GML - zmiana użytku

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
mach99
___
___
Posty: 54
Rejestracja: 20 maja 2012, 14:34

GML - zmiana użytku

Post autor: mach99 »

Nie mogę zmienić użytku z B na Br. Mam do wyboru jedynie: gruntOrny, łąka trwała,...nieużytek. Baza jest z Geobidu.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8198
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: GML - zmiana użytku

Post autor: Jurek B. »

U siebie sprawdziłem i mam do wyboru w konturach użytków gruntowych: grunt rolny zabudowany - gdy go wybiorę - widzę zmienioną etykietę na Br.
Proszę spróbować założyć nowy projekt z mapą z szablonu MZ21 - skartować kontrolnie jakiś użytek i sprawdzić czy jest ten rodzaj użytku do wyboru. Jeśli będzie - proszę zaimportować GML i sprawdzić na nim.
Jeśli nie będzie, proszę o kontakt jutro z naszym serwisem.
Pozdrawiam Jurek B.
mach99
___
___
Posty: 54
Rejestracja: 20 maja 2012, 14:34

Re: GML - zmiana użytku

Post autor: mach99 »

u mnie nie ma warstwy z konturem użytku. Jest jedynie kontur klasyfikacyjny.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8198
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: GML - zmiana użytku

Post autor: Jurek B. »

mach99 pisze: 29 mar 2023, 13:12 u mnie nie ma warstwy z konturem użytku. Jest jedynie kontur klasyfikacyjny.
W szablonie mapy zasadniczej 2021 są między innymi warstwy: EGB_KonturUzytkuGruntowego i EGB_KonturKlasyfikacyjny. Być może w tym GML z ODGiK nie ma użytków gruntowych, a są jedynie kontury klasyfikacyjne. Te ostatnie mają atrybuty OZU - nie ma wśród nich wartości: grunt rolny zabudowany - ten jest w atrybucie OFU w użytkach gruntowych.
Pozdrawiam Jurek B.
iro
_
_
Posty: 2
Rejestracja: 12 sty 2024, 12:01

Re: GML - zmiana użytku

Post autor: iro »

Czy jest jakiś sposób, by ominąć taki problem? Mam konturklasyfikacyjny wpisany jako Bi i oczywiście nie ma takiego w rozwijanej liście. A mam go zmienić na Ba. PODGiK tak prowadzi bazę niestety.
Asia T.
Team
Team
Posty: 707
Rejestracja: 10 mar 2015, 19:49

Re: GML - zmiana użytku

Post autor: Asia T. »

iro pisze: 19 sty 2024, 12:05 Czy jest jakiś sposób, by ominąć taki problem? Mam konturklasyfikacyjny wpisany jako Bi i oczywiście nie ma takiego w rozwijanej liście. A mam go zmienić na Ba. PODGiK tak prowadzi bazę niestety.
Kontur klasyfikacyjny nie ma w ogóle oznaczeń Bi - to oznaczenie, podobnie jak Ba, jest wartością dostępną tylko dla konturu użytku gruntowego. Nie da rady tego zmienić w żaden sposób, ponieważ wynika to z przepisów. Może Pan im oddać jedynie kontur użytku.
Damian
Team
Team
Posty: 97
Rejestracja: 12 lis 2019, 09:09

Re: GML - zmiana użytku

Post autor: Damian »

iro pisze: 19 sty 2024, 12:05 Czy jest jakiś sposób, by ominąć taki problem? Mam konturklasyfikacyjny wpisany jako Bi i oczywiście nie ma takiego w rozwijanej liście. A mam go zmienić na Ba. PODGiK tak prowadzi bazę niestety.
Dzień dobry
Czy na pewno ma Pan takie kontury klasyfikacyjne a nie klasoużytki? Proszę może podesłać plik GML na dm@geo.pl
pozdrawiam
Damian M.
iro
_
_
Posty: 2
Rejestracja: 12 sty 2024, 12:01

Re: GML - zmiana użytku

Post autor: iro »

EGB_KonturKlasyfikacyjny. Wszystko jest na tej warstwie. Innym programem da się wpisać użytki B "na siłę", mimo że sygnalizuje błąd.
Asia T.
Team
Team
Posty: 707
Rejestracja: 10 mar 2015, 19:49

Re: GML - zmiana użytku

Post autor: Asia T. »

iro pisze: 22 sty 2024, 10:02 EGB_KonturKlasyfikacyjny. Wszystko jest na tej warstwie. Innym programem da się wpisać użytki B "na siłę", mimo że sygnalizuje błąd.
U nas też na siłę dałoby się coś takiego wykombinować, niestety, nie zostanie wyeksportowane to do pliku GML, ponieważ nie pozwala na to schemat aplikacyjny.
ODPOWIEDZ