C-geo na tablecie z win 8.1

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
AndrzejK
_
_
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 26 stycznia 2014, 21:12

C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: AndrzejK » czwartek, 9 kwietnia 2015, 23:50

Witam
próbował ktoś zainstalować c-geo na tablecie?
Jest szansa działania c-geo na tablecie z win 8.1, np coś w stylu: Kiano Intelect 8 3G MS ?
Proszę o rady

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6203
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 kwietnia 2015, 08:21

Witam, oczywiście, instalowaliśmy i popracowaliśmy już na Toshibie Encore (trochę za powolny sprzęt moim zdaniem, ale plusem jest wbudowany GPS), Lenovo Miix (tu całkiem przyzwoita wydajność).
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: logis » piątek, 10 kwietnia 2015, 13:27

Kiedyś w wyniku dyskusji na ten temat pojawił się też pomysł zakupu czegoś takiego jak ASUS Transformer (np. taki jak tu: http://www.cnet.com/products/asus-trans ... book-t100/). Można pracować kilka godzin (podobno nawet 10) jak ze zwykłym tabletem w terenie, a potem podłączyć sobie klawiaturę jeśli będzie potrzebna. Są modele, które do tego mają w tej klawiaturze/stacji dokującej zamontowany normalny twardy dysk o dużej pojemności, a nie tylko niewielki dysk SSD.

Jacek

geoplan1
__
__
Posty: 26
Rejestracja: piątek, 5 grudnia 2014, 12:23

Re: C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: geoplan1 » piątek, 10 kwietnia 2015, 14:01

zakupiłem właśnie lenowo miix 2 niestety wielkość ikonek jest praktycznie nie do odczytania
próbowałem zmienić rozdzielczość ekranu, ale nic się nie zmienia

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2719
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: FaFaL » piątek, 10 kwietnia 2015, 17:42

Oryginalna rozdzielczość jest bardzo wysoka, ale jakby ustawić coś w styli 1024x720 (coś w ten deseń) to czytelność się nie poprawi ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6203
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: Jurek B. » piątek, 10 kwietnia 2015, 19:07

geoplan1 pisze:zakupiłem właśnie lenowo miix 2 niestety wielkość ikonek jest praktycznie nie do odczytania
próbowałem zmienić rozdzielczość ekranu, ale nic się nie zmienia
Absolutnie proszę nie zmieniać rozdzielczości - ustawić najwyższą, ale w C-GEO włączyć skalowanie (Opcje-Parametry programu, zakładka Inne) - wartość np.4 lub 5.
Pozdrawiam Jurek B.

AndrzejK
_
_
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 26 stycznia 2014, 21:12

Re: C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: AndrzejK » piątek, 10 kwietnia 2015, 23:13

A na 8'' instalował ktoś c-geo, czy 10'' to absolutne minimum? Widać cokolwiek na takim ekraniku?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2719
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: FaFaL » sobota, 11 kwietnia 2015, 11:00

Jurek B. pisze:Absolutnie proszę nie zmieniać rozdzielczości - ustawić najwyższą, ale w C-GEO włączyć skalowanie (Opcje-Parametry programu, zakładka Inne) - wartość np.4 lub 5.
oooo nie wiedziałem, że to powiększa ikonki :) dzięki za tip :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

geoplan1
__
__
Posty: 26
Rejestracja: piątek, 5 grudnia 2014, 12:23

Re: C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: geoplan1 » niedziela, 12 kwietnia 2015, 15:17

maksymalne powiększenie ikonek do wartości 10 to jednak zbyt mało
może warto te parametr nieco powiększyć, na pewno przy 5, 6 jest zbyt mała
a nie ma fajerwerków również przy 10

pozdrawiam

geoplan1
__
__
Posty: 26
Rejestracja: piątek, 5 grudnia 2014, 12:23

Re: C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: geoplan1 » niedziela, 12 kwietnia 2015, 15:19

ikonki można by również ukrywać jakimś przyciskiem aby pole pracy nieco powiększyć

geoplan1
__
__
Posty: 26
Rejestracja: piątek, 5 grudnia 2014, 12:23

Re: C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: geoplan1 » wtorek, 14 kwietnia 2015, 09:01

widzę, że zapadła złowroga cisza w tym temacie
moje pytanie do geodetów
czy próbował ktoś działać na w programie na tablecie 10 cali ?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6203
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C-geo na tablecie z win 8.1

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 kwietnia 2015, 11:44

maksymalne powiększenie ikonek do wartości 10 to jednak zbyt mało
może warto te parametr nieco powiększyć, na pewno przy 5, 6 jest zbyt mała
a nie ma fajerwerków również przy 10
Skalowanie to max 10, większa wartość spowodowałaby, że okna powiększyłyby się tak, że na słabych rozdzielczościach takich tabletów nie byłoby możliwe ich wyświetlenie.
Zawsze można zwiększyć wielkość ikonek z 16 na np. 24. Wtedy już na pewno nie będą za małe.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ