Arkusz kalkulacyjny w cgeo

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 970
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Arkusz kalkulacyjny w cgeo

Post autor: marcinn »

Proponuję stworzyć okno arkusza kalkulacyjnego- coś jak RTF tylko z arkuszem kalkulacyjnym. Jest takie coś do zrobienia?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7569
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Arkusz kalkulacyjny w cgeo

Post autor: Jurek B. »

Niestety, pomysł mi się też spodobał, ale programista nie jest w stanie tego zrealizować.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 970
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Arkusz kalkulacyjny w cgeo

Post autor: marcinn »

Szkoda. A może dałoby się zaimplementować jakiegoś gotowca, podobnie jak fastreport, żeby nie tworzyć wszystkiego od nowa? Jak nie to może w przyszłości się coś wymyśli....
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2943
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Arkusz kalkulacyjny w cgeo

Post autor: FaFaL »

jako podstawę to można w edytorze RTF stworzyć pustą tabelkę i nagłówkiem itp... i zapisać to jako szablon ... wtedy można łatwo za każdym razem wstawiać pustą tabelkę w celu wypełnienia ... choć oczywiście jest to dalekie od arkusza kalkulacyjnego
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 970
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Arkusz kalkulacyjny w cgeo

Post autor: marcinn »

FaFaL pisze: piątek, 28 stycznia 2022, 19:13 jako podstawę to można w edytorze RTF stworzyć pustą tabelkę i nagłówkiem itp... i zapisać to jako szablon ... wtedy można łatwo za każdym razem wstawiać pustą tabelkę w celu wypełnienia ... choć oczywiście jest to dalekie od arkusza kalkulacyjnego
Tak mniej więcej z tego korzystam,ale dalej brakúje najważniejszych funkcji, czyli obliczeń. Póki co liczę w excelu, ale zawsze jest problem z kopiowaniem- sypią się formatowania (łączenie celek, szerokości i wysokości kolumn, czasami kolory czcíonek, obramowania itp).
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2943
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Arkusz kalkulacyjny w cgeo

Post autor: FaFaL »

Z tym wklejaniem tabel z arkusza kalkulacyjnego to czy testował Pan darmowy pakiet np. LibreOfiice https://www.libreoffice.org/download/download/
Z wcześniejszych testów wynika, że tabelki kopiują się zdecydowanie lepiej niż z Excela. Wiem, że ten program nie jest tak przyjemny w obsłudze jak Excel, ale może nie będzie się nic rozjeżdżało.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 970
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Arkusz kalkulacyjny w cgeo

Post autor: marcinn »

FaFaL pisze: piątek, 28 stycznia 2022, 22:08 Z tym wklejaniem tabel z arkusza kalkulacyjnego to czy testował Pan darmowy pakiet np. LibreOfiice https://www.libreoffice.org/download/download/
Z wcześniejszych testów wynika, że tabelki kopiują się zdecydowanie lepiej niż z Excela. Wiem, że ten program nie jest tak przyjemny w obsłudze jak Excel, ale może nie będzie się nic rozjeżdżało.
Próbowałem tego pakietu,ale zbyt toporny. Za długo pracowałem na office i ciężko się przerzucić. Nie ma się co przejmować- większość spraw rozwiązuje przez szablony stworzone w RTF ,a resztę przez metodę kombinowaną- RTF+Excel.
pomiar
_____
_____
Posty: 315
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: Arkusz kalkulacyjny w cgeo

Post autor: pomiar »

Tabelki z excela albo worda najlepiej wrzucać jako PDF wtedy zachowują formatowanie, a na marginesie to np wykaz zmian gruntowych robiony w rozliczeniach można by było odrazu wrzucać na mapę. Teraz trzeba wyeksportować i dopiero wrzucić PDF
marcinn
VIP
VIP
Posty: 970
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Arkusz kalkulacyjny w cgeo

Post autor: marcinn »

pomiar pisze: sobota, 29 stycznia 2022, 18:17 Tabelki z excela albo worda najlepiej wrzucać jako PDF wtedy zachowują formatowanie, a na marginesie to np wykaz zmian gruntowych robiony w rozliczeniach można by było odrazu wrzucać na mapę. Teraz trzeba wyeksportować i dopiero wrzucić PDF
Dobry pomysł, ale pewnie nie do zrobienia bo formularzy fr3 nie można umieszczać na mapie. Przydałoby się coś w tej kwestii zrobić,bo chyba temat wrzucania wykazu zmian gruntowych ciągnie się dość długo. Najlepiej gdyby się dało wrzucać dane z rozliczania użytków i modułu swde. Problem z eksportem do pdf i wrzucaniem tego jest taki,że jak potem trzeba coś zmienić to wszystko trzeba robić od nowa- nie da się tego w prosty sposób edytować
ODPOWIEDZ