Wyznaczenie współrzędne stanowiska z tachimetrii
Wyznaczenie współrzędne stanowiska z tachimetrii
Czy wyznaczenie współrzędne stanowiska z tachimetrii działa tylko dla kątów w gradach ?
Dla przykładu - dla tych samych danych
1). Ustawienia - stopnie dziesiętne i takie same dane 2). Ustawienia - stopnie grady i takie same dane I dodatkowo - obliczenie tachimetrii ze znanymi współrzędnymi stanowiska i nawiązań
3) Ustawienia - stopnie dziesiętne i takie same dane
Dla przykładu - dla tych samych danych
1). Ustawienia - stopnie dziesiętne i takie same dane 2). Ustawienia - stopnie grady i takie same dane I dodatkowo - obliczenie tachimetrii ze znanymi współrzędnymi stanowiska i nawiązań
3) Ustawienia - stopnie dziesiętne i takie same dane
Re: Wyznaczenie współrzędne stanowiska z tachimetrii
4). Ustawienia - stopnie grady i takie same dane
Skąd takie różnice ?
Ustawienia zaokrąglania
Ustawienia zaokrąglania
Dzień dobry,
dziękuję za zwrócenie na to uwagi i proszę jeszcze o kilka dni oczekiwania.
Rzeczywiście funkcja wyrównania ścisłego wcięcia w tachimetrii działa tylko dla kątów w gradach. Pracujemy nad dodaniem tam obsługi miar stopniowych.
dziękuję za zwrócenie na to uwagi i proszę jeszcze o kilka dni oczekiwania.
Rzeczywiście funkcja wyrównania ścisłego wcięcia w tachimetrii działa tylko dla kątów w gradach. Pracujemy nad dodaniem tam obsługi miar stopniowych.
Pozdrawiam Jurek B.
Nie ma sprawy, ważne że wyłapany błąd i w przyszłości będzie to naprawione. A nie wpadłbym na to, gdyby nie to, że tachimetr który eksportował plik obserwacyjny, eksportował stopnie mimo ustawień że powinien eksportować grady. Dwie pieczenie na jednym ogniu jak nic
W wersji testowej już jest to poprawione
Pozdrawiam Jurek B.
Chciałem jeszcze zaproponować jedną modyfikację wcięcia wstecz z zadania tachimetrycznego.
Większość programów polowych działa tak, że przy obliczaniu współrzędnych stanowiska swobodnego (wcięcie kątowo-liniowe wstecz), po obliczeniu koryguje kierunek nawiązania do azymutu 0.0000 i następne pikiety zapisuje już z kierunkiem względem azymutu.
By się nie pogubić, najlepiej wtedy dokonać korekty na punkty nawiązania. Można to zrobić na dwa sposoby, albo jeszcze raz dokonać pomiaru punktów nawiązania, albo dodać nawiązanie na punkt o kierunku 0.0000. Można też z palca skorygować wszystkie kierunki nawiązania.
Jest to ogólnie problematyczne.
Dlatego chciałem wyjść z propozycją, by po obliczeniu współrzędnych z wcięcia, program do dziennika tachimetrycznego dodał z automatu nawiązania do punktów z których obliczone było wcięcia, już z korektą kierunku. Wtedy po usunięciu pierwotnych nawiązani, możemy dalej obliczać pikiety pomierzone, po korekcie.
Tak to wygląda w dzienniku tachimetrii, już po przerobieniu.
Większość programów polowych działa tak, że przy obliczaniu współrzędnych stanowiska swobodnego (wcięcie kątowo-liniowe wstecz), po obliczeniu koryguje kierunek nawiązania do azymutu 0.0000 i następne pikiety zapisuje już z kierunkiem względem azymutu.
By się nie pogubić, najlepiej wtedy dokonać korekty na punkty nawiązania. Można to zrobić na dwa sposoby, albo jeszcze raz dokonać pomiaru punktów nawiązania, albo dodać nawiązanie na punkt o kierunku 0.0000. Można też z palca skorygować wszystkie kierunki nawiązania.
Jest to ogólnie problematyczne.
Dlatego chciałem wyjść z propozycją, by po obliczeniu współrzędnych z wcięcia, program do dziennika tachimetrycznego dodał z automatu nawiązania do punktów z których obliczone było wcięcia, już z korektą kierunku. Wtedy po usunięciu pierwotnych nawiązani, możemy dalej obliczać pikiety pomierzone, po korekcie.
Tak to wygląda w dzienniku tachimetrii, już po przerobieniu.
Jest jeden podstawowy problem, c-geo może inaczej policzyć stałą orientację pęku niż tachimetr ….
Pozdrawiam Rafał Kocierz
hmmm.. być może .. ale np. patrząc na powyższy przykład, wpisując nawiązanie 0,0000 na współrzędną Stanowiska X=stanowisko + np.100m, Y=stanowiska, wszystko pasuje idealnie.
odnosząc się do problemu jeszcze, to w sumie wystarczyła by taka opcja w tachimetry, jak dodaj kierunek 0.0000 azymutu jako nawiązanie i załatwia to cały problem.
A jeszcze dopytam, jak w takim razie liczy stałą orientację z pęku kierunków podczas wcięcia C-Geo i czy jest ona gdzieś do odczytania w raporcie C-Geo ? .. Potrzebne mi to jest, bo mam stały problem, po obliczeniu stanowiska swobodnego, dokonuje pomiaru pikiet i te pikiety mają już kierunek wyrównany / przesunięty / z offsetem po obliczeniu stanowiska i nie jestem w stanie obliczyć współrzędnych tych pikiet w zadaniu tachimetrycznym.
Proszę o poradę w tym temacie, sytuację przedstawia screen, w mojej wypowiedzi wyżej, gdzie po wcięciu na PS11, ps17, ps14, ps12, ps13 obliczone zostaje stanowisko, a następnie mierzę sobie pikiety które mają już "nowy" kierunek obliczony "z pęku"
Dziękuję
Strona główna softline