edytor mapy obiektowej

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » sobota, 6 grudnia 2014, 13:35

Znalazłem taki problem. Jeżeli edytorem narysuję np. Krawężnik jezdni to zostaną przypisane kody. Ale jeżeli usunę linię i później narysuję np. linię przewodu wodociągowego to kody dalej zostają z krawężnika jezdni. Rozumie, że jeżeli narysuję coś to kod zostaje przypisany i jak dochodzę do tego samego pkt z inną linią to nie ma nadawania nowego nr. Jest to logiczne. Ale jeżeli usunę linię to wydaje mi się, że kod powinien zostać usunięty, żeby można było narysować inny obiekt. Teraz jeżeli się pomylę z linią, to muszę ją usunąć i potem z każdego pkt usunąć ręcznie kod. Jeżeli będzie takich punktów dużo to mamy sporo roboty. Można też przez nieuwagę zmienić linię, a kod pozostanie stary i tym samym niezgodny

Jest jeszcze taka propozycja- żeby warstwa była zakładana dopiero po kliknięciu na pierwszy punkt, czyli po rozpoczęciu rysowania. Czasami szukam odpowiedniego obiektu i zanim go znajdę to już mam kilkadziesiąt warstw pozakładanych niepotrzebnie, bo przeglądając każdy obiekt automatycznie zakładana jest warstwa. Fajnie gdyby można też było ustawić folder w Legendzie do którego mają być wrzucane nowopowstałe warstwy- byłby większy pożądek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2719
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: FaFaL » sobota, 6 grudnia 2014, 16:10

No ale przecież punkty mogą specjalnie mieć wpisany inny kod niż linia, łączę je linią i co ? mają mi się zmianiać kody ? a jak linię usunąć mają mi się usuwać kody które wcześniej z dużą pieczołowitością powstawiałem ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

energeo
VIP
VIP
Posty: 962
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 01:14

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: energeo » sobota, 6 grudnia 2014, 17:29

Bo z cyfrową mapą obiektową jest problem głębszy, rzekłbym 3D :wink:
pozdrawiam
wini

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6202
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. » sobota, 6 grudnia 2014, 18:42

Jeżeli edytorem narysuję np. Krawężnik jezdni to zostaną przypisane kody.
Proszę mieć świadomość, że to jest tylko opcja w edytorze obiektów - niektóre ośrodki błędnie interpretują przepisy wymagając kodowania punktów załamania jakiegoś obiektu, kodem tego obiektu. Dobry przykład to właśnie ten krawężnik o którym Pan napisał - przecież zgodnie z rozporządzeniem jest to obiekt liniowy - więc jakim prawem, obiektom punktowym - punktom załamania krawężnika może być nadany kod obiektu liniowego?
Nie powinno się więc tej opcji włączać, jeśli nie ma wyraźnie określonego wymogu takiego kodowania.
Natomiast jeśli się już zakoduje punkty, to kody te absolutnie nie mogą być usuwane jeśli usunięty zostanie obiekt oparty o nie. Kody są wówczas atrybutem tych punktów. Obiekt oparty o te punkty to odrębny element mapy. Więc jego usunięcie nie może skutkować zmianą atrybutów punktów.
...żeby warstwa była zakładana dopiero po kliknięciu na pierwszy punkt, czyli po rozpoczęciu rysowani
Jest to oczywiście możliwe - proszę nie zakładać mapy z szablonu Mapa Zasadnicza - wówczas nowe warstwy będą powstawać dopiero przy narysowaniu obiektu wybranego z listy Edytora obiektów.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » sobota, 6 grudnia 2014, 21:06

Z kodami mam już we wszystkim jasność- Rafał wypowiedział się dość jasno. Czasami człowiek patrzy pod konkretne zadanie jakie ma na celu, a inny pod coś innego i tak powstaje właśnie rozszerzenie tego o czym mówimy.

Odnośnie tego co Jurek napisał. Mam założoną mapę bez szablonu. Chodzi mi o powstawanie warstw w następującej sytuacji:
- wybieram ikonkę K1
- z listy rozwijanej wybieram np. pierwszą pozycję BDOT500 Budowle i urządzenia. I w tym momencie już jest zakładana warstwa Basen, bo taka jest na pierwszej pozycji.

Zanim znajdę interesujący mnie obiekt to przeklikam jeszcze kilka pozycji, a przy każdej zostanie założona warstwa. Myślałem nad tym, że dopiero po wybraniu już interesującego mnie obiektu, i kliknięciu w pierwszy punkt od którego zaczynam rysować (lub wybraniu pozycji z ostatniej,3 rozwijanej listy)- będzie zakładana warstwa.

Pracę na nowych kodach dopiero zaczynam, bo taka jest "wczesna" reakcja Ośrodka na rozporządzenie z ubiegłego roku.

Jeszcze takie pytanie- czy byłaby możliwość żeby rysować kodami K1 98 edytorem, a do tabeli wrzucał kody z MAiC? Da się to zrobić ustawiając w opcjach programu najpierw kody K1 i rysować edytorem z definicją K1, a potem tylko w opcjach programu ustawić kodowanie Mapa Zasadnicza. Jednak jest to takie skakanie. Jeżeli ustawię w opcjach kodowanie Mapa Zasadnicza, a definicję w edytorze na K1 to edytor nie wrzuca kodów. Jest to w zasadzie logiczne. Tylko pytanie czy dałoby się to rozdzielić w ten sposób, żeby edytor rysował wg wskazanego kodowania, a w mapie byłoby inne kodowanie? Problem wynika z tego, że cyfrówka jest prowadzona na kodach K1, a do Ośrodka muszę dać kody z MAiC.

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » niedziela, 7 grudnia 2014, 14:26

Jeszcze taka sprawa. Czy dałoby się wprowadzić opcję, żeby rysowanie na danej warstwie przypisywało kody? Wiem, że można w ustawieniach programu przypisać kody do warstwy, a potem ustawić w KODY<>WARSTWY odpowiednie przypisanie, ale podczas rysowania nie nadają się kody. Czy można dorzucić opcję w opcjach programu "nadawaj punktom kod warstwy"? Wtedy oczywiście jedna warstwa musiałaby posiadać tylko jeden kod. Podczas inwentaryzacji korzystam z parunastu warstw i wygodniej byłoby się poruszać po założonych warstwach niż za każdym razem wyszukiwać je w edytorze.

No i druga rzecz w poście napisanym poniżej- różne kodowanie podczas wprowadzania oraz te zakładające się warstwy podczas wyszukiwania obiektów.

Wiem, że ciężko zrozumieć tu logikę, ale tak Ośrodek funkcjonuje, a ja próbuję znaleźć jakiś środek, żeby dwa razy mapy nie robić przez to, że mapa jest zrobiony na kody K1, a Ośrodek chce mieć mapę zgodną, ale kodowanie w pliku txt już z rozp. MAiC. Chyba, że dałoby się wprowadzić opcję, żeby podczas eksportu zmieniało się kodowanie? Tylko problem jest też w tym, że z kodów K1 nie da się przejść na nowe. W drugą stronę chyba jest to możliwe- a przynajmniej na tym co robiłem tak wynikało

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6202
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 grudnia 2014, 10:19

Odnośnie tego co Jurek napisał. Mam założoną mapę bez szablonu. Chodzi mi o powstawanie warstw w następującej sytuacji:
- wybieram ikonkę K1
- z listy rozwijanej wybieram np. pierwszą pozycję BDOT500 Budowle i urządzenia. I w tym momencie już jest zakładana warstwa Basen, bo taka jest na pierwszej pozycji.
Zobaczymy czy da się tak przerobić edytor by warstwa była zakładana dopiero po rozpoczęciu rysowania obiektu.
czy byłaby możliwość żeby rysować kodami K1 98 edytorem, a do tabeli wrzucał kody z MAiC
Jeśli w edytorze mapy obiektowej w polu na dane wpisze Pan np. LAT, albo DLI itp. czyli z K1'98, to w większości przypadków (gdy powiązanie jest jednoznaczne) program poradzi sobie i odnajdzie właściwy obiekt zgodny z rozporządzeniem i zakoduje go już zgodnie z tym rozporządzeniem - więc to chyba jest to co Pan potrzebuje.
Czy dałoby się wprowadzić opcję, żeby rysowanie na danej warstwie przypisywało kody?
Ciekawy pomysł - muszę się zastanowić czy nie spowoduje jakichś negatywnych skutków. Jeśli nie, dodam do listy oczekiwanych funkcji.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » poniedziałek, 8 grudnia 2014, 10:35

Dziękuję za odpowiedź ! Po weekendowych testach mam takie wnioski (może komuś się przydać, bo jak wiadomo nie wszędzie funkcjonuje GML):

- plik wyjściowy TutboMapa, a właściwie eksport do DXF
- mapa rysowana w standardzie K1 `98
- mapa wyjściowa musi być zgodna z prowadzoną przez Ośrodek, ale kodowanie zgodne z rozp. MAiC

Na razie robię to w ten sposób:
- korzystam z własnego szablonu pod turbomapę
- w opcjach programu ustawiam kodowanie Mapa Zasadnicza i to samo w edytorze mapy obiektowej
- rysuję mapę
- robię wykaz wsp z kodami
- przechodzę na kody K1 w opcjach programu- kody zostają zmienione i na mapie symbole także
- między kodami nie ma pełnego dopasowania, więc niektóre symbole trzeba poprawić ręcznie (np. włazy prostokątne, kwadratowe)

Niestety minus tej metody jest taki, że jeżeli zapomnimy o jakiś punktach to albo trzeba je ręcznie dodać do wykazu z kodami, albo znowu przechodzić między kodowaniem

Wniosek jest też taki, że rysowanie zgodnie z K1, a wysyłaniem kodów z rozporządzenia dla geodety jest zaj.... niepraktyczne. Wybiorę się na Ośrodek, żeby negocjować kodowanie i rysowanie mapy w jednym standardzie

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » poniedziałek, 8 grudnia 2014, 15:57

Po rozmowie w starostwie doszliśmy do wniosku, żeby wsad wyjściowy w K1 zostawić, a nowe obiektu rysować już zgodnie z rozporządzeniem. Zabrałem się za rysowanie edytorem i wynalazłem jeszcze coś takiego. Przy wstawianiu tekstu domyślnie zaznaczone jest przysłanianie i odznaczona kursywa. Czy byłaby możliwość zamieszczenia w edytorze domyślnych ustawień dla tekstów? Dobrze gdyby było można ustawić elementy z zakresu: punkt wstawienia napisu, kąt, kąt względem, atrybuty.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6202
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 grudnia 2014, 20:00

marcinn pisze:Po rozmowie w starostwie doszliśmy do wniosku, żeby wsad wyjściowy w K1 zostawić, a nowe obiektu rysować już zgodnie z rozporządzeniem. Zabrałem się za rysowanie edytorem i wynalazłem jeszcze coś takiego. Przy wstawianiu tekstu domyślnie zaznaczone jest przysłanianie i odznaczona kursywa. Czy byłaby możliwość zamieszczenia w edytorze domyślnych ustawień dla tekstów? Dobrze gdyby było można ustawić elementy z zakresu: punkt wstawienia napisu, kąt, kąt względem, atrybuty.
To jest możliwe obecnie - wystarczy wejść do konfiguracji edytora obiektów i tam zmienić ustawienia parametrów generowanych tekstów:
Załączniki
Przechwytywanie.GIF
Przechwytywanie.GIF (136.3 KiB) Przejrzano 2594 razy
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » wtorek, 9 grudnia 2014, 00:09

Dziękuję za wskazówkę. Jeżeli instaluję C-GEO na nowo to cały katalog "bin" jest robiony na nowo? Chodzi mi o to, że mam w nim folder ze swoimi szablonami i nie wiem czy go nie stracę podczas reinstalacji.

Awatar użytkownika
KD-Geo
_
_
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 5 grudnia 2014, 14:51

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: KD-Geo » wtorek, 9 grudnia 2014, 09:12

Witam.
Nie jestem informatykiem i nie wiem na ile to możliwe, ale czy nie dało by się wprowadzić czegoś w rodzaju ustawień użytkownika? Zmiany dotyczące np. ustawienia pasków narządzi, ikonek, modyfikacje kodów, modyfikacje edytora obiektów itd. można byłoby przypisać pod profil użytkownika w osobnym pliku (lub plikach) w taki sposób, że przy reinstalacji C-Geo i wskazaniu tego profilu, wszystko byłoby ustawione pod konkretnego użytkownika. Tak min. jest w Cadzie.

Przepraszam, że nie w nowym wątku o tym piszę, ale było to akurat poruszone w tym temacie...

Dziękuję i pozdrawiam.
KD-Geo
Pozdrawiam.
KD-Geo

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6202
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. » wtorek, 9 grudnia 2014, 10:16

marcinn pisze:Dziękuję za wskazówkę. Jeżeli instaluję C-GEO na nowo to cały katalog "bin" jest robiony na nowo? Chodzi mi o to, że mam w nim folder ze swoimi szablonami i nie wiem czy go nie stracę podczas reinstalacji.
Jeżeli szablony nazywa Pan po swojemu, wówczas reinstalacja ich nie "rusza".
czy nie dało by się wprowadzić czegoś w rodzaju ustawień użytkownika? Zmiany dotyczące np. ustawienia pasków narządzi, ikonek, modyfikacje kodów, modyfikacje edytora obiektów itd. można byłoby przypisać pod profil użytkownika
Takie możliwości są dostępne dla użytkowników C-GEO - można tworzyć własne zestawy kodów, edytory obiektów, ustawienia pasków narzędzi - jeśli nie skasuje się ich samodzielnie - pozostają na zawsze.
Warunek - nazwać je po swojemu, bo jeśli modyfikuje się standardowe zestawy kodów czy obiektów - wówczas program oczywiście je może zresetować przy aktualizacji czy instalacji.
Problemem jest jedynie zestaw samych symboli - tu nie ma takiej możliwości i nie wiemy kiedy będzie.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2719
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: FaFaL » wtorek, 9 grudnia 2014, 10:26

Tu chyba chodzi o to, aby konfiguracja programu (czyli właśnie te ustawienia) była powiązana z użytkownikiem zalogowanym do windowsa, czyli aby pliki konfiguracyjne były zapisane w katalogu domowym użytkownika .... Albo aby było to powiązane z oknem logowania programu C-GEO - każdy user miał swoje ustawienia domyślne (jeden komputer wielu użytkowników). Tak mi się wydaje :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » wtorek, 9 grudnia 2014, 12:01

Ja też tak to rozumie jak Rafał. I jest to świetny pomysł! Gdzieś w opcjach programu zamieścić listę z użytkownikami i ustawienie ścieżki katalogu w którym byłyby zapisywane dane. Tam wrzucałyby się wszystkie pliki ustawień (ustawienia raportów, wszystko co jest w opcjach programu, symbole itd.). Wiele osób pisze, że po reinstalacji znikają im rzeczy. A tutaj byłaby sprawa rozwiązana. Ktoś kupuje nowy komputer, wgrywa C-GEO, wgrywa sobie wcześniej katalog z profilami, wskazuje ścieżkę i zaczyna pracę tak jak kiedyś- bez zbędnej procedury ustawiania wszystkiego na nowo. Na ten moment, ustawienia plątają się po różnych klikach i chyba nawet różnych folderach. Można by to przerzucić do jednego folderu i stworzyć profile użytkownika. Byłoby to naprawdę znakomite rozwiązanie!

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » wtorek, 9 grudnia 2014, 12:16

Panie Jurku, podczas rysowania edytorem mapy obiektowej zauważyłem, że przy przewodzie kanalizacyjnym wstawiane są okrągłe punkty (kropki)- dlaczego?

Zauważyłem, że wrzuca symbol kropki ( w "Symblach" jest symbol o nazwie SUPK_01 i jest to symbol kropki), ale chyba podczas rysowania sieci nie powinno go wrzucać. Czyli chyba trzeba by go usunąć z bazy symboli?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6202
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. » wtorek, 9 grudnia 2014, 12:36

Zauważyłem, że wrzuca symbol kropki ( w "Symblach" jest symbol o nazwie SUPK_01 i jest to symbol kropki), ale chyba podczas rysowania sieci nie powinno go wrzucać. Czyli chyba trzeba by go usunąć z bazy symboli
To efekt włączenia opcji w edytorze obiektów, o której pisałem wyżej - można to wyłączyć oczywiście.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
KD-Geo
_
_
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 5 grudnia 2014, 14:51

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: KD-Geo » wtorek, 9 grudnia 2014, 12:37

marcinn pisze:...Gdzieś w opcjach programu zamieścić listę z użytkownikami i ustawienie ścieżki katalogu w którym byłyby zapisywane dane. Tam wrzucałyby się wszystkie pliki ustawień (ustawienia raportów, wszystko co jest w opcjach programu, symbole itd.).... Ktoś kupuje nowy komputer, wgrywa C-GEO, wgrywa sobie wcześniej katalog z profilami, wskazuje ścieżkę i zaczyna pracę tak jak kiedyś- bez zbędnej procedury ustawiania wszystkiego na nowo. ... Byłoby to naprawdę znakomite rozwiązanie!
Właśnie o to mi chodziło...
Pozdrawiam.
KD-Geo

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » wtorek, 9 grudnia 2014, 12:41

Czyli chodzi o kodowanie? Tylko dlaczego podczas rysowania innych sieci jest w porządku, tylko do kanalizacji są wrzucane symbole?

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 804
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Wojtek P. » wtorek, 9 grudnia 2014, 12:43

Faktycznie. Wyrzucić. Poprawię na przyszłość
Załączniki
supk.jpg
supk.jpg (109.81 KiB) Przejrzano 2329 razy
-To serve and protect-

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » wtorek, 9 grudnia 2014, 12:49

O to właśnie chodziło :) Dzięki. Zacząłem kombinować z edytorem symboli, ale jak wrzuciłem w edytor ten symbol, to niby było brak symbolu- tylko punkt wstawienia. Ale ta metoda co pokazałeś załatwiła sprawę

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » środa, 17 grudnia 2014, 08:14

Jeszcze zauważyłem, że nie działa mi to do końca. Przy zakładaniu nowego projektu jest do wyboru zestaw kodów (nie da się tam wybrać własnych), ale w opcjach programu automatycznie jest zestaw, który sam stworzyłem (jest tam usunięty symbol kropki). Jeżeli wejdę do tabeli w kody (ctr+L) to pod pozycją 582 nie ma kropki. Ale gdy rysuję kanalizację edytorem to wstawia symbol kropki.
Więc przy każdym zakładaniu nowego projektu muszę wejść do tabeli>kody i na pozycji 582 zaznaczyć "brak", pomimo, że tak to już jest ustawione. Dopiero wtedy znikają symbole kropek. Więc coś tutaj w programie nie działa jak powinno

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6202
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Jurek B. » środa, 17 grudnia 2014, 09:20

marcinn pisze:Jeszcze zauważyłem, że nie działa mi to do końca. Przy zakładaniu nowego projektu jest do wyboru zestaw kodów (nie da się tam wybrać własnych), ale w opcjach programu automatycznie jest zestaw, który sam stworzyłem (jest tam usunięty symbol kropki). Jeżeli wejdę do tabeli w kody (ctr+L) to pod pozycją 582 nie ma kropki. Ale gdy rysuję kanalizację edytorem to wstawia symbol kropki.
Więc przy każdym zakładaniu nowego projektu muszę wejść do tabeli>kody i na pozycji 582 zaznaczyć "brak", pomimo, że tak to już jest ustawione. Dopiero wtedy znikają symbole kropek. Więc coś tutaj w programie nie działa jak powinno
Chyba potrzebny byłby nam ten Pana zestaw kodów do sprawdzenia.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 804
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: Wojtek P. » środa, 17 grudnia 2014, 10:21

Proszę jeszcze sprawdzić dwie rzeczy:
1.Kropki mogą pojawiać się jak jest włączona opcja "wyświetlaj punkty bez kodu - wszystkie"
2.Jak włączona jest opcja kropki w dolnej części ekranu - wtedy mogą być numerowane punkty załamania obiektów - przez co kropka tez się pojawi.
Jak nadal będzie problem proszę pisać bezpośrednio do mnie na serwis małpa xgeo.pl
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (140.93 KiB) Przejrzano 2048 razy
-To serve and protect-

marcinn
______
______
Posty: 601
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: edytor mapy obiektowej

Post autor: marcinn » poniedziałek, 22 grudnia 2014, 10:55

Już wiem co jest nie tak. Podczas zakładania nowego projektu są do wyboru podstawowe zestawy kodów. Po założeniu projektu w opcjach programu mam zaznaczony szablon użytkownika z kodami ( w którym skasowałem symbol kropki w sieci kanalizacyjnej). Szablon jest pewnie zaznaczony, bo ostatnio taki używałem. Ale i tak tabela działa na zestawie kodów Mapa zasadnicza. Trzeba w opcjach programu "przeładować" na nowo zestaw kodów. Czyli zaznaczam standardowy, a potem użytkownika. I już jest ok. To chyba trzeba by chyba jakoś poprawić

ODPOWIEDZ