marcinn pisze: ↑24 wrz 2025, 09:05
Bardzo duża prośba na której mi zależy- można dodać w tym oknie opcję wstawiania odnośnika? Korzystam z tego okna do wstawiania masowo numeracji punktów do sporządzenia szkicu. Dodawanie potem do dużej liczby pikiet odnośników jest uciążliwe. Byłoby fajnie, gdyby tam można było zaznaczyć opcję "odnośnik". Tylko dobrze, gdyby to działało w ten sposób, że odnośnik pojawia się dopiero po przesunięciu napisu. Wtedy jeżeli opis jest w dobrym miejscu to napis pozostaje bez odnośnika, a jeżeli musimy go gdzieś przesunąć to odnośnik się pojawia automatycznie.
Czy można będzie w tym oknie dodawać odnośniki, na razie nie jestem pewien.
Również automatyczne dodawanie odnośnika po przesunięciu opisu punktu może być problematyczne: jaka wielkość przesunięcia miałaby być decydująca?
Natomiast dla punktów (np. wskazanych na mapie i zaznaczonych F7, lub zaznaczonych w tabeli) można dodać odnośnik w ikonce "11":
Załączniki
Zrzut ekranu 2025-09-24 100137.jpg (188 KiB) Przejrzano 8370 razy
Jurek B. pisze: ↑24 wrz 2025, 10:03
Czy można będzie w tym oknie dodawać odnośniki, na razie nie jestem pewien.
Również automatyczne dodawanie odnośnika po przesunięciu opisu punktu może być problematyczne: jaka wielkość przesunięcia miałaby być decydująca?
Natomiast dla punktów (np. wskazanych na mapie i zaznaczonych F7, lub zaznaczonych w tabeli) można dodać odnośnik w ikonce "11":
Odnośnie wielkości przesunięcia, to odnośnik miałby się pojawiać po jakimkolwiek przesunięciu. Wtedy to miałoby sens, ponieważ jeżeli opis jest w dobrym miejscu to go nie dotykam. A jeżeli chcę go przesunąć to w tym momencie potrzebujemy odnośnika.
Sposób podany niżej ma o tyle wadę, że odnośniki wrzucane są wszędzie i w wybranym położeniu (nie ma automatycznego odnośnika).
Odnośnie wielkości przesunięcia, to odnośnik miałby się pojawiać po jakimkolwiek przesunięciu.
Tu raczej bym się nie zgodził bo nie każde położenie tekstu inne niż automatyczne wymaga wskazania odnośnikiem czego dotyczy opis.
Sposób podany niżej ma o tyle wadę, że odnośniki wrzucane są wszędzie i w wybranym położeniu (nie ma automatycznego odnośnika).
Odnośniki są dodawane tylko punktów zaznaczonych i z automatycznym odnośnikiem. Po zmianie położenia tekstu, aktualizuje się także położenie odnośnika:
Postaram się to trochę zobrazować. Za pomocą narzędzia pod ppm na mapie opis/etykiety>wstaw opis do punktów, wrzucam numery dla punktów. Niezależnie od wielkości opisu, lądują one zawsze w takiej samej odległości od punktu z tabeli. Czyli tak jakby punkt wstawienia był zawsze w tej samej odległości od punktu. Więc punktem wyjścia byłyby wszystkie opisy wrzucone jak po lewej stronie, czyli bez widocznego odnośnika. Jeżeli zauważymy, że coś się nam nachodzi (w tym wypadku opis kd10) to go przesuwam w dogodne miejsce i automatycznie pojawia się odnośnik. Przy tworzeniu szkicu, gdzie jest dużo pikiet obok siebie przyspieszyłoby to robotę dwukrotnie.
Można byłoby też dodać dodatkową opcję, żeby wrzucał odnośniki do każdego punktu (tak jak na zaprezentowanym filmiku). Dla osób które lubią mieć odnośnik do każdego punktu.
nie wiem na ile to będzie pomocne ale jest też opcja skrótu klawiszowego ctrl+D po zaznaczeniu danego opisu/etykiety na mapie tworzy nam odnośnik tylko samemu trzeba go przypiąć do konkretnego punktu.
PanHilary pisze: ↑25 wrz 2025, 08:45
nie wiem na ile to będzie pomocne ale jest też opcja skrótu klawiszowego ctrl+D po zaznaczeniu danego opisu/etykiety na mapie tworzy nam odnośnik tylko samemu trzeba go przypiąć do konkretnego punktu.
Dziękuję za to spostrzeżenie, zapomniałem o tej funkcji.
A co do automatycznego dodawania odnośnika przy przesunięciu napisu, to pomysł jest ciekawy. Niestety uniemożliwia jego realizację to, że numery punktów dodawane jako opis nie są etykietą, a więc nie są powiązane trwale ze źródłem (czyli numerem punktu). Dlatego program nie będzie mógł tworzyć odnośnika wskazującego na punkt po zmianie położenia napisu. Dlatego pozostają wyłącznie te rozwiązania, które przedstawił PanHilary i ja.
PanHilary pisze: ↑25 wrz 2025, 08:45
Dziękuję za to spostrzeżenie, zapomniałem o tej funkcji.
A co do automatycznego dodawania odnośnika przy przesunięciu napisu, to pomysł jest ciekawy. Niestety uniemożliwia jego realizację to, że numery punktów dodawane jako opis nie są etykietą, a więc nie są powiązane trwale ze źródłem (czyli numerem punktu). Dlatego program nie będzie mógł tworzyć odnośnika wskazującego na punkt po zmianie położenia napisu. Dlatego pozostają wyłącznie te rozwiązania, które przedstawił PanHilary i ja.
ok. szkoda. na ten moment używam Ctrl+D, ale przy kilkuset pikietach zajmuje to trochę czasu, dlatego pomyślałem o takim automacie do odnośników. ten proces co Pan zaproponował wstawia odnośniki, ale jest niewygodny, bo trzeba wskazać warstwę z punktami. jak punkty są rozrzucone na kilkunastu warstwach to zajmuje sporo czasu wstawienie opisów, a funkcja na mapie pod ppm której używam robi to w kilka sek dla wszystkich punktów z tabeli
Czy byłaby możliwość dodania opcji wstawienia przedrostka i przyrostka, wyboru tła lub zmiany koloru czcionki dla numeru punktu w opcji /wstaw opis do punktu/ dla ręcznego wyklikiwania punktów? Aktualnie wstawiając np. numer punktu wraz z rzędną na odnośniku numer jest w liczniku, xyh w mianowniku. Wydaje mi się, że w niektórych przypadkach byłoby pomocne. Dla przykładu: (10) 199.20 albo 10 199.20 lub 10 199.20
Zamiast:.. .....10_______ .. ....... ...../.199.20
B@rt pisze: ↑05 mar 2026, 21:01
Czy byłaby możliwość dodania opcji wstawienia przedrostka i przyrostka, wyboru tła lub zmiany koloru czcionki dla numeru punktu w opcji /wstaw opis do punktu/ dla ręcznego wyklikiwania punktów? Aktualnie wstawiając np. numer punktu wraz z rzędną na odnośniku numer jest w liczniku, xyh w mianowniku. Wydaje mi się, że w niektórych przypadkach byłoby pomocne. Dla przykładu: (10) 199.20 albo 10 199.20 lub 10 199.20
Zamiast:.. .....10_______ .. ....... ...../.199.20
Niestety ze względu na to, że w jednym tekście może być użyty jeden kolor, tak dokładnie jak Pan zaproponował nie da się zrobić. Ale blisko tego jest takie rozwiązanie: zaznaczyć punkty do umieszczenia opisów, użyć opcji pod PPM - Opisy-Wstaw opis do punktów i za pierwszym umieścić numery, a za drugim razem wysokości. Trzeba też zmieniać justyfikację, np. najpierw dla nr prawy górny, a potem dla wysokości lewy górny, by teksty były rozsunięte:
Załączniki
Zrzut ekranu 2026-03-09 081745.png (116.55 KiB) Przejrzano 1149 razy