by rozwiązywało problem, prawie zawsze otwieram mapę z szablonem warstw.. dobrze wiedzieć ..

Dziękuję.

trazja
Team
Team
Posty: 452
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Mapa - porady

Post autor: trazja » piątek, 6 listopada 2015, 11:22

Proszę usunąć w katalogu C-GEO/bin pliki init.ini i init_proj.ini na zamkniętym programie i wtedy zmienić skalę w opcje->parametry programu, wtedy nowe projekty będą zakładały się z inną skalą.
Natomiast jeśli chce Pan zmienić skalę dla istniejących projektów to proszę robić to przez Mapa->Zmiana standardowej skali.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1181
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Mapa - porady

Post autor: MarekOtt » piątek, 6 listopada 2015, 14:59

trazja pisze:Proszę usunąć w katalogu C-GEO/bin pliki init.ini i init_proj.ini na zamkniętym programie i wtedy zmienić skalę w opcje->parametry programu, wtedy nowe projekty będą zakładały się z inną skalą.
Natomiast jeśli chce Pan zmienić skalę dla istniejących projektów to proszę robić to przez Mapa->Zmiana standardowej skali.
A czy usunięcie tych plików nie usunie mi dodatkowo innych ustawień, czy są odpowiedzialne tylko i wyłącznie za tą skalę.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2719
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: skala mapy

Post autor: FaFaL » piątek, 6 listopada 2015, 15:00

To chyba już prościej samemu zmienić w ini :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

bartek1122
____
____
Posty: 236
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: skala mapy

Post autor: bartek1122 » czwartek, 15 września 2016, 14:12

Czy da się na mapie w skali 1:26500 wstawić siatkę krzyży co 1km?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6203
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: skala mapy

Post autor: Jurek B. » czwartek, 15 września 2016, 14:22

bartek1122 pisze:Czy da się na mapie w skali 1:26500 wstawić siatkę krzyży co 1km?
Tak, proszę w Opcje-Parametry programu, zakładka Mapa wpisać w pole "gęstość siatki kwadratów" wartość:3,7735849 (to i tak wartość przybliżona, ale już z wystarczającą dokładnością).
Co prawda program będzie pokazywał potem tą wartość zaokrągloną do 3,8 ale będzie pamiętał całość.
Wtedy odległość między krzyżami siatki będzie 1000m.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ