cięcie obiektu liniowego z historią
cięcie obiektu liniowego z historią
Witam,
Prosze o podpowiedz,czy na poniższym zdjęciu obie operacje cięcia ( obiekt ZUD na pomierzony) są równoważne?
ewentualnie jak podzielić linię na 4 odcinki zachowując historię.
Prosze o podpowiedz,czy na poniższym zdjęciu obie operacje cięcia ( obiekt ZUD na pomierzony) są równoważne?
ewentualnie jak podzielić linię na 4 odcinki zachowując historię.
pozdrawiam
arttiq
arttiq
Re: cięcie obiektu liniowego z historią
Witam,
w C-GEO nie ma możliwości tworzenia "kopii" historii obiektu, dlatego, że tylko każdy obiekt musi mieć unikalny idIIP (może pochodzić tylko od jednego "przodka") co wynika z zapisów w rozporządzeniach np. w sprawie GESUT (§ 11.1).
Przy podziale obiektów projektowanych na kilka części, tylko jednej z nich należy przypisać historię obiektu projektowanego: tej, która została pomierzona. Pozostałe odcinki, jeszcze niezrealizowane, otrzymają nowe iDIIP do czasu ich realizacji i pomiaru.
Więcej na ten temat można znaleźć w C-GEO-Pomoc-Wyszukaj w bazie wiedzy, na hasło: Przenieś
w C-GEO nie ma możliwości tworzenia "kopii" historii obiektu, dlatego, że tylko każdy obiekt musi mieć unikalny idIIP (może pochodzić tylko od jednego "przodka") co wynika z zapisów w rozporządzeniach np. w sprawie GESUT (§ 11.1).
Przy podziale obiektów projektowanych na kilka części, tylko jednej z nich należy przypisać historię obiektu projektowanego: tej, która została pomierzona. Pozostałe odcinki, jeszcze niezrealizowane, otrzymają nowe iDIIP do czasu ich realizacji i pomiaru.
Więcej na ten temat można znaleźć w C-GEO-Pomoc-Wyszukaj w bazie wiedzy, na hasło: Przenieś
Pozdrawiam Jurek B.
To proszę o odpowiedź na pytanie jak podzielić odcinek ZUD na pomierzony (segmentując ten pomierzony na 4 odcinki z uwagi na to, że jest inna średnica rury), jak na przykładzie poniżej:
Jak należy postąpić w C-geo, żeby nadać historię czterem segmentom?
Najpierw oddzielamy cały pomiar od projektu i dzielimy go na 4 części kopiując historię?
Oddzielamy po kolei segmenty, kopiując historię?
Z ośrodka mam komunikaty, że nie przenosi się historia do tych 4 segmentów.
Najpierw oddzielamy cały pomiar od projektu i dzielimy go na 4 części kopiując historię?
Oddzielamy po kolei segmenty, kopiując historię?
Z ośrodka mam komunikaty, że nie przenosi się historia do tych 4 segmentów.
pozdrawiam
arttiq
arttiq
Tu sprawa jest prosta:
podzielić na tyle fragmentów ile potrzeba, na jeden z pomierzonych przenieść historię, na pozostałe skopiować dane z obiektu projektowanego: Dzięki temu wszystkie pomierzone odcinki będą miały zachowane informacje z danych projektowych (np. o idBranżowym i władającym).
Pozostałe atrybuty (średnica, funkcja...) będzie można zmodyfikować zgodnie z ich wartościami rzeczywistymi.
Kopiowanie atrybutów nie przenosi historii (idIIP), ale pozostałe atrybuty, o co zapewne chodziło w ODGiK w kontekście "przenoszenia historii".
Oczywiście, warto przypomnieć w sprawozdaniu techn. o tym przepisie, który wcześniej podałem, jeśli ktoś w ODGiK go nie zna.
podzielić na tyle fragmentów ile potrzeba, na jeden z pomierzonych przenieść historię, na pozostałe skopiować dane z obiektu projektowanego: Dzięki temu wszystkie pomierzone odcinki będą miały zachowane informacje z danych projektowych (np. o idBranżowym i władającym).
Pozostałe atrybuty (średnica, funkcja...) będzie można zmodyfikować zgodnie z ich wartościami rzeczywistymi.
Kopiowanie atrybutów nie przenosi historii (idIIP), ale pozostałe atrybuty, o co zapewne chodziło w ODGiK w kontekście "przenoszenia historii".
Oczywiście, warto przypomnieć w sprawozdaniu techn. o tym przepisie, który wcześniej podałem, jeśli ktoś w ODGiK go nie zna.
Pozdrawiam Jurek B.
Sęk w tym, ze nie mogę skopiować żadnych danych z obiektu projektowanego (na pozostałe 3 części), bo program nie daje mi takiej możliwości...
pozdrawiam
arttiq
arttiq
Proszę nie kopiować z obiektu projektowanego, ale na wybrany (podświetlony) projekt istniejący ze wskazanego projektowanego:
Pozdrawiam Jurek B.
Wydaje mi się , że tak właśnie zrobiłem (na 1-szy przeniosłem historie , a pozostałe 3 skopiowałem z projektu). Ośrodek widzi ten 1-szy poprawnie z historią a te pozostałe 3 widzi jako obiekty nowe ( nie zmodyfikowane z ZUD/projektu).
edit. Problem pojawia się jak są 3 i więcej wydzieleń....
edit. Problem pojawia się jak są 3 i więcej wydzieleń....
pozdrawiam
arttiq
arttiq
No cóż, muszą się tam trochę podszkolić z przepisów.
Jeśli będą robić nadal problemy, proszę podać mi na priv jaki to ODGiK, zgłoszę to do ich WINGiK, a w razie potrzeby i wyżej...
Jeśli będą robić nadal problemy, proszę podać mi na priv jaki to ODGiK, zgłoszę to do ich WINGiK, a w razie potrzeby i wyżej...
Pozdrawiam Jurek B.
Bardzo dziekuje za krok w te strone !
Strona główna softline