Rzędna przewodu do cm i dm

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
PrzemysławK
___
___

Rzędna przewodu do cm i dm

Post autor: PrzemysławK »

Po ostatniej aktualizacji zauważyłem, że C-Geo samo zaokrągla rzędne na przewodzie eN (nie wiem jak inne) do dm.
Jak można to wyłączyć? Bo później na mapie porównania mamy do dm, a w bazie jest do cm i oczywiście jest uwaga, że porównania nie wykonano na aktualnej bazie danych.
Asia T.
Team
Team

Re: Rzędna przewodu do cm i dm

Post autor: Asia T. »

PrzemysławK pisze: 05 gru 2024, 22:06 Po ostatniej aktualizacji zauważyłem, że C-Geo samo zaokrągla rzędne na przewodzie eN (nie wiem jak inne) do dm.
Jak można to wyłączyć? Bo później na mapie porównania mamy do dm, a w bazie jest do cm i oczywiście jest uwaga, że porównania nie wykonano na aktualnej bazie danych.
Można włączyć w oknie eksportu GML zaokrąglanie rzędnych do dm:
Zrzut ekranu 2024-12-06 085745.png
Zrzut ekranu 2024-12-06 085745.png (76.32 KiB) Przejrzano 188 razy
Odnośnie kartowania nie zmienialiśmy nic w tej kwestii - w zależności od tego, czy wybierzemy rzędną do cm/do dm taka dokładność pokaże się na mapie.
Zrzut ekranu 2024-12-06 090416.png
Zrzut ekranu 2024-12-06 090416.png (41.46 KiB) Przejrzano 188 razy
PrzemysławK
___
___

Pani mówi o eksporcie, a ja mówię o imporcie.
po imporcie do C-Geo
Obrazek
w bazie starostwa i przy otwieraniu przez inne programy
Obrazek
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Pani mówi o eksporcie, a ja mówię o imporcie.
po imporcie do C-Geo
Czy ten GML, który importował Pan do C-GEO pochodzi z ODGiK czy z C-GEO?
Jeśli z ODGiK, to chyba coś nie jest ok z tym plikiem i jego widokiem na mapie starostwa i w innych programach: rzędna przewodu elektroen. nie może mieć koloru czarnego, a ponieważ takie przewody są przewodami elastycznymi, to powinna być przedstawiana na mapie zasadniczej z dokładnością do 0.1 m.
Najlepiej gdyby skontaktował się Pan z naszym serwisem, wtedy pracownicy będą mogli pomóc.
Pozdrawiam Jurek B.
PrzemysławK
___
___

Plik z odgik, rzędna normalnie wczytuje się na czerwono, relacje w oryginalnym pliku są właściwe, dokładność w pliku do cm, tylko C-Geo ją obcięło do dm czego nigdy wcześniej nie robiło.
Dlaczego geomatyka ma "wywalone" na właściwą prezentację kolorów i dokładności w swoich bazach i mapach to już ich sprawa, ja potrzebuję mieć przyjęty operat, a nie poprawiać bazy danych.
Asia T.
Team
Team

Post autor: Asia T. »

PrzemysławK pisze: 06 gru 2024, 10:57 Plik z odgik, rzędna normalnie wczytuje się na czerwono, relacje w oryginalnym pliku są właściwe, dokładność w pliku do cm, tylko C-Geo ją obcięło do dm czego nigdy wcześniej nie robiło.
Dlaczego geomatyka ma "wywalone" na właściwą prezentację kolorów i dokładności w swoich bazach i mapach to już ich sprawa, ja potrzebuję mieć przyjęty operat, a nie poprawiać bazy danych.
Zmiana w aktualizacji pojawiła się w mapie porównania z terenem, do tej pory wyświetlaliśmy rzędne do cm, teraz są do dm, w załączniku poprzedni plik do podmiany w C-GEO/bin
relacje_2.txt
(6.76 KiB) Pobrany 9 razy
Natomiast odnośnie dokładności etykiety dla rzędnych na mapie - najlepiej proszę podesłać do nas na at[malpa]geo.pl sam plik gml, zobaczymy, co się dzieje.
ODPOWIEDZ