Yo!
Z racji, że pojawiły się protokoły negatywne musimy zacząć rozdzielać rzędne wysokościowe w wykazach współrzędnych na 4 kategorie:
- Rzędna
- Rzędna góry
- Rzędna dołu
- Rzędna przewodu
Czy da się dodać do generatora szablonów takie pola, ta aby w zależności od kodu rzędne pojawiały się w dedykowanej zmiennej,a reszta zostanie pusta?
Na razie wstawiam do 4 kolumn a potem usuwam z ręcznie usuwam z niepotrzebnych, ale to męczące i łatwo się pomylić.
Wydruk WW z wykorzystaniem szablonu
Wydruk WW z wykorzystaniem szablonu
Pozdrawiam
Ao
Ao
Re: Wydruk WW z wykorzystaniem szablonu
Przydałby się jakiś przykład gotowego wykazu z tymi danymi, o których Pan pisze, razem z tabelą współrzędnych w której są dane tych punktów (np. kopia projektu).
Przy okazji, czym się różni kategoria Rzędna od Rzędna przewodu?
Przy okazji, czym się różni kategoria Rzędna od Rzędna przewodu?
Pozdrawiam Jurek B.
Hmmm a te protokoły mają chociaż jakaś podstawę prawną ? Czy "bo u nas się tak przyjęło" ?
Aktualizacja dla zainteresowanych.
Nie załapałem wcześniej faktu, ale jeżeli najpierw doda się do tabeli dodatkowe pola, a dopiero potem robi szablon raportu z pozycji tej tabeli, to dodane pola są dostępne do wyboru w edytorze w szablonie, także wszystko śmiga.
Dla ciekawych proces jak to robię:
1. W nowoutworzonej tabeli dodaję 2 kolumny "H_gory" i "H_dolu"
2. Łączę potrzebne obiekty na mapie, rzędnym wpisuję dane przy dodawniu obiektów.
3. Z tabeli "Informacja o obiektach", zaznaczam sobie rzędne i wybieram Menu-> kopiuj zawartość kolumny-> do tabeli i wskazuję wcześniej stworzone pola.
4. klikając szablon, uzupełnia on dane zgodnie z 2 nowymi polami
5. W Raportach, tam gdzie występują "H_gory" i "H_dolu", czyli w raporcie Rzędna góry i Rzędna dołu, usuwam wartość z kolumny Rzędna (czyli pole H w tabeli) - jest to minimalna ilość roboty, w przeciwieństwie to wprowadzania tego ręcznie dla każdej studzienki
PS. Z tą rzędną przewodu to przemęczenie prze ze mnie przemawiało, nie ma takiego pola rzecz jasna, jest samo "rzędna"
Nie załapałem wcześniej faktu, ale jeżeli najpierw doda się do tabeli dodatkowe pola, a dopiero potem robi szablon raportu z pozycji tej tabeli, to dodane pola są dostępne do wyboru w edytorze w szablonie, także wszystko śmiga.
Dla ciekawych proces jak to robię:
1. W nowoutworzonej tabeli dodaję 2 kolumny "H_gory" i "H_dolu"
2. Łączę potrzebne obiekty na mapie, rzędnym wpisuję dane przy dodawniu obiektów.
3. Z tabeli "Informacja o obiektach", zaznaczam sobie rzędne i wybieram Menu-> kopiuj zawartość kolumny-> do tabeli i wskazuję wcześniej stworzone pola.
4. klikając szablon, uzupełnia on dane zgodnie z 2 nowymi polami
5. W Raportach, tam gdzie występują "H_gory" i "H_dolu", czyli w raporcie Rzędna góry i Rzędna dołu, usuwam wartość z kolumny Rzędna (czyli pole H w tabeli) - jest to minimalna ilość roboty, w przeciwieństwie to wprowadzania tego ręcznie dla każdej studzienki
PS. Z tą rzędną przewodu to przemęczenie prze ze mnie przemawiało, nie ma takiego pola rzecz jasna, jest samo "rzędna"
Pozdrawiam
Ao
Ao
Podbijam temat, bo troszkę się nadziałem przy robieniu takiego wykazu dzisiaj, metodą z mojego poprzedniego posta.
Przy dodawaniu studzienki(punkt np. 100) C-GEO pyta, czy dodać punkt wysokościowy (tworzy się punkt @315). W tym momencie moja metoda z wyżej nie bardzo chce działać - rzędne lądują w punkcie @315, zamiast 100. Czy jest możliwe aby wartości dodawane przy użyciu "Kopiuj zawartość kolumny" lądowały we wszystkich punktach, które dzielą współrzędną z obiektem w bazie danych GESUT? Albo jeszcze lepiej jakoś relacyjnie, z powiązanym z punktem rzędnej urządzeniu typu studzienka/właz/komora?
Przy dodawaniu studzienki(punkt np. 100) C-GEO pyta, czy dodać punkt wysokościowy (tworzy się punkt @315). W tym momencie moja metoda z wyżej nie bardzo chce działać - rzędne lądują w punkcie @315, zamiast 100. Czy jest możliwe aby wartości dodawane przy użyciu "Kopiuj zawartość kolumny" lądowały we wszystkich punktach, które dzielą współrzędną z obiektem w bazie danych GESUT? Albo jeszcze lepiej jakoś relacyjnie, z powiązanym z punktem rzędnej urządzeniu typu studzienka/właz/komora?
Pozdrawiam
Ao
Ao
Niestety nie ma szans by program kopiował w taki sposób dane z jednych rekordów do innych.Aoschin pisze: ↑27 sie 2024, 14:53 Podbijam temat, bo troszkę się nadziałem przy robieniu takiego wykazu dzisiaj, metodą z mojego poprzedniego posta.
Pozdrawiam Jurek B.
To może da się podejść do problemu z innej strony.
W Tabeli mamy opcję Kontrola punktów-> położone blisko siebie -> porównaj z zaznaczonymi.
Po analizie wyrzuca nam okienko z porównaniem.
Gdyby do tej opcji dodać możliwość przepisania wybranych pól z punktu wynikowego tej kontroli do punktu zaznaczonego, względem którego była wykonywana kontrola, to byłoby rozwiązanie problemu.
W związku z tym, że promień wyszukiwania byłby rzędu milimetra, a przed tym puściłbym kontrolę mapy, to byłaby praktycznie 95% pewność, że wśród znalezionych punktów byłby tylko 1 punkt z @, którego wybrane pola z tabeli przepisałyby się do punktu zaznaczonego.
Inaczej zostaje mi tylko mozolne przekopiowywanie z ręki.
Z góry dzięki za rozważenie opcji,
W Tabeli mamy opcję Kontrola punktów-> położone blisko siebie -> porównaj z zaznaczonymi.
Po analizie wyrzuca nam okienko z porównaniem.
Gdyby do tej opcji dodać możliwość przepisania wybranych pól z punktu wynikowego tej kontroli do punktu zaznaczonego, względem którego była wykonywana kontrola, to byłoby rozwiązanie problemu.
W związku z tym, że promień wyszukiwania byłby rzędu milimetra, a przed tym puściłbym kontrolę mapy, to byłaby praktycznie 95% pewność, że wśród znalezionych punktów byłby tylko 1 punkt z @, którego wybrane pola z tabeli przepisałyby się do punktu zaznaczonego.
Inaczej zostaje mi tylko mozolne przekopiowywanie z ręki.
Z góry dzięki za rozważenie opcji,
Pozdrawiam
Ao
Ao