Przesunięcie etykiet punktów wysokościowych

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marioo
VIP
VIP

Przesunięcie etykiet punktów wysokościowych

Post autor: marioo »

Czy jest jakaś funkcja, albo jak zrobić żeby etykiety punktów wysokościowych (rzędne) przesunąć w ten sposób żeby punkt wstawienia etykiety był w punkcie tej pikiety? Chciałbym to zrobić dla całej mapy albo dla wybranych punktów. Czy jest jakiś sposób?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Re: Przesunięcie etykiet punktów wysokościowych

Post autor: FaFaL »

Proponuję wstawić jeszcze raz etykiety z następującym ustawieniem:
2026-02-09_102831.png
2026-02-09_102831.png (85.2 KiB) Przejrzano 974 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marioo
VIP
VIP

Post autor: marioo »

Ok, przy tych ustawieniach funkcja "aktualizuj etykietę" fajnie działa i robi to co potrzebuję. Ale żeby tak zrobić muszę usunąć wstawione przeze mnie wcześniej etykiety, a na mapie mam też dużo innych istniejących i których nie chcę ruszać. Moje są z pomiaru i maja odpowiednie punkty w tabeli. Co zrobić żeby usunąć tylko te moje etykiety i potem zastosować "aktualizuj etykietę"? Próbowałem różnych kombinacji ale nie mam już pomysłu. Dodam tylko, że nie chodzi o kilka pikiet, mam ich sporo a mapa jest dość duża, więc ręczne klikanie odpada.
Pozdrawiam
PanHilary
_
_

Post autor: PanHilary »

Spróbuj użyć do tego Edytora napisów (zakładka: Mapa -> edytor napisów) zaznacz opisy z odpowiedniej warstwy i ewentualnie ograniczone do konkretnej daty utworzenia lub modyfikacji i je usuń. Potem wstaw etykiety dla konkretnej warstwy.

Ja w tym miejscu przy okazji mam pytanko odnośnie narzędzia "wstaw etykiety we wskazanym obszarze". Czy da się użyć go tak żeby działało tylko dla wybranych warstw np. tylko do nr działek i użytków? Często jest taka sytuacja, że na krótkich odcinkach przyłączy specjalnie te opisy są usuwane z mapy, żeby poprawić jej czytelność a po użyciu tego narzędzia te etykiety są wklejane wszędzie tam gdzie ich brakuje.
ODPOWIEDZ